ŠOK ZA TURISTE

Nakon Splita, mrtvi štakori isplivali i na zadarskoj plaži. Evo što bi mogao biti uzrok

Odmah je krenula akcija, štakori su brzo pokupljeni i predani gradskom koncesionaru za zbrinjavanje mrtvih životinja

Ilustracija

 CROPIX

Nakon što su na splitskoj plaži isplivali mrtvi štakori, sada se slučaj ponavlja u Zadru u blizini najpopularnije plaže, javlja RTL. Prizor lešina šokirao je turiste, a o četiri mrtva štakora obaviještene su nadležne službe. Odmah je krenula akcija, štakori su brzo pokupljeni i predani gradskom koncesionaru za zbrinjavanje mrtvih životinja. Inače, plaža Karma nije uređeno kupalište, ali se nalazi blizu gradske plaže Kolovare.

"Nismo ništa primijetile, to sad od vas prvi put čujemo. Ovdje smo dva dana, ništa, sve normalno", kazala je novinarima RTL-a Nikolina Timarac iz Srbije.

"Nama je lijepo ovdje uopće nisam očekivala da je ovdje ovako čisto. Mislila sam da je prljavije, ali more je čisto, nije prljavo", kaže Marija Menc iz Srbije.

Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra, kaže kako se odmah reagiralo zbog mrtvih štakora.

"Reagirale su veterinarske službe i prije nego su komunalni redari došli na lokaciju, tako da je situacija na terenu sada čista, uredna i sanirana. Mi ćemo odraditi analizu sa stručnim službama Zavoda za javno zdravstvo i veterinarskim službama kako bi utvrdili uzrok tog događaja", rekao je Dujela.

Kao što je to bilo u Splitu, problem je vjerojatno ispuštanje velike količine oborinske vode odnosno u drugoj polovici kolovoza kada se dogode veće količine kiše, oborinska mreža se u potpunosti ispuni i štakori koji su uobičajeni stanovnici u cijevima se poguše. U tom slučaju ih ti ispusti odnesu u more.

U Zadru više nema direktnih kanalizacijskih ispusta u more, ali oborinskih voda itekako ima. Dogodilo se to da je prije tjedan dana, između plaže Karme i plaže Kolovare, dogodilo jedno vrelo i da su se oborinske vode prelijevale i izlazile na površinu mora. Tada su građani prijavljivali da zaudara na kanalizaciju i koncesionar na obližnjoj plaži je podigao crvenu zastavu. Iz Zavoda za javno zdravstvo su obavili analize mora u dužini nekih 500 metara i utvrdili da je more odlične kakvoće.

U utorak bi isto tako trebali provesti redovnu analizu mora pa će se utvrditi postoje li neki novi sastojci u moru. Sada komunalna služba treba otkriti što se dogodilo i to će utvrditi s gradskim poduzećem Odvodnjom koja je zadužena da održavanje tog sustava, javlja RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:07