PODIGNUTA OPTUŽNICA

Naoružan do zuba rešetao kuće i aute u selu pa presudio bratiću: ‘Suseda, bok! Sve sam rešio, tebe jedino neću‘

Ivica Pavlačić u Lemić Brdu usmrtio je bratića Stjepana Lemića i na kućnom pragu teško ranio susjeda Stjepana P.

Ivica Pavlačić

 Robert Fajt/CROPIX

Protiv Ivice Pavlačića (69) zvanog Para Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu kojom ga terete za kazneno djelo ubojstva te pokušaj ubojstva. Odnosi se to na tragedije koje je okrivljeni počinio 16. rujna prošle godine u svojem "danu ludila" u rodnom Lemić Brdu, kad je naoružan do zuba hodao selom u namjeri da pobije svoje susjede. To mu je, nažalost, i uspjelo u slučaju Stjepana Lemića, koji mu je bio i bratić. Na kućnom pragu teško je ranio susjeda Stjepana P., a u daljnjem pohodu spriječili su ga pripadnici ATJ Lučko, koji su ga presreli u automobilu u svladali.

- Okrivljenog 69-godišnjaka tereti se da je 16. rujna 2022. na području Karlovca, u naselju Lemić Brdo, došao do obiteljske kuće 65-godišnjeg oštećenika s ciljem da ga usmrti te ispalio iz puške jedan hitac prema osobnom vozilu oštećenika, a drugi hitac prema 65-godišnjem oštećeniku koji ga je pogodio u predjelu lijevog prsišta. Oštećenik je uslijed zadobivene ozljede preminuo na mjestu događaja - kažu u tužiteljstvu.

image

Ivica Pavlačić

Robert Fajt/CROPIX

Okrivljenika se tereti i "da je u istom mjestu došao do obiteljske kuće drugog 65-godišnjeg oštećenika te ispalio jedan hitac u njegov osobni automobil, a zatim je razbio staklo na vratima kuće u koju se sklonio oštećenik i ušao u kuću".

Tamo je "ispalio iz puške hitac i ranio 65-godišnjeg oštećenika odnosno nanio mu strijelne ozljede u predjelu glave, prsnog koša, pri čemu su teže posljedice i smrtni ishod izbjegnuti zahvaljujući okolnostima i pravovremeno pruženoj liječničkoj pomoći".

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu predložilo je u optužnici produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U optužnici je predloženo i da se okrivljeniku izrekne sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti, kao i oduzimanje oružja te streljiva.

image

Ivica Pavlačić

Robert Fajt/CROPIX

Pavlačić je također izrešetao nekoliko objekata svojih susjeda, a svoju kuću pokušao ja zapaliti. U kući preko puta htio je ubiti susjedu, a ona nam je tad ispričala jezivo svjedočanstvo.

- Rekao mi je ovako: ‘Suseda bok! Sve sam rešio, babu ću ti ubiti, a tebe jedino neću‘. Gledam u njega ne znajući da je upravo napravio pokolj. Valjda zato jer sam mu i u utorak posudila 50 eura, mene je odlučio poštedjeti. Uglavnom, uletjela sam u kuću sklanjati majku, a on je krenuo pucati po kući, po donjem dijelu, katu i crjepovima - ispričala nam je Marija Pavlačić.

- Prije dvadeset godina mi je htio ubiti muža jer ga je optužio da mu je ljubovao sa ženom. Stala sam mu pred pušku i otela mu je. Prošle godine mi je htio ubiti majku, samo zato jer je iz našega cvijeća tjerala njegove kokoši. Prijavila ga je policiji, ali sam je natjerala da povuče prijavu. Znate zašto? Rekao mi je: ‘Ako ne povuče prijavu, pobit ću ti svo troje unučadi!‘. Prestrašila sam se jer sam znala da je to bio kadar učiniti - posvjedočila nam je ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:12