BRUTALNOST U VRGORCU

'NAPAD NA UČITELJA ISTO JE KAO NAPAD NA POLICAJCA' Jovanović najavio izmjenu zakona

Djelatnici škole ogorčeni su na sustav i pitaju što se još treba dogoditi da bi se reagiralo na nasilje
 Blog od Vrgorca grada

SPLIT - Djelatnici osnovne škole "Vrgorac", gdje je jučer roditelj (52) jedne učenice napao nastavnicu (41) pred njezino dvoje maloljetne djece, okupili su se kako bi prosvjedovali zbog nasilja koje se dogodilo u njihovoj školi.

Ministar Željko Jovanović stigao je u Vrgorac i najavio kako će u suradnji s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, ministrom pravosuđa Osratom Miljenićem i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić pokrenuti akciju da se napad na učitelja zakonski izjednači kao napad na policajca. Tako bi napad na učitelja odmah postao kazneno djelo, piše Slobodna Dalmacija.

Jovanović je dao podršku napadnutoj ženi i poručio kako će napadač biti primjereno kažnjen. Inače, napadaču je određen jednomjesečni pritvor u Dubrovniku.

Na upit hoće li se u škole, s obzirom na učestale napade, uvoditi zaštitarska služba, Jovanović je odgovorio kako ne želi škole pretvarati u policijske utvrde.

Napadnuta je rekla kako problem postoji već duže vrijeme, ali kako je šutjela radi interesa svoje učenice.

- Šokirana sam kako je kulminiralo i ne mogu vjerovati, poručila je napadnuta.

Djelatnici škole ogorčeni su na sustav i pitaju što se još treba dogoditi da bi se reagiralo na nasilje, upozoravajući pritom da su potpuno nezaštićeni.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović osudio je nasilje koje se dogodilo u vrgoračkoj školi. "Čim se eksces dogodio znači da sustav nije u potpunosti ispunio zadaću. Nasilje koje se događa u školama pitanje je i niza drugih institucija", rekao je Filipović za Hinu. "Nadam se da će se po ovom pitanju i druge institucije, kao što je pravosuđe i policija, ponašati krajnje oštro u svim konzekvencama. Predlažem da se učitelje tretira kao policajce jer se tu radi o napadu na službenu osobu i na radnom mjestu", dodao je.

Mate Mamić, predstavnik ravnatelja 27 osnovnih škola u Splitu, smatra da se ovakvo nasilje roditelja prema nastavnicima događa jer je sustav trom, te nisu napravljene određene stvari. "Ministarstvo i državna uprava nam ne pomažu", kaže Mamić.

IZUDARAO UČITELJICU I |NJENU DJECU JER JE HTIO |DA MU KĆER PADNE RAZRED! Dosad nezapamćena brutalnost u Vrgorcu

"Bilo gdje u svijetu da se ovakvo što dogodi bilo bi sankcija. Ravnatelji i škole potpuno su prepušteni sebi. Učitelji se za djecu žrtvuju, dok pojedini roditelji u školske zgrade ulaze kao lokalni šerifi", dodao je Mamić istaknvuši da osnovna škola ne bi smjela trpjeti "bilo kakvu silu ili represiju".

Splitska je policija protiv 52-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu zbog prijetnje te Optužni prijedlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Prijavljeni muškarac, roditelj učenice osmog razreda, jučer je došao u školu po svjedodžbu te je, navodno ljut zbog toga što je njegovo dijete prošlo razred, najprije počeo gurati namještaj u prostoriji, a zatim je i pljusnuo 41-godišnju nastavnicu i to pred očima njezine maloljetne djece. Iz policije se danas neslužbeno doznaje i da je odgurnuo jedno dijete napadnute nastavnice, no nikome nisu nanesene tjelesne ozljede.

Napadač je bivši hrvatski policajac, umirovljen 1993. godine. Nakon napada na nastavnicu pokušao je pobjeći, no uhićen je i priveden u Policijsku postaju Vrgorac. Nakon što je noć proveo kod pritvorskog nadzornika, danas je odveden u Općinsko državno odvjetništvo Dubrovnik. Navodno je imao zabranu prilaska osnovnoj školi jer početkom lipnja prijetio nastavnicima te škole.

