FILIP ZORIČIĆ

Nakon trzavica s Možemo!, pulski gradonačelnik tvrdi da će njegov proračun ipak svi podržati

- Od 1. siječnja svi će moći vidjeti gdje se i na što troši. Grad Pula je o dosad dobivao odlične ocjene za transparentnost proračuna

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić
 

 Dusko Marusic/Cropix

Novi pulski proračun svi će podržati bez obzira na to što je Možemo, koji je dio vladajuće koalicije kritizirao prvi proračun novog gradonačelnika Filipa Zoričića. Zoričiću je njegov koalicijski partner platforma Možemo zamjerao da novi gradski budžet od 500 milijuna kuna ne pokazuje nikakav iskorak u odnosu na prijašnju vlast te da nije transparentan. No, Zoričić tvrdi sasvim drugačije. On nas uvjerava da ne samo da će taj proračun podržati Možemo, nego smatra da će ga podržati i opozicijski IDS te HDZ.

- Nisam vidio kritike našeg koalicijskog partnera Možemo kada smo ga skupa pripremali za gradsko vijeće. Mislim da će svi podržati proračun. Ili će glasati za ili će biti suzdržani. Zato što smo gotovo većinu svih ideja svih političkih opcija stavili u proračun. Neke sitnice nismo. Niti naše, niti od ostalih opcija u vijeću. Naravno da proračun podnosi kritiku, ali najbitnija je transparentnost i da nema pogodovanja. I mislim da je dobro da smo prihvatili ideje i drugih opcija, kaže nam Zoričić koji je početkom tjedna predstavio javnosti svoj prvi proračun.

Veli da će visina transparentnosti biti na nikad višem nivou jer će u funkciji biti aplikacija putem koje će građani praktički moći vidjeti koliko je on primjerice potroši na neki ručak, koliko se novaca doniralo nekoj udruzi i slično.

- Od 1. siječnja svi će moći vidjeti gdje se i na što troši. Grad Pula je o dosad dobivao odlične ocjene za transparentnost proračuna iako ne znam što to znači jer dosad nitko nije mogao duboko ući u proračun. Primjerice, ako nekog zanima jesam li ja pojeo pizzu, ukuca se pojam pizza i vidjet će se koji se dan na to trošio novac i koliko. Nijednim političaru to nije u interesu, a meni je, ističe Zoričić.

Odbacuje i činjenicu da ništa novo proračun ne donosi. Veli da će se dobri projekti prethodne vlasti nastaviti kao što je uređenje Kandlerove ulice ili sustava odvodnje Pula Sjever, a neki za koje smatra da su loši su otpali, poput projekta Mehanika.

- Proračun za 2022. godinu je prava priprema za infrastrukturne promjene koji slijede nakon te godine kada govorio o Giardinima, Kandlerovoj i Ulici Sergijevaca, o fasadama, prometu u centru grada i komunalnom redu koji sada kreće. Sa svim tim promjena grad za četiri godine sigurno neće izgledati isto i sigurno će Pula biti grad koji će biti na moru. Već sada izrađujemo prometno rješenje za cijeli grad gdje bi se zatvorile za promet određene ulice u centru grada kao što je ulica između kazališta i Doma hrvatskih branitelja s pilonima i da to bude kazališni trg. Isto tako, želja nam je da Laginjina ulica pa sve do ljekarne na Giardinima bude promenada. Volio bih da prije ljeta to bude tako. Ako ne barem od rujna. Tu je i trg ispred Arene koji bi također trebao biti zatvoren za promet, a nakon toga sređen. Za to moramo izraditi dokumentaciju. To je novost u našem proračunu, navodi nam pulski gradonačelnik.

Konkretno iduće godine počinje kopanje Kandlerove ulice radi podzemnih instalacija što je prvi korak u sređivanju druge najznačajnije ulice u staroj jezgri grada gdje se nalaze brojni restorani i galerije. Isto tako na Giardinima će se vrlo brzo izložiti idejno rješenje njihova preuređenja arhitektonskog studija 3LHD o čemu se govori već godinama. Njihovo preuređenje će početi u 2023. Počinje priprema za preuređenje glavne trgovačke ulice u gradu – Ulice Sergijevaca ili popularne Prvomajske. Zoričić obećava i da će se srediti više fasada nego ranije jer su osigurali za to 3,8 milijuna kuna, a lani je to bilo 1,6 milijuna kuna. Ide se i u uređenje dva nova javna prostora- Pragrande i Marsovo polje.

- To su dvije velike javne gradske površine. Želimo da Marsovo polje postane Hyde park Pule. Isto tako, sredit ćemo tri gradska parka – Monte Zaro, Park Grada Graza i Mornarički park. A komunalna odluka koju smo sada donijeli je početak svega i jako mi je važna jer će definirati izgled terasa, reklama i tendi. Ona je jednoglasno prihvaćena. Sve će se to biti uvedeno u grad prije nove sezone. Isto tako, na novi ITU mehanizam prijavit ćemo uređenje tržnice. Želimo da tržnica u Puli funkcionira kao ona u Firenzi te da radi popodne i navečer. Vjerujem da će se uskoro privesti namjeni i stara robna kuća do tržnice, govori dalje. Očekuje i da će se početi gradnja barem jedne od dvije garažne kuće čija je gradnja najavljena kroz javno-privatno partnerstvo s austrijskom tvrtkom Best in Parking. Radi se o garažnim kućama na igralištu pulske gimnazije i Opće bolnice u sklopu kojih bi se uredio heliodrom, odnosno sportska dvorana. Počinje i gradnja gradskih stanova.

Na europske projekte također će prijaviti gradnju dva nova i dogradnju jednog postojećeg vrtića te gradnju jedne nove škole i dogradnju dvije postojeće.

- Za sve to u 2022. pripremamo dokumentaciju. Uz to s državom pregovaramo o potpunoj obnovi lukobrana, ističe dalje. Zasigurno jedan od najzanimljivijih projekata bit će ponovno uvođenje tramvaja u grad.

- Resornom ministru predstavili smo i ideju uvođenja tramvaja u grad. Taj bi tramvaj prometovao od željezničke stanice do Pragrandea. Arhitekt Livio Nefat je razvio cijeli projekt i gotova je konzervatorska podloga, zaključuje pulski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:40