BOLI ME PIPI

Nakon spornih trenirki splitskih srednjoškolaca, oglasila se i legendarna Pipi: ‘Pomozite nam pronaći te učenike‘

- I zapamti, kad te neko pita kako se triba obuć, reci mu “priko glave” i #bolimePipi!, poručuje Pipi

Učenici u školi, ilustracija

 Bruno Konjevic/Cropix

- Pipi treba pomoć – objavljeno je na Facebook stranici popularnog pića, uz ilustraciju s natpisom "Tuta mi je kuta" i objašnjenje:

- Svako bi triba moć nosit ono u čemu se najbolje osića. Nama triba pomoć da nađemo prije i prike šta su ih poslali kući radi tuta, jer imamo #bolimePipi majicu baš za njih. Ako znaš ko su ili si jedan od njih, javi nam se. I zapamti, kad te neko pita kako se triba obuć, reci mu “priko glave” i #bolimePipi!

Priča je počela s tekstom u Slobodnoj Dalmaciji o tome kako je nekoliko splitskih srednjoškolaca završilo kod školskog pedagoga jer je na nastavu došlo u trenirkama, a što su majke žestoko raspravile. Vijest su potom prenijeli svi mediji.

- Ima li srednja škola zakonsko pravo da učenicima zabrani trenirke? Danas su im sva djeca u razredu koja su došla tako odjevena poslana u pedagoga. Za to sam da postoji neki kodeks odijevanja, ali ne ovako nešto. Ne onda kada im je zadnji sat tjelesni pa je i praktično da dođu u tuti – navela je majka koja je pokrenula raspravu.

Vrlo brzo su se naredali komentari dviju suprotstavljenih strana, jedne koja to podržava i druge koja se tome protivi.

- Izašla sam iz srednje prije 15 godina i ni tada se nije smjelo dolaziti u tuti.

- Škola ima pravo. To najčešće uvrste u svoj statut. Ni kod mog djeteta ne smiju u tuti u srednjoj školi. Ako imaju tjelesni, onda ponesu u kesi pa se presvuku.

- Znaju se pravila oblačenja.

image

Pipi objava na Facebooku

Facebook/Pipi

Naravno, mnogi u sportskoj odjeći ne vide ništa sporno.

- Ajme, čime se oni bave. Ok kratke hlače, minice, majice na špaline. Ali tute? Pa u čemu je s njima problem??? Nek se bave bitnim stvarima.

- Koja glupost, pa u tuti sam 80 posto vrimena i ne mogu zamisliti da zato dicu zezaju umjesto da se bave bitnim stvarima.

- Kad škole budu imale adekvatne garderobe i dvorane za tjelesni odgoj, onda će moći takve stvari određivati! Klinci dolaze iz škole na Marjan na tjelesni, torbe i stvari ostavljaju po podu, presvlače se, tj. skidaju po cesti i u čemu su trebali doći? Bitno da su oni donijeli kodeks oblačenja, a što nisu osigurali njegovo provođenje, to nije bitno!!

Novinarka Slobodne Dalmacije Ana Franić tada je provjerila kako stvari u splitskim srednjim školama.

U Pravilniku o kućnom redu I. gimnazije piše da učenici moraju dolaziti uredno i primjereno odjeveni u školu.

- Neprimjereno je u školu dolaziti u sportskoj odjeći, mini suknjama i kratkim hlačama, dekoltiranim majicama i slično - piše u Pravilniku.

Trenirke su zabranjene i u Elektrotehničkoj školi.

- Učenici su dužni u školske objekte dolaziti uredno i prikladno odjeveni, sukladno uobičajenom načinu odijevanja u drugim javnim i kulturnim ustanovama (u dugim i nepoderanim hlačama, u majici ili košulji s rukavima i bez neprimjerenih natpisa i znakova). Nije dopušteno dolaženje u trenirci, osim na nastavu tjelesne i zdravstvene kulture - piše u Kućnom redu.

U Pravilniku Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju navedeno je da je učenik dužan u školu dolaziti uredan i primjereno odjeven.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:44