Slučaj nasilja u vrgoračkoj školi drugi je takav slučaj u 15 dana na području Splitsko-dalmatinske županije.

"Nastavnici organizirano" traže ostavku ministra Jovanovića

ZAGREB - Udruga "Nastavnici organizirano" upozorila je danas na izostanak reakcija mjerodavnih institucija i nesankcioniranje sve učestalijih napada na učitelje u školama te pozvala na ostavku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a od hrvatske Vlade zatražila hitnu reformu obrazovnog sustava i donošenje zakona po kojemu bi prosvjetni djelatnici dobili status službenih osoba.

"Nakon drugog fizičkog napada na učiteljicu koji se dogodio u dva tjedna, oba puta iz gotovo identičnog razloga i na gotovo identičan način, a da nitko od mjerodavnih ne samo da nije poduzeo korake kako se slične stvari ne bi događale, nego se nije ni oglasio adekvatnim priopćenjem, porukom javnosti, naznakama da se uopće razmatra krenuti u rješavanje problema, udruga 'Nastavnici organizirano' od Vlade RH zahtijeva hitno upućivanje u saborsku proceduru zakona ili izmjene zakona kojom će prosvjetni djelatnici u Hrvatskoj – učitelji, nastavnici, pedagozi, psiholozi, ravnatelji i svi ostali koji rade u školama, u svrhu zaštite dobiti status službene osobe, čime bi fizički napad ili ometanje u obavljanju posla imali ekvivalentne zakonske posljedice onima kod napada na policajca ili sudskog službenika", priopćili su "Nastavnici organizirano".

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama udruge, ministar Jovanović svojim je ponašanjem neizravno doprinio srozavanju ugleda struke te povećanom nasilju, kako nad učiteljima, tako i u školama u cjelini. Zbog "potpunog nesnalaženja u svom sektoru, omalovažavanja struke, sustavnog i planskog degradiranja položaja učitelja i nastavnika, te odbijanja pokretanja bilo kakve suštinske reforme", "Nastavnici organizirano" stoga traže njegovu ostavku.

Također pozivaju na provedbu hitnih izmjena sustava s ciljem uvođenja reda u razrede te u sustav ocjenjivanja i upisa. To se kao prvo može ostvariti kroz ispunjenje zahtjeva iz peticije za reformu sustava pedagoških mjera koju je potpisalo osam tisuća stručnjaka a koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), kako tvrde, "pomelo pod tepih". "Nasilje i percepcija da se 'učitelje smije tući' počinje od njihove nemoći u razredu, a nemoć u razredu je iskazana nedostatkom ikakvih mehanizama za discipliniranje nasilnih učenika, a odatle do nasilnih roditelja je samo jedan korak", upozoravaju "Nastavnici organizirano".

Traže i pokretanje postupka za uvođenje prijemnih ispita u srednje škole, te ubrzavanje uvođenja male mature. "Glavni posao učitelja je da uči, podučava, a ne da među učenicima određuje kako će tko proći u životu – što sadašnji sustav ocjenjivanja svakako jest. Prognostičko ocjenjivanje se mora voditi objektivnim i unificiranim kriterijima, pod jednakim uvjetima za sve, što je nemoguće izvesti ako različite učenike ocjenjuju različiti učitelji, a pogotovo ako se ocjenjivanje provodi po 'pedagoškim' kriterijima koji nikada ne mogu biti potpuno objektivni", ističu u priopćenju, upozoravajući kako zbog toga dolazi do "individualizacije krivnje" i svaljivanja odgovornosti za ocjenu na ocjenjivača, što bi se uvođenjem prijemnih ispita i/ili male mature izbjeglo.

Zbog svega navedenoga, "Nastavnici organizirano" pozivaju škole, kolege i sindikate da prvoga dana nove školske godine 1913./1914. održe jednodnevni štrajk upozorenja. Također pozivaju sve škole u Hrvatskoj da do početka nastave na svojim web stranicama, oglasnim pločama i ulaznim vratima plakatima, obavijestima i posterima skrenu pažnju na sve žešće i sve češće nasilje koje se događa u hrvatskim školama. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:32