DAVOR BOŽINOVIĆ

‘Nakon zdravstva, obavezne covid potvrde uvodimo i u socijali. A evo što može očekivati obrazovni sustav‘

Govorio je o situaciji s koronavirusom, ali i temama kao što su migranti te obnova Banskih dvora
Davor Božinović
 Darko Tomas/Cropix

Ministrar unutarnjih poslova i šef Stožera civilne zaštite, Davor Božinović, gostovao je u Intervjuu tjedna na Media Servisu.

Govorio je o situaciji s koronavirusom, ali i temama kao što su migranti te obnova Banskih dvora.

Rekao je kako će od 1. listopada svi djelatnici zdravstvenog sustava morati imati covid putovnice kako bi se minimalizirao broj slučaja razboljelih koji dođu u doticaj s medicinskim djelatnicima.

- Očekujemo i vidim i po prvim reakcijama da zapravo u tom sustavu neće biti i ne očekujemo nekakav otpor. Kad govorimo o zdravstvu i kad govorimo o socijali, odnosno domovima za starije, što je vjerojatno sljedeći ili možda istovremeni potez, sve se u tim sektorima na neki način i vrti oko zdravlja ljudi, a naš primarni cilj je zaštititi zdravlje svih naših građana, kaže.

Postoje i oni koji se iz zdravstvenih razloga neće moći cijepiti.

- Ako ne možete se cijepiti, ako je to medicinski kondicionirano, ne može vas nitko natjerati. Ono što mi radimo i što trebamo raditi jest ukazivati na prednosti cijepljenja. Bolnice i domove za starije moramo maksimalno zaštititi.

Sprema li se nešto tako i za obrazovni sustav, bilo je pitanje novinarke Media Servisa.

- Mi razgovaramo o svemu, ali nisam siguran da se može u ovom trenutku nešto tako najaviti. Naravno da sve odluke koje donosimo, donosimo na temelju aktualne epidemiološke situacije'.

Spomenuo je i da se ne može isključiti praćenje broja novozaraženih jer je to najbolji indikator trendova, kako kaže, no puno veću pažnju bismo, smatra, trebali davati težim slučajevima.

- I onda u tom kontekstu treba vidjeti među njima koliki je broj onih koji su se cijepili i oni koji se nisu cijepili. Svi dosadašnje pokazatelji govore o tome da je ogromna većina, više od 80 posto ljudi koji završe s težim kliničkim slikama, oni koji se nisu cijepili.

O široj primjeni covid putovnica, koje bi možda mogli postati nužne i za menje stvari, kao što je odlazak u trgovinu, ministar kaže:

- Ne bi razmišljali u tom smjeru. Sve odluke moraju biti balans između onoga što bi bilo nužno i onoga što građani mogu prihvatiti. Ovo bi značilo praktički da ne možete nigdje bez COVID potvrde. Zapravo je mudrost pronaći balans kako se maksimalno zaštititi s minimalno restriktivnim mjerama.

Prema ECDC-ovoj karti, od prošlog četvrtka cijela je Hrvatska. Ugostitelji strahuju od prvih novih valova mjera, jer smatraju da će se ponovno oni naći prvi na udaru.

- Mi ne razmišljamo ni o popuštanju, ali ni o nekim novim restriktivnim mjerama. Nadamo se da se situacija na ovaj način može držati pod kontrolom tako da nemamo ništa za najaviti u tom smislu.

Prokomentirao je stanje s migrantima - proces integracije 19 Afganistanaca, koji su pristigli u Hrvatsku, u društvo. Napomenuo je, kako nakon početne faze izolacije, nitko od novopridošlih nije imao koronavirus.

- Taj proces izdavanja, odnosno rješavanja njihovih zahtjeva, nakon što su izrazili namjeru da zatraže međunarodni azil u Hrvatskoj je pokrenut. To ima svoju proceduru, međutim sigurno da ćemo u ovom konkretnom slučaju učiniti sve da to bude je riješeno i pozitivno i što prije.

Novost je i planirana objava zgrade Banskih dvora.

- Sve je to dio jednoga procesa, ne samo Banski dvori već i druge institucije, uključujući i Ministarstvo unutarnjih poslova. Dosta je institucija smješteno u središtu grada i dosta je već predalo i krenulo u nekakve sanacije i proces obnove. Proces obnove će se dodatnim mjerama, koje budu donesene, nužno ubrzati kad je u pitanju Zagreb i kad je u pitanju Banovina, zaključio je na kraju razgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2021 12:44