OSTALI BEZ PREDSJEDNIKA

Nakon što je Đuri Sessi istekao mandat, DIP izabrao novog privremenog šefa Povjerenstva

Budući da još nije izabran predsjednik Vrhovnog suda, DIP je ostao bez predsjednika
Damir Kontrec
 Tom Dubravec/Cropix

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odlučilo je na sjednici u utorak da Damir Kontrec, potpredsjednik DIP-a, obavlja dužnost predsjednika Povjerenstva.

DIP je tako postupio nakon što je njegovom dosadašnjem predsjedniku Đuri Sessi, predsjedniku Vrhovnog suda, u ponedjeljak istekao mandat na čelu Suda, a zbog nesuglasica predsjednika države i saborske većine, novi predsjednik nije izabran, pa je i DIP ostao bez predsjednika.

DIP u svom priopćenju navodi da su člankom 8. Poslovnika o radu DIP-a propisana prava i dužnosti potpredsjednika Povjerenstva, te je stavkom 3. istog članka propisano da ako predsjednik Povjerenstva ne odredi potpredsjednika DIP-a koji ga mijenja, dužnost predsjednika obavlja potpredsjednik DIP-a kojeg izaberu potpredsjednici i članovi Povjerenstva.

U skladu s tim, a s obzirom na to da zbog prestanka mandata predsjednik DIP-a nije u mogućnosti odrediti potpredsjednika Povjerenstva koji ga mijenja, Povjerenstvo je na današnjoj sjednici odlučilo da dužnost predsjednika obavlja Damir Kontrec, navodi DIP.

DIP ima predsjednika, četiri potpredsjednika i četiri člana.

Dva potpredsjednika bira Opća sjednica Vrhovnog suda iz reda sudaca tog suda na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda. Druga dva potpredsjednika i članove DIP-a bira Hrvatski sabor.

Dvoje potpredsjednika DIP-a iz reda sudaca su Kontrec, koji je predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda i Jasenka Žabčić, sutkinja u Građanskom odjelu Vrhovnog suda.

Kontrec (1965.) ima bogato radno iskustvo u pravosuđu, karijeru je počeo kao sudački vježbenik na Županijskom (Okružnom) sudu u Varaždinu, nastavio ju kao sudac Općinskog suda u Čakovcu, pa kao sudac i zamjenik predsjednika, a potom i predsjednik Općinskog suda u Varaždinu, odnosno Županijskog suda u Varaždinu.

U 2010. i 2011. bio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Sudac Vrhovnog suda je od veljače 2011., a predsjednik Građanskog odjela tog Suda od listopada 2017.

Od 2017. je i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:53