LEGALNO I PO ZAKONU?

NAMJEŠTENA PRAVILA IGRE Kako doći do atraktivnog stana za samo trećinu cijene

 Goran Mehkek/CROPIX

Apartman u Splitu od 48 četvornih metara s 14 kvadrata dvorišta, vrijedan gotovo milijun kuna, prodaje se za trećinu cijene , piše Slobodna Dalmacija. Tako bi ukratko glasio tekst sudske dražbe kojim se na stranicama Hrvatske gospodarske komore pozivaju svi zainteresirani da uplate polog od 100.000 kuna i sudjeluju u usmenom nadmetanju.

Cilj je postići što višu cijenu kako bi Ministarstvo financija naplatilo što veći iznos poreznog duga zbog kojeg je slovenskim poduzetnicima zaplijenilo spomenuti apartman.

I skupi se tako u naznačeni sat na Općinskom sudu društvo od petnaestak poduzetnih građana. Sutkinja ih sve primi u sudnicu i nakon uvodnoga govora objasni kako su joj potvrde o uplati jamstva svi trebali dostaviti tri dana prije ročišta.

U sobi 59 nastane muk. Nakon par sekundi komešanja oni hrabriji upitaju sutkinju odakle sad to jer je u oglasu jasno pisalo da se kopija uplatnice mora predočiti prije početka ročišta. No, ona im hladno odgovori da je sve pisalo na oglasnoj ploči suda i da je po njezinoj evidenciji uplatnicu u roku pokazao samo jedan kandidat.

Sjati se grupa na oglasnu ploču potražiti spornu obavijest, ali na zidu nema ništa. Vrate se kod sutkinje koja im kaže kako su obavijest skinuli i zatvori im vrata ostavivši u sudnici onoga sretnika koji je očito znao pravila igre.

Ministarstvo financija će od prodaje apartmana u ovom slučaju vjerojatno dobiti minimalan iznos, a da je došlo do nadmetanja, u državnu blagajnu bi se sigurno skupilo par stotina tisuća kuna više. Sve legalno i po zakonu, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:11