KONTROVERZNI DR. PAVELIĆ

Nakon zagovaranja ukidanja cijepljenja, dekan iz Pule smijenjen iako njegov fakultet praktički ni ne postoji

Informaciju o njegovoj smjeni potvrdio je rektor Sveučilišta u Puli, a odluku su donijeli zbog Pavelićevih nedavnih istupa
Krešimir Pavelić
 Promijenimo Hrvatsku/Facebook/Screenshot

Dr. Krešimir Pavelić od utorka ujutro više nije dekan Medicinskog fakulteta u Puli. Potvrdio je to za Slobodnu Dalmaciju rektor Sveučilišta u Puli dr. Alfio Barbieri uz nevoljki komentar kako to jest zbog posljednjih u nizu istupa dr. Pavelića u kojem se protivi cijepljenju protiv COVID-a 19, a kako mu to nije prvi put, svesrdno je prigrljen od tzv. antivakserske zajednice.

– Da, možemo reći da smo tu odluku donijeli zbog njegovih istupa mada ja nisam stručnjak u tom znanstvenom području – rekao je dr. Barbieri.

Dr. Pavelić je ovih dana govorio na okruglom stolu na temu "Koronavirus – vrijeme za istinu" stranke Promijenimo Hrvatsku rekavši kako istraživanja pokazuju da je u četiri mjeseca ove godine bilo više umrlih od COVID cjepiva nego ukupno umrlih od svih cjepiva od 1990. godine. Nije naveo o kakvim se istraživanjima točno radi, ali je dodao da mediji prikrivaju komplikacije nakon cijepljenja. Nije se libio iznijeti netočne podatke da je u Europskoj uniji od cijepljenja umrlo 10 tisuća ljudi i 4000 u SAD-u.

"To bi samo po sebi trebao biti dovoljan razlog da se cjepiva hitno maknu, a protagonisti propagande privedu pravdi. Izrael se u medijima vezuje uz visoku procijepljenost, ali njihovo državno vijeće za COVID krizu šalje otvoreno pismo ministarstvu zdravstva u kojem traži hitnu zabranu cijepljenja osoba mlađih od trideset godina. Službeni podaci za mlade od 20 do 24 godine pokazuju dramatičan rast smrtnosti", izjavio je dr. Pavelić.

Štoviše, on je upozorio da cijepljeni ne bi smjeli davati krv jer se tako širi patogeni protein spike u primaoce.

"Cijepljeni, kako sada stvari stoje, nose i šire nove mutacije koronavirusa o kojima neću sada govoriti jer još nemam dovoljno znanstvenih informacija", rekao je i dodao svoj stav da su mjere i cjepiva doprinijeli mutacijama.

Dr. Krešimir Pavelić poznat je i od ranije po teorijama zavjere koje govore o povezanosti Billa Gatesa s pandemijom, odnosno o umjetnom podrijetlu koronavirusa.

Zanimljivo je da je on zapravo bio dekan praktično nepostojećeg fakulteta, no na tu temu je rektor pulskog sveučilišta dr. Alfio Barbieri dosta kritičan prema Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj Republike Hrvatske.

– To što naš fakultet još nema dopusnicu za rad je zapravo rezultat kršenja Zakona o znanosti i visokom školstvu. Nacionalno vijeće se neprijateljski ponaša prema nama, jer ja ne vidim nijednu prepreku da nam se ta dopusnica ne dodijeli. Iza svega vidim djelovanje neformalne mreže medicinskih lobija jer smo pozitivno mišljenje dobili i od samog premijera Andreja Plekovića, od ministra znanosti Radovana Fuchsa i ministra zdravstva Vilija Beroša – dosta je ogorčeno govorio za "Slobodnu" dr. Barbieri.

Pomalo čak u afektu je dodao kako se tu radi o maćehinskom odnosu prema cijeloj regiji koja, po njegovom mišljenju, apsolutno zaslužuje integrirani studij medicine. Dodaje kako je Hrvatski katolički fakultet upravo dobio takvu dopusnicu.

