FIZIČKI SUKOB U UČIONICI

NAPAD NA UČITELJE TRETIRAT ĆE SE KAO NAPAD NA SLUŽBENE OSOBE? Profesor Franjo ipak bi mogao dobiti otkaz, sindikat: 'Znat ćemo odgovoriti!'

 
profesor strojarstva Franjo Dragičević
 Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Incident koji se u utorak dogodio u Tehničkoj školi Čakovec, kada je profesor strojarstva Franjo Dragičević fizički nasrnuo na dvojicu učenika, izazvao je lavinu reakcija u našoj javnosti.

Čini se da su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ozbiljno shvatili situaciju nasilja u školama. Trenutno, kažu, analiziraju dostupne podatke i prijave kako bi u što kraćem roku pokrenuli novi akcijski plan za suzbijanje nasilja uz postojeće programe prevencije. Neslužbeno doznajemo da su podigli službe na noge, no ne žele nagliti s objavom plana zbog osjetljive i slojevite situacije.

- Situacija je shvaćena izuzetno ozbiljno. S planom aktivnosti izlazimo uskoro van. Razmatra se i opcija uvrštavanja zaposlenika u školama među službene osobe - kažu u MZO-u. Za takvu opciju potrebna je međuresorna suradnja, kao i izmjene postojećih propisa.

Sukob u strojarskoj školi

Podsjetimo, do incidenta u toj školi došlo je na šestom satu poslijepodnevne nastave u odjeljenju za bravare. Profesor strojarstva Franjo Dragičević fizički se obračunao s dvojicom šesnaestogodišnjih učenika koji su ga konstantno provocirali. Učenici pritom nisu ozlijeđeni, a njihovi roditelji odbili su liječničku pomoć. Ministarstvo znanosti i obrazovanja protekih je dana u Tehničku školu Čakovec uputilo prosvjetnu inspekciju kako bi utvrdila sve okolnosti nemilog događaja koji su učenici opisali kao fizički sukob profesora s dvojicom đaka, koje je lupao po glavi, primao za vrat, gurao u ormar svojeg kabineta... Profesor tvrdi da nijednog učenika nije udario.

- Riječ je o razredu u kojem je glavni problem ozbiljno devijantno ponašanje. To tri mjeseca rade svim profesorima koji im predaju. Znate, mi imamo različite fitilje, moj je prilično dugačak, mnogo dulji nego u mojih kolega. Tog utorka ista priča. Krede... komadići, a onda komad, bum u ploču. Nikoga nisam udario niti bacio u ormar, prvog sam nogom odgurnuo, ali nisam udario, nego primio za rame, vrat, ne znam točno, nikakav šamar, to su objede - rekao je Franjo Dragičević u razgovoru za Jutarnji list. - Svi moji kolege u Hrvatskoj su zlostavljani. To dopušta sustav jer nam ne ostavlja nikakvu mogućnost da odradimo svoj posao u primjerenoj radnoj atmosferi. Da, bit će i gorih stvari u školstvu i već sam kolegama rekao da se pripreme. Bilo bi dobro da nose pancirke i kacige, samo to košta. Ne karikiram, vjerujte, vi ne znate u kakvim mi uvjetima radimo - istaknuo je Dragičević.

No, zbog neprimjerenog postupka primjene fizičkog nasilja Franjo Dragičević mogao bi dobiti otkaz. - Ako kolega Franjo Dragičević dobije otkaz, naš sindikat sigurno neće sjediti prekriženih ruku, nego će odgovoriti prosvjedom ili nekom drugom akcijom - rekao nam je Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod.

- Kolega Dragičević je član našeg sindikata i smatramo da bi se u slučaju da mu se da otkaz poslala jako loša poruka učenicima da mogu nekažnjeno raditi što požele. Naravno, nitko ne odobrava profesorsku primjenu nasilja, no kolega Dragičević ima 64 godine, a 32 godine radi u školi. Miran je čovjek, nije imao ekscesa - rekao je Stipić. Naglasio je kako sve sada ovisi o odluci ravnatelja Tehničke škole Čakovec. - Ravnatelj bi odluku trebao donijeti u ponedjeljak, dosad se pokazao kao razuman čovjek. O njegovoj odluci ovisi što će naš sindikat poduzeti. Pažljivo pratimo i analiziramo situaciju, a zasad se opcija štrajka čini najmanje vjerojatnom jer organizacija štrajka traži vrijeme i proceduru - naglasio je Stipić.

Stop učeničkoj torturi

Incident u Tehničkoj školi Čakovec izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama. I dok stručnjaci upozoravaju da nastavnici ni u kojem slučaju ne bi smjeli pribjeći nasilju prema učenicima, brojni su se profesori i učitelji solidalizirali s kolegom. Pokrenuta je i peticija “Dosta je bilo šutnje učitelja i nasilja nad učiteljima! Stop učeničkom nasilju i torturi!” koju je u samo 24 sata potpisalo oko 5500 ljudi. “Zahtijevamo da svoj posao obavljamo u miru i da nas se zakonski zaštiti da nas nitko nema pravo ometati niti uznemiravati na radnom mjestu”, navodi se, među ostalim, u peticiji u kojoj se zahtijeva i da se napad na učitelja smatra napadom na službenu osobu. Također, pod oznakom #ijasamfranjo brojni nastavnici na društvenim mrežama dijele svoja traumatična iskustva s učenicima.

“Prije nego što sam učenika poslala pedagoginji zbog nedoličnog ponašanja, rekao mi je: Kaj me gledaš? Šupil bum te tak da ti budu te naušnice pale s glave!”, navodi jedna profesorica. “Učenik me gađao zapaljenim papirićima. Otišla sam pedagoginji i rekla da ću o tome govoriti na Razrednom vijeću. Rekla mi je da to ne činim jer to znači da nisam za nastavnika”, piše druga profesorica. “Kada sam kupila nove zimske gume, učenik osmog razreda mi je prijetio da će ih izbušiti... (‘Kako se usuđujem kupovati tako dobre gume’, bilo je njegovo pitanje). Na svu sreću, gume mi nije izbušio, nego mi je izgrebao auto ključem s obje strane vrata”, glasi jedno svjedočanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:12