VELIKA ANALIZA

Nakon više od dva mjeseca konstantnog pada, ovaj tjedan imamo rast od 22 posto novozaraženih

Budući da se delta-soj koronavirusa ubrzano širi Europom najvažnije je spriječiti nagli skok broja novozaraženih
covid testiranje

Na kraju tjedna i prvog srpanjskog vikenda, s kojim smo ušli u glavninu turističke sezone, Dnevnik HTV-a donosi analizu epidemiološke slike u Hrvatskoj, o kojoj i te kako ovisi kakav će nam biti nastavak sezone.

Danas imamo 56 novozaraženih, trenutačno je oko 550 oboljelih u cijeloj zemlji, od kojih 141 na bolničkom liječenju. S COVID-om su preminule još tri osobe.

Nakon deset tjedana konstantnog pada broja novozaraženih, u ovom, u kojem je zabilježeno 585 novih slučajeva, imamo rast od 22% u odnosu na prošli tjedan. S obzirom na to da je riječ o relativno malim brojevima, jesmo li opet u uzlaznoj putanji epidemiološke krivulje, vidjet ćemo idućih tjedana.

Udio pozitivnih u broju testiranih i dalje nam je vrlo nizak i u ovom tjednu iznosi 2%. Budući da se delta-soj koronavirusa ubrzano širi Europom i da će, tvrde znanstvenici, gotovo sigurno postati dominantan i u Hrvatskoj, najvažnije je spriječiti nagli skok broja novozaraženih.

Samo cijepljenje spašava gospodarstvo

Cijepljenje i poštovanje mjera mogu spriječiti rast broja novozaraženih, a time i sačuvati turističku sezonu. Zato se cijepljenje pokušava ubrzati.

Četvrti val epidemije koronavirusa sve je izvjesniji, a cijepljenjem se smanjuje rizik od zaraze i najgoreg ishoda. Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 45% odraslog stanovništva.

Kritike mjera i uvjeta za potpore

Na popisu zelenih zemalja je i BiH. Zato saborski zastupnik Miro Bulj traži od Vlade i Stožera da ukinu mjeru kojom se Hrvatima s tog područja, kaže, onemogućuje slobodan ulazak u RH.

- Ovo je više nego sramotno od Vlade, donedavno su čak mogli ljudi iz Srbije ulaziti bez ikakvih problema, bez ikakvog testa, BiH se nalazi na zelenoj listi, rekao je Bulj, javlja HRT.

Vladine najave da bi se dobivanje financijskih potpora moglo vezati uz cijepljenje, kritizirao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2022 11:56