– Zašto svi dobivaju dopusnicu osim nas? Nama su tražili sporazum s nekim KBC-om i mogu vam reći da smo bili u pregovorima s Rijekom, ali su nas odbili kao i neki drugi. Zato ovim putem zahvaljujem splitskom rektoru dr. Draganu Ljutiću, dekanu dr. Anti Tonkiću, kao i ravnatelju vašeg KBC-a dr. Juliju Meštroviću jer jedino nam oni nisu zatvorili vrata. Napišite, molim vas, jedno veliko hvala za njih jer su nam, kad nitko drugi nije htio, otvorili vrata za suradnju – poručio je dr. Barbieri.

Nacionalno vijeće za znanost 2019. godine odbilo je zahtjev za izdavanje prethodne suglasnosti za integrirani preddiplomski i diplomski studijski program Medicina i do danas ga nije odobrilo.

Za Vijeće su jedna od spornih točaka bili kadrovi. Naime, Medicinski fakultet u Puli bi imao vlastitih samo 24 posto, što je nedovoljno, a također je zamjerka da značajan dio tog kadra čine umirovljenici stariji od 65 godina, bez stalnog boravka u Puli ili Istri, zbog čega ne mogu zasnovati radni odnos s bolnicom u Puli koja je predložena kao ključna nastavna baza.

– Ma to nije bilo točno, mi smo jednostavno napravili pogrešku kada smo naveli taj postotak i to se lijepo moglo vidjeti iz našeg zahtijeva u kojemu je stajalo da će u prvoj godini nastavu izvoditi 70 posto naših kadrova, u drugoj 63 posto, u trećoj 80 posto i tako dalje. Ta greška je ispravljena, ali oni unatoč tome krše zakon i to čl. 70 stavak 5 koji kaže da Sveučilište može akreditirati i integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij iz stavka 4. ovog članka uz prethodno odobrenje Nacionalnog vijeća. Na njima nije da ulaze u analizu već samo da kažu mišljenje dopušta li nam se integrirani studij. Ništa više od toga. Ne znam zašto Nacionalno vijeće ima tako neprijateljski stav prema nama, ovo je nevjerojatno što nam rade – čas je ljut, čas razočaran rektor pulskog sveučilišta.

Još u ožujku portal Faktograf.hr objavio je odluku Nacionalnog vijeća iz koje su vidljivi još neki razlozi odbijanja zahtjeva za pokretanje studija Medicine u Puli.

U zahtjevu se, naime, ne navodi niti jedan laboratorij koji bi se koristio u nastavi te nije dokazano da Opća bolnica u Puli, predložena za nastavnu bazu studija, zadovoljava minimalne kriterije za taj pothvat. U prijavi su se pokretači fakulteta pozvali i na Klinički bolnički centar Rijeka i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Međutim, iz sporazuma je vidljivo da s MF-om u Rijeci nisu ugovorili izvođenje studija medicine, a s KBC-om postoji tek dogovor o vježbama za nastavu studija sestrinstva.

Također je navedeno da profesori izvan područja biomedicine i zdravstva nose medicinske kolegije za koje je potrebna klinička specijalizacija pa, dakle, nisu kvalificirani za taj tip nastave. Također, ni financije nisu riješene jer planiraju se prihodi na temelju šezdeset studenata, a upisna kvota je četrdeset studenata.

– U Agenciji za znanost i visoko obrazovanje dobili smo pozitivno mišljenje Akreditacijskog savjeta. Nejasno je zašto nam to osporavaju u Nacionalnom vijeću – kaže dr. Barbieri, a na pitanje Slobodne Dalmacije misli li da je, osim formalnih nedostatak za dobivanje dopusnice, razlog i čelni čovjek (ne)postojećeg fakulteta dr. Krešimir Pavelić, nije se htio odrediti.

– On je u svakom slučaju od jutros smijenjen i vidjet ćemo tko će ga naslijediti. Dakako da ne odobravam stavove protiv cijepljenja, i sam sam se cijepio AstraZenecom oba puta – kratko je odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 04:25