GRAĐEVINSKA INSPEKCIJA U AKCIJI

Nakon što je Jutarnji otkrio divlju gradnju: Njavro mora rušiti ilegalnu hacijendu!

Građevinska inspekcija reagirala je na naš napis o bespravnoj gradnji u Brabatu na Rabu

RIJEKA - Đuro Njavro, bivši savjetnik predsjednika države za gospodarstvo, bivši saborski zastupnik HDZ-a, danas dekan i suosnivač privatne Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, mora srušiti svoju nelegalno sagrađenu vilu u Barbatu na Rabu.

Tvrtka Njavrine žene

Nakon što smo objavili priču o Njavrinoj bespravnoj gradnji i dokumentirali to fotografijama, na teren je konačno izašla i građevinska inspekcija. Inspektori ministrice Dropulić potvrdili su da smo bili u pravu kada smo konstatirali da je ugledni ekonomski stručnjak i nekada visokopozicionirani HDZ-ovac na poljoprivrednom zemljištu umjesto spremišta za alat, za koje je pribavio dozvolu gradnje, podigao raskošni ljetnikovac od 256 četvornih metara te ga još “ukrasio” bazenom od čak 184 kvadrata.

U službenom priopćenju Ministarstva gospodarstva stoji da je investitoru tvrtki Mate d.o.o. iz Zagreba, izdavačkoj kući u vlasništvu Njavrine supruge Vesne, dostavljeno rješenje kojim naređuju uklanjanje protupravno sagrađenog objekta u Barbatu.

Daljnji inspekcijski postupak nastavlja se po zakonskoj proceduri. Ako investitor vlasnik ne ukloni bespravni objekt ili ne dostavi dokaz o njegovoj legalizaciji, građevinska inspekcija će ga uvrstiti u plan uklanjanja putem treće osobe, a o trošku vlasnika investitora, stoji u dopisu Ministarstva.

Drugim riječima Đuro Njavro će ili sam srušiti svoju vilu ili će to učiniti bageri Ministarstva, ali o njegov trošak. Premda je otvorena mogućnost da Njavro to spriječi ako dostavi dokaze o legalizaciji objekta, to je, uvjeravaju nas u gradskoj upravi Raba, nemoguće jer je zemljište na kojem je vila sagrađena i u novim prostornim planovima izvan zone građenja.

Odstupanja od dozvole

Kako nam je izjavio rapski gradonačelnik Zdenko Antešić, za njih je odavno nedvojbeno da je u slučaju tog objekta došlo do znatnog odstupanja od građevinske dozvole. Naime, u samom zahtjevu Njavro je tražio i dobio dozvolu za podizanje gospodarskog objekta površine 80,63 četvorna metra, a i slučajnom prolazniku jasno je da kuća nema nikakve poveznice s gospodarskom zgradom. Sam Njavro, kada smo ga upitali za spornu gradnju, potvrdio je da je investitor tvrtka njegove supruge, da su kuću podigli na poljoprivrednom zemljištu kao gospodarski objekt jer drugo i nisu mogli, no tvrdio je i da se objekt koristi u gospdoarske svrhe jer tu ugošćuju poslovne partnere.

NEMA PRENAMJENE

Koridor ceste preko terena

Da će Njavri biti nemoguće legalizirati hacijendu, argumentirao je rapski gradonačelnik Antešić koji kaže da prema važećim urbanističkim planovima preko Njavrina zemljišta prolazi koridor državne ceste. Mještani Barbata dugo upiru prostom u vilu sagrađenu na zemljištu koje je baš zbog nemogućnosti stambene gradnje kupljeno po cijeni deset puta manjoj od tek nešto niže prema moru položenih terena, čija se vrijednost kreće i do 200 eura po kvadratu, i to samo zato što su u građevinskoj zoni. Tvrde da bi ta kuća odavno bila srušena da ju je sagradio netko od mještana. Zanimljivo je da su svi, pa i lokalne vlasti, znali da je Njavro nelegalno gradio, no nitko nije reagirao i pozvao inspekciju. Priča je pukla kada nam je informacije i fotomaterijal dostavio jedan Rabljanin uz poruku: Do kada će ova država gledati kroz prste bahatim moćnicima? Sudeći prema rješenju ministarstva graditeljstva barem u ovom slulčaju, očito više ne.

( N. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:59