NAKON POTRESA

NALAZ STATIČARA POKAZAO Hrvatski prirodoslovni muzej neuporabljiv, treba hitnu evakuaciju građe

 Facebook Hrvatski prirodoslovni muzej

Hrvatski prirodoslovni muzej privremeno je neuporabljiv, pokazao je nalaz statičara nakon izvida štete nastale u muzeju prilikom jakog potresa u Zagrebu, 22. ožujka, a hitno treba i evakuacija muzejske građe.

Vertikalna puknuća vidljiva su na vanjskim zidovima atrija Muzeja, a teška oštećenja na prvom i drugom katu zgrade trebat će učvrstiti potpornjima, izvijestili su iz Muzeja, smještenog u gornjogradskoj palači Amadeo.

Stalni postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja je teško oštećen, slomljena su stakla na brojnim vitrinama iz kojih su ispali predmeti, mnogi eksponati su teško oštećeni, a brojni stakleni cilindri s beskralješnjacima nepovratno uništeni.

Muzejska građa u pojedinim čuvaonicama teško je oštećena, a detaljan pregled preko milijun muzejskih predmeta trajat će mjesecima.

"Samo za potrebe najhitnije evakuacije bit će potrebno 600 četvornih metara prostora izvan palače Amadeo", ističu iz Muzeja.

U potkrovlju gdje su smješteni radni prostori, došlo je do horizontalnog puknuća drvenih greda, a dio koji nije teže oštećen je podrum te njegov dio naslonjen na gornjogradski bedem.

Iz HPM-a vjeruju da će značajna šteta koja je nastala u potresu biti uspješno sanirana uz pomoć Grada Zagreba, Ministarstva kulture i fondova Europske unije, a povodom skorašnje rekonstrukcije i dogradnje same palače.

Proteklih dana u Muzej stižu brojne poruke podrške i ponude pomoći umirovljenih djelatnika muzeja, građana i institucija.

Hrvatski prirodoslovni muzej se nalazi u staroj gradskoj jezgri, na Gornjem gradu, u Demetrovoj ulici 1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:52