ZEMLJIŠTE VELJKA OSTOJIĆA POD ISTRAGOM DORH-A

'NAMA NISU DALI DA GRADIMO. NAKON PRODAJE TEREN SE URBANIZIRAO' Istražujemo aferu ministra turizma

Sa zatopljenjem i prvim sunčanim danima na istarske ceste izašli su bageri koji lickaju poluotok uoči izbora i traktori koji obilaze donedavno smrznuta polja. Sve je živnulo, ali dolazak proljeća ipak nije glavna tema razgovora u Balama, pitoresknom mjestašcu na pola puta između Rovinja i Pule.

- Svi pričaju samo o Ostojićevu terenu - govori nam Vinko Božec, čiji brat živi u neposrednoj blizini zemljišta na lokaciji Škvačota koje je ministrova šogorica Sandra Perić kupila za 860.000 kuna i, nakon što je urbanizirano, prodala za 26 milijuna.

Tema dana

Božecova priča donekle demantira Ostojićevu koji je rekao da je to već stara, prožvakana tema izvučena iz naftalina. Riječ je o otprilike 11,5 hektara šume i šikare na brdu s kojeg puca pogled na Rovinj i more. Škvačota je nekoliko kilometara izvan naselja i prilično ju je teško pronaći. Do nje vode poljski putevi razrovani kišom, prava noćna mora za amortizere gradskih automobila.

- Samo pravo, to vam je dolje kraj Aromatice, uputila nas je žena na traktoru uz očekivanu opasku: Oni okreću milijune, a mi nemamo za kruh.

Vinko Božec govori kako je Veljka Ostojića, IDS-ova ministra turizma, često viđao kako dolazi razgledati zemljište. Doduše, Ostojić tada nije bio ministar, ali je bio član Županijskog poglavarstva zadužen za turizam i ruralni razvoj.

Nisu znali za prodaju

- Ovdje bi parkirali, uvijek su dolazili sa po dva, tri auta. Dalje bi išli pješice. He he, jednom sam s njima imao incident - govori.

- Kakav incident - pitamo.

- Parkirali su na cesti, a meni je trebao doći kamion iz Rovinja po drva. Kamion nije mogao proći pa se vratio u Rovinj, a ja sam ga svejedno morao platiti. E, onda sam ja ostavio traktor iza njihovih auta. Dolazi mi kasnije Ostojić, kuca i veli: ‘Dobar dan, ja sam možda malo pogriješio’. Da oni bi malo izašli. Ništa, maknuo sam im se. Htio sam im samo dati do znanja da nije red parkirati na cestu - prisjeća se Vinko Božec.

Teren na Škvačoti kupljen je od obitelji Mitton 2004. Claudia Mitton, koja stanuje odmah do zgrade Općine Bale, već je dva dana u centru medijske pozornosti. Njezina obitelj bavi se proizvodnjom maslinova i ulja od lavande.

- Jedini u Balama sadimo lavandu, imamo oko tri hektara - kaže. Prisjeća se kako su lani u ožujku dobili prvi poziv na razgovor u policiju.

- Nismo imali pojma zašto nas zovu. Saznali smo tek kada smo stigli tamo.

Na drugom razgovoru u DORH-u bili su prije tjedan dana i dali su iskaz kako su se stvari oko zemljišta odvijale. Claudia Mitton kaže da do tada uopće nisu znali da je zemljište preprodano, za koju cijenu, kao ni da je u međuvremenu bilo urbanizirano.

- To je bilo poljoprivredno zemljište. Predali smo zahtjev Općini za urbanizaciju. Imali smo plan tamo izgraditi nekoliko vikendica i iznajmljivati ih, ali projekt nije prošao. Više puta smo se raspitivali u Općini što je s urbanizacijom, ali odgovor je uvijek bio ‘još ništa’ - prisjeća se bivša vlasnica. Tada su odlučili prodati teren koji je kao poljoprivredni, pokazat će se, 30 puta manje vrijedio nego kao turistički.

Mnogo zainteresiranih

- Obraćalo nam se više zainteresiranih. Stalno je netko dolazio. Sandra Perić dala nam je najbolju ponudu i zato smo se odlučili prodati njoj. Nisam ljuta, samo sam razočarana što je tako ispalo jer se osjećamo prevarenima - priča Claudia Mitton, koja nam je posvjedočila da je na pregovore dolazio i Veljko Ostojić.

- Da, Ostojić je bio na prvom sastanku, i još nekoliko puta - govori.

Sandri Perić, sestri Ostojićeve supruge, prodali su zemljište za euro po kvadratu, ukupno za 860.000 kuna. Ona je, pak, napravila projekt da se na toj lokaciji izgradi butik-hotel Vallsabion 2, što je potvrdio i sam ministar. Urbanizacija je odobrena, a zamljište je uvedeno u tvrku Škvačota koja je 2007. prodana zagrebačkoj tvrtki Heruc. Projekt butik-hotela do danas se očito nije mrdnuo s mrtve točke jer je lokacija i dalje u istom stanju kao i prije 2004., no buknuo je skandal koji se očito gasi svim raspoloživim sredstvima.

Planovi usklađeni

Veljko Ostojić upro je prstom u Ladonju, odnosno Nezavisnu listu Plinija Cuccurina koja je bila na vlasti u Balama u vrijeme kada je Općinsko vijeće Bala izglasalo prostorni plan. Cuccurin, koji u Istri predvodi oporbu Ostojićevu IDS-u, lopticu vraća na više instance.

- Prostorni planovi općina moraju biti u skladu s Prostornim planom županije koji je odredio gdje se što može urbanizirati i s kojom namjenom. Pametnome dosta - rekao nam je Plinio Cuccurin.

Načelnik općine Bale od 2004. godine je Edi Pastrovicchio, koji je na tu funkciju došao s Cuccurinovom nezavisnom listom, ali se kasnije nije učlanio u Ladonju, već je i na zadnje izbore izašao kao nezavisni kandidat.

- Zemljište je kupljeno prije našeg mandata i prijedlog za urbanizaciju podnesen je prije našeg mandata. Kad smo mi došli, već je bio u postupku i na njega nismo utjecali. O samom projektu na toj lokaciji, bez obzira da li se radi o špekulacijama sa zemljištem, i dalje mislim da je dobar i bit ću sretan ako se realizira jer bi gradnja tog hotela značila puno za Bale - rekao je Pastrovicchio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:19