ŽIVOT U STRAHU

Napadi vukova u zaleđu velikog dalmatinskog grada sve češći: ‘Dolaze i po danu, bili su mi tik uz kuću!‘

Neka je pretpostavka da na području Hrvatske u ovom trenutku imamo preko 500 jedinki vuka, kaže predsjednik Lovačkog savjeta ŠBK županije

Vuk u zaleđu Šibenika

 Screenshot HRT

Stočari u zaleđu Šibenika posljednjih mjeseci svjedoče učestalim napadima vukova. Kažu da pravila nema, da vukovi više ne napadaju samo noću, nego stoku vrebaju i po danu, nerijetko i uz same kuće.

- Bili su mi tik uz kuću, samo je zid dijelio mene od njih, ja sam tu ispod bio, sa suprugom sam nešto radio i čuli smo nemir ovaca, trčanje, vidi se alarm. Dok sam tamo dotrčao da vidim šta se dešava, tog momenta već su dvije bile dolje, već su bile zaklane - govori HRT-u Dušan Stupar.

Stada su svakim danom sve manja:

- Strah me je svaki dan, svaki dan se mislim jesu li sve došle kući – kaže Dušanka Stupar.

Posljednjih mjeseci napadi sve češći. Službeni brojevi resornog Ministarstva kažu 81. Lovci pak tvrde, mnogo ih je više:

- Neka je pretpostavka da na području Hrvatske u ovom trenutku imamo preko 500 jedinki vuka – kaže Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog savjeta ŠBK županije.

Strogo je zaštićen pa država daje odštetu stočarima.

- Istina, obešteti nas se, dobije se 600 kuna, e ali, uvijek ima ali. Vi morate naći da je zaklana, a po pravilu nećete naći, nego svaku treću da je zaklana ili svaku drugu u najboljem slučaju – ističe Goran Šorgić.

- U jednom danu odvojio mi je 15, samo se jedna vratila ranjena, a 14 nikad nismo našli, nitko nam nije to priznao – dodaje Marko Šorgić.

Samo u siječnju na području Šibensko-kninske županije prijavljene su 163 štete od vuka. U prošloj godini u Hrvatskoj više od 2 tisuće prijava.

- Koliko se to isplati sad svima nama davati to obeštećenje da bi se zaštitila jedna životinja, neka nje ima, ali neka je tamo u šumi, neka je tamo gdje pripada, a ne da mi dođe ispred kuće – govori Dušan Stupar.

Ministarstvo radi na razvoju nacionalnog programa praćenja.

- Prema tome za dobro vuka, prije svega za dobro vuka treba ga držati u nekim optimalnim granicama biološkog opstanka vrste na ovom prostoru – smatra Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza ŠKŽ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:21