DETALJI RAZGOVORA

NAKON VELIKOG PROSVJEDA SINDIKATI ĆE DOBITI SLUŽBENU PONUDU IZ VLADE Prvi doznajemo kako bi moglo izgledati konačno rješenje štrajka

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Nakon što je u petak - mjesec dana otkako je započeo štrajk u osnovnim i srednjim školama - održan takozvani konzultativni sastanak predstavnika Vlade i učiteljskih sindikata, danas popodne, poslije velikog prosvjednog skupa na zagrebačkom Trgu bana Jelačića kojeg organizaciju dva najjača sindikata u prosvjeti, trebao bi se održati "pravi" sastanak između predstavnika Vlade i sindikata na kojemu bi Vlada izašla sa svojom konkretnom ponudom povećanja plaća učitelja.

Tu informaciju su nam neslužbeno potvrdili i izvori iz učiteljskih sindikata i iz Vladinih krugova. Lider sindikata Preporod Željko Stipić jutros je za Jutarnji list rekao kako očekuje da - nakon što poslijepodne završi prosvjed - i njega i druge sindikalne čelnike Vlada pozove na razgovor.

- Vjerujem da će poziv na razgovor stići nakon prosvjeda. Važno je da se približimo konačnom rješenju - rekao je Stipić. Kako bi to "konačno rješenje" trebalo izgledati, Stipić nije želio prejudicirati.

Jedan od naših sugovornika iz sindikalnih krugova danas je za Jutarnji list rekao kako očekuje da će Vlada danas na stol "baciti" svoju službenu ponudu.

- Vlada učiteljske plaće planira povećati kroz dodatak na plaće, a sindikati inzistiraju na povećanju koeficijenata za izračun plaća od 6,11 posto. Tu će, mislim, sindikati trebati malo popustiti. Vlada želi plaće povećati tek od 1. srpnja 2020., a sindikati žele povećanje odmah, od 1. siječnja. Tu mislim da bi Vlada trebala popustiti.

A što se samog iznosa povećanja učiteljskih plaća tiče, mislim da će Vlada danas ponuditi 2,5 posto dodatka na učiteljske plaće od 1. siječnja i još dva posto veće koeficijente od 1. srpnja iduće godine. A konačni odgovor na Vladinu ponudu dat će ionako naši članovi sindikata koji će se referendumski izjašnjavanjti o Vladinoj ponudi. Bila ona ovakva kako ja pretpostavljam ili nešto drugačija - kaže naš izvor.

S druge strane jedna od liderica učiteljskih sindikata prije par minuta za Jutarnji list poručila je: "Nema predaje! Završit ćemo sa štitom ili na štitu!".

- Naš zahtjev je i dalje povećanje koeficijenata za izračun učiteljskih plaća od 6,11 posto - kaže. Dakle, poručuje da sindikati neće pristati na Vladinu ponudu ako ona bude išla prema povećanju plaća kroz dodatak na plaću.

Da će Vlada najvjerojatnije ipak ponuditi povećanje koeficijenata a ne dodatke na plaću tvrdi - doduše neslužbeno - i jedan od izvora Jutarnjeg lista iz krugova Vlade.

Sindikalci pozvani na sastanak u Vladu s predstojnikom Petešićem u 16 sati

Iz Vlade su pozvali predstavnike sindikata obrazovanja na sastanak u 16 sati s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem, potvrđeno je Hini iz Banskih dvora. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:04