MITO U ZAGREBU

Nakon USKOK-ove akcije: Čak šestero uhićenih sve je priznalo, istraga se širi?

Sudac istrage Županijskog suda tijekom poslijepodneva odredio je istražni zatvor Barunu i Papiću
Privođenje osumnjičenih
 Marko Todorov/Cropix

Nakon provedenih izvida, USKOK je u suradnji s PNUSKOK-om te Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave donio rješenje o provođenju istrage protiv deset osoba zbog sumnje u primanje i davanje mita. Lisice na ruke stavljene su Milivoju Kotrli (66), Darku Barunu (51), Jeleni Barišić (50), Ivanu Papiću (47), Ivanu Rukavini (63), Krešimiru Huzjanu (76), Zdravku Čabraji (73), Dubravku Milojeviću (68), Sanji Borisavljević (56) te Goranu Miličiću (54), a za četvero njih, točnije za Baruna, Rukavinu, Papića i Čabraju zatražen je pritvor.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda tijekom poslijepodneva odredio je istražni zatvor Barunu i Papiću, dok je Rukavini i Čabraji određena mjera obveznog javljanja policiji tijekom istrage.

USKOK je ranije tijekom dana objavio da je od kolovoza do studenoga 2020. sad već umirovljeni Kotrla, kao voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet grada Zagreba, a u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, bio ovlašten donositi odluke o posebnim uvjetima u postupku dobivanja lokacijskih dozvola za prometne i druge objekte, kao i za izdavanja suglasnosti na tehničku dokumentaciju. Donosio je odluke, suglasnosti i potvrde u zamjenu za mito.

Garažna mjesta

Pa je tako od 3. kolovoza do 11. rujna lani Kotrle dogovorio s Jelenom Barišić, voditeljicom građevinskih projekata jedne tvrtke, da će u postupku izdavanja posebnih uvjeta oko rekonstrukcije poslovnih prostora u prizemnoj etaži stambeno-poslovne zgrade u Zagrebu u kojoj je trgovina, tvrtke, ali i Papićev lokal, ishoditi smanjenje broja potrebnih parkirališno-garažnih mjesta.

image
Privođenje osumnjičenih
Marko Todorov/Cropix

Taj potez za sobom je povlačio i otklanjanje obveze plaćanja posebnog doprinosa od 228.000 kuna. Nakon što je Barišić uputila prigovor sa zahtjevom da se primjeni iznimka u GUP-u s ciljem smanjenja parkirališnih mjesta, Kotrle je od nje i Papića tražio i dobio 1300 eura mita, a njegova stručna savjetnica u Odsjeku je sastavila nove uvjete.

Zatim se Kotrlu sumnjiči i da je od 28. listopada do 23. studenoga 2020. tražio od poduzetnika Ivana Rukavine 5000 eura kako bi za potrebe druge tvrtke osigurao izdavanje prometne suglasnosti na geodetski elaborat uređenja površine za operativni rad vatrogasnih vozila za objekt u Rukavininu vlasništvu. Ujedno je Kotrle s Darkom Barunom, pomoćnikom pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave, tražio još 500 eura kako bi mu ishodio rješenje o privremenoj regulaciji pješačkog prometa prije izvođenja građevinskih radova na Rukavininu objektu.

Pola posredniku

Još 5000 kuna Kotrla je primio od poduzetnika Krešimira Huzjana za ishođenje lokacijskih dozvola, a kako je u toj "usluzi" posrednik bio Zdravko Čabraja, pola primljenog mita koje je u Huzjanovo predao Dubravko Milojević, direktor Huzjanove tvrtke, podijelio je s posrednikom na pola.

Također, Kotrlu se sumnjiči da je od Sanje Borisavljević i njezina partnera Gorana Miličića primio zasad neutvrđeni iznos kao mito za ishođenje lokacijskih dozvola stambenih objekata u gradnji diljem Zagreba. Potvrde koje je izdao Gradski ured Kotrla je parafirao, a u jednom slučaju arhitektica je od njega tražila novu potvrdu zbog greške u prethodno odobrenom zahtjevu. I za to je, navodno, dobio novac.

image
Privođenje osumnjičenih
Marko Todorov/Cropix

Detaljna obrana

Prvoosumnjičeni Milivoj Kotrla, umirovljeni djelatnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, nekoliko je sati vrlo iscrpno i detaljno, kako neslužbeno doznajemo, iznosio svoju obranu. Surađivao je s istražiteljima, odgovarao na njihova pitanja te im dao vrlo važne informacije za nastavak kaznenog postupka.

Upravo zbog toga što je s tužiteljima sve podijelio, možda bi već idući tjedan mogla uslijediti nova privođenja.

Inače, on je jedan od šestero osumnjičenih koji su priznali ono što im se stavlja na teret, a navodno je istražiteljima ponudio i nove informacije o suokrivljenicima. Svi oni suočili su se s više od 30 stranica rješenja o provođenju istrage. (T. Kukec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:29