DIVNA GESTA

Nakon teksta u Jutarnjem gospodin Vjekoslav I. gimnaziji prvo donirao pozamašan iznos, a onda otišao i korak dalje...

Ravnateljica kaže kako ju je njegova odluka raznježila i ispunila dubokom zahvalnošću

Vjekoslav Šubić i ravnateljica Dunja Marušić Brezetić

 Darko Tomas/Cropix

Rijetko viđen dar stigao je novozagrebačkoj I. gimnaziji: nakon što je gospodin Vjekoslav Šubić humanitarnoj zakladi gimnazije prije dvije godine donirao 250 tisuća kuna, i to nakon napisa u Jutarnjem listu o osnivanju zaklade za pomoć maturantima iz obitelji slabijeg materijalnog statusa i onima bez roditelja, ovih je dana I. gimnaziji stiglo pravomoćno rješenje o nasljeđivanju polovice njegova stana! Gospodin Šubić preminuo je u prosincu 2022., a svoj stan u zagrebačkom naselju Voltino odlučio je ostaviti u humanitarne svrhe. Stan će, potvrđuje nam ravnateljica Dunja Marušić Brezetić, biti prodan, a sredstva koja će pripasti gimnaziji iskorištena za potpore maturantima.

S obzirom na prethodnu novčanu donaciju, ravnateljica s jedne strane nije iznenađena da ih se Vjekoslav Šubić sjetio u svojoj oporuci. Ipak, kaže, njegova odluka ju je raznježila i ispunila dubokom zahvalnošću.

Dao je sve

- On nije bio bogat čovjek, ali sve što je imao, ostavio je nama i drugoj humanitarnoj udruzi. Riječ je o Katoličkoj udruzi Kap dobrote, kaže ravnateljica. Time je, dodaje, osigurana dugoročnost Zaklade Akcia, nazvane prema nadimku pokojne profesorice Ivanke Canki, koja je gimnaziji prije nekoliko godina ostavila pozamašnu ušteđevinu, pod uvjetom da škola osnuje zakladu za pomoć siromašnim učenicima i onima bez roditeljske skrbi. Jedina povezanost pokojne profesorice i škole bila je susjedstvo: gospođa Canki iz svoga je stana u novozagrebačkoj Utrini imala pogled na zgradu gimnazije, i preko susjeda čula za uspješnost I. gimnazije.

image

Pokojni Vjekoslav Šubiž, dugogodišnji novinar i urednik, potaknut Jutarnjim listom je odlucio I. Gimnaziji donirati 250 tisuca kuna

Darko Tomas/Cropix

Canki je bila poslijeratno dijete bez oca, koja je zahvaljujući dobrim ljudima uspjela završiti studij.

Nakon što smo pisali o njezinoj donaciji od 222 tisuće tadašnjih kuna, gimnaziji se javio i umirovljeni novinar iz Karlovca, s adresom u zagrebačkom domu za starije, gospodin Šubić. Budući da u početku nije govorio o iznosu, u gimnaziji su ostali prilično iznenađeni šesteroznamenkastom cifrom prispjelom na račun. U pratnji ravnateljice, u svibnju 2022., posjetili smo Vjekoslava Šubića. Govorio je o tome kako ga je tekst u Jutarnjem ganuo. Čitao ga je nekoliko puta, i odlučio učiniti isto što i pokojna profesorica. "Ostao sam sam. Želja mi je bila da pomognem barem jednoj osobi. Puno sam puta u životu bio u teškim situacijama, i znam koliko mi je tada svaka sitnica značila. Ljudi su se danas otuđili. Rade u istim poduzećima, a ne poznaju se. Ne pomažu si, a to je velika greška. Vjerujte, u današnjem vremenu, okrenutom na loše, bliskost i sitnica puno znače", govorio je 9. svibnja 2022.

Ravnateljicu Dunju Marušić Brezetić pokojnik je dirnuo odlukom da stan u Voltinom od 42 kvadrata ostavi u humanitarne svrhe, s jedne strane mladima, s druge - starijim osobama. Zbog njegove donacije školi, već ove sezone odlučeno je da će iznos potpora potrebitim učenicima biti uvećan. Prvi dobitnik ili dobitnica primit će 3600 eura, a drugoplasirani/a 2400.

Uvećana potpora

- Iznose smo povećali zahvaljujući novoj financijskoj injekciji, a u sljedećim godinama očekujemo također mogućnost još većih iznosa ili uvećanje broja potpora, kaže ravnateljica i upraviteljica Zaklade Akcia. Dosad je Zaklada Akcia financirala četiri maturantice, a uskoro će raspisati novi natječaj. Osim kriterija imovinskog statusa, na temelju prihoda prema članu obitelji, kriterij je i uspješnost u školi. Takva je, kaže Brezetić, bila želja gospođe Ivanke Canki, koja je osmislila čitav koncept potpora, a gimnazija ga je ugradila u statut Zaklade.

image

Dunja Marušić Brezetić

Darko Tomas/Cropix

- Vjerujem da novčana potpora našim maturantima predstavlja vjetar u leđa i olakšava prijelaz iz srednje škole na studij, s obzirom na to da znamo koliko je teško osigurati normalan ritam studiranja onima slabijeg imovinskog stanja, kaže.

U I. gimnaziji očekuju realizaciju prodaje stana u ovoj godini, pri čemu i dalje nastavljaju skupljati sredstva za Zakladu: organizirat će prvu alumnij večer generacije maturanata otprije 30 godina, gdje će se skupljati dobrovoljni prilozi za Zakladu Akcia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:13