SLUČAJ KORPAR

Napadači 'prokrstarili' mjestom dok nisu našli Korparovu  vikendicu

 CROPIX

Zlatko Korpar, 50-godišnji bivši generalni direktor varaždinskih Cesta i bivši predsjednik Uprave Autoceste Rijeka - Zagreb, koji je teško pretučen 23. kolovoza oko 21.30 sati, živio je u svojoj vikendici u Ledincu kod Varaždina.

Dan nakon što smo objavili da je bivši pouzdanik iz uskočke akcije “London” teško pretučen, zaputili smo se u naselje koje je od Varaždina udaljeno 20-ak minuta vožnje automobilom. Maleno je to mjesto razbacano po simpatičnim brežuljcima, okruženo gustom šumom i redovima vinove loze. Nakon što se dovezete u mjesto, iz Prigorske ulice, svojevrsne glavne mjesne ulice, na nekoliko mjesta možete skrenuti uzbrdo prema brežuljcima, a jedna takva cesta vodi i prema dijelu mjesta koje se naziva Grabovec.

Put vas vodi asfaltiranim, ali uskim i zavojitim putem uzbrdo kroz šumu. Morate voziti polako jer se automobili na tom dijelu ceste teško mogu mimoići, a mještani preporučuju i da povremeno zatrubite tako da vas vozači koji se spuštaju s brežuljka mogu čuti i po potrebi usporiti kako bi se mogli mimoići s vašim automobilom. Na vrhu brežuljka razbacani su pak vinogradi i vikend-kuće.

Potraga u tijeku

Tu proteklih nekoliko godina, daleko od očiju javnosti, živi Zlatko Korpar, bivši generalni direktor tvrtke Cesta iz Varaždina i bivši predsjednik Uprave Autoceste Rijeka - Zagreb koji je javnosti poznatiji kao okrivljenik u nekoliko kaznenih postupaka vezanih uz malverzacije u cestogradnji, ali i kao pouzdanik USKOK-a u slučaju “curenja informacija”. Vikend-kuću uredio je prije nekoliko godina, nakon što se vratio iz pritvora. Prekrasna vikend-kuća niknula je u samo nekoliko mjeseci.

Kružili u crnom BMW-u

Susjedi su mu uglavnom “vikendaši”, ljudi koji u Ledinec dolaze uglavnom u proljetnim, ljetnim i jesenskim mjesecima, i to obično vikendom kako bi obavili radove u vinogradima, malo se maknuli od gradske vreve i uživali u zelenilu i prirodi. Zimi dolaze vrlo rijetko, tek toliko da provjere je li sve u redu.

Dvojica maskiranih koji su Korpara, kako se u krim-miljeu kaže, “naštangirali” kružili su po mjestu u potrazi za putem koji će ih odvesti do njegove kuće u crnom BMW-u zagrebačkih oznaka.

Nakon što su pronašli pravi put i uskom i zavojitom šumskom cestom uspeli se do vrha brežuljka na kojem se nalazi Korparova vikend-kuća, sakrili su se i dočekali Korpara u mraku ispred vikendice te ga pretukli, navodno šipkama, te mu na taj način nanijeli teške tjelesne ozljede. S obzirom na to da se slučaj dogodio u srijedu navečer, u okolici nije bilo susjeda “vikendaša” koji Ledinec posjećuju uglavnom vikendom pa je Korpar sam izvijestio policiju o tome što mu se dogodilo. Policija još uvijek istražuje slučaj i traga za počiniteljima, a Korpar im nije mogao puno pomoći budući da su ga napadači zaskočili iz mraka i bili su maskirani. Kako doznajemo, u posljednje vrijeme nije dobivao nikakve prijetnje niti je javno pokazivao da ga netko progoni ili da ga nešto muči. Nakon što je otpušten iz bolnice otputovao je na more, gdje se oporavlja pod stalnom zaštitom policije.

Rješavaju žalbe

Inače, protiv Korpara su u tijeku dva kaznena postupka, od kojih se u jednome suđenje približava kraju, dok u drugome nakon odluke suda optužnicu tužitelji nisu ponovno niti podignuli. U slučaju Fimi-Media, gdje je Korpar optužen zajedno s Juricom Prskalom i Marijom Crnjakom, u tijeku je vještačenje, a potom bi se trebala početi iznositi obrana. Drugi postupak u kojem je Korpar bio optužen zajedno s Prskalom i vlasnikom Skladgradnje Slavenom Žužulom zapeo je na tužiteljstvu nakon što je vijeće zagrebačkoga Županijskog suda u travnju 2014. vratilo optužnicu na doradu.

U tom predmetu Korpar je bio optužen da je kao član uprave ARZ-a zajedno s Prskalom pogodovao Žužulu pri poslovima gradnje nadvožnjaka na autocesti Rijeka - Zagreb i Skladgradnji pribavio 1,66 milijuna eura. U postupku protiv Vladimira Rajića i drugih zbog curenja informacija iz USKOK-ovih istraga, u kojemu je Korpar USKOK-ov svjedok, u tijeku je žalbeni postupak obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:16