OPCIJA JE OTVORENA

Nakon škola, uvodi se i testiranje u vrtićima? ‘Svi su na izmaku snaga, stanje je gotovo ratno...‘

Mislim da bi to bilo besmisleno. Treba naći mjeru koja će što manje frustrirati roditelje, kaže Vesna Rusijan

Vrtić, Ilustrativna fotografija

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Iako zasad nije u planu mjerom testiranja obuhvatiti i djecu u vrtićima, u Ministarstvu i tu opciju ostavljaju otvorenom. Nakon što vide efekte mjere u školama, razmotrit će, kažu, daljnje aktivnosti. Ministar Radovan Fuchs objašnjava kako je akcija s nabavom i distribucijom testova za školsku djecu prilično opsežan pothvat, a s druge strane, s malom je djecom ipak kompliciranije uzimanje uzoraka.

- Hajmo vidjeti hoće li ovo što smo osmislili donijeti rezultate, pa ćemo vidjeti dalje - rekao je Fuchs.

Ravnatelji dječjih vrtića skloniji su da se djecu ne testira i taj korak u startu smatraju besmislenim.

- To je delikatno pitanje. Roditelji su izbezumljeni od silnih samoizolacija, kao i zaposlenici vrtića. Mnoge su vrtićke grupe bile i dva puta u samoizolaciji. Roditelji su na izmaku snaga i da još moraju testirati djecu, to bi bilo kontraproduktivno i ne bi dalo posebne rezultate. Mislim da bi to bilo besmisleno, treba naći mjeru koja će što manje frustrirati roditelje - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Pazin, Vesna Rusijan.

Česta bolovanja

Ravnateljica Dječjeg vrtića Hvar, Sanja Ćurin, također ne vidi smisao u testiranju vrtićke djece.

- Nikako, apsolutno ne. Roditelji će reći ono što žele reći. Netko će testirati djecu, netko neće, jednako kao što je bilo i s mjerenjem temperature. Roditelji su govorili napamet brojke i sve to nema smisla - smatra ravnateljica.

U Sindikatu radnika u predškolskom odgoju ne žele se očitovati o toj temi jer ona, kažu, ne ulazi u nadležnost sindikata. Ipak, predsjednica Sindikata, Iskra Vostrel Prpić, upozorava na alarmantne probleme djelatnika u vrtićima u doba covida.

- Nemamo odgajatelja, ljudi padaju s nogu, na izmaku su snaga. Pedijatri daju ispričnice za djecu bez da su ih pregledali i tu je velik prostor za manipulaciju pri izricanju mjera samoizolacija. Epidemiolozi su u jednom od vrtića otkrili da je u vrtićkoj skupini dijete koje je prije pet dana dobilo potvrđeni PCR test. Dakle, događaju se slučajevi da roditelji dovode pozitivnu djecu. Ne možemo osuditi roditelje, ali sve ovo je domino-efekt - ističe Iskra Vostrel Prpić.

Napominje kako najveću pomutnju u vrtićima stvaraju česta bolovanja zbog širenja zaraze, a događa se da se dijete vrati iz samoizolacije prije nego što se vrate odgojitelji pod istom mjerom.

Manje kontakata

- Stanje je gotovo ratno, traje dvije godine, a od listopada nam se pogoršava situacija s pobolom - tvrdi Iskra Vostrel Prpić.

Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb i pedijatar intenzivist, smatra da u ovom trenu nema potrebe testirati vrtićku djecu. Za početak, treba vidjeti kako mjera funkcionira s većom djecom.

- Ne smatram da je uzimanje brisa stresno za djecu. No, vrtićka djeca imaju manje kontakata i uglavnom su unutar grupe, koje su u pravilu nešto manje od školskih, pogotovo kada je riječ o jaslicama. Od malene djece ne očekujemo druženja i šire kontakte poput onih što imaju školarci tako da oni sigurno nisu širitelji epidemije - kaže Novak te dodaje da uskoro, ako ne bude novih varijanti, možemo očekivati pad broja novooboljelih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:36