ANTIVAKSERSKI PROSVJED

Napadnuta djelatnica bjelovarskog Zavoda za javno zdravstvo: ‘Naravno da me je strah‘

Zlata Antološ, spremačica zavoda pokušala je pokupiti igračke, iz ruke su joj otrgnuli vreću i unijeli joj se u lice

Zlata Antološ

 Screenshot Facebook

Hrvatska liječnička komora (HLK) izvijestila je u ponedjeljak da je prošloga tjedna zatražila od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o postupanju spram pojedinaca koji su na prosvjedu u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj liječnici.

HLK u priopćenju navodi da je ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Bjelovaru 9. prosinca održan antivakserski prosvjed na kojem je snimljen i video, objavljen na Facebooku. Iz videa se vidi kako dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u lokalnoj podružnici HZJZ-a, te kako joj prijete, unose joj se u lice i pozivaju na nasilje.

"Nadam se da nemaš djecu! Sotono jedna ženska. Sram te bilo. Majku ti *****. Đubre jedno. Uuuu!! Da ti Hrvatska vidi facu. Majku ti *****. Đubre!", vikali su prosvjednici bjelovarskoj liječnici.

Potom su nasrnuli i na drugu djelatnicu Zavoda za javno zdravstvo i istrgnuli joj vreću u koju je spremala plišane igračke i zapaljene lampaše.

Zlata Antološ, spremačica u ZJZ-u Bjelovarsko-bilogorske županije, kazala je za RTL da se boji. "To mi je prvi put u životu da mi se dogodilo nešto takvo. Naravno da me je strah, ali žao mi je poslije bilo šta ja nisam nastavila sa skupljanjem tih igračaka pa bi vidjeli do čega je to došlo. Ja sam imala osjećaj da ta gospođa bude mene opalila ne znam s koje strane i kud već, ali strah mi je bio veći pa sam se povukla", ispričala je.

Zviždaljke su naglo utihnule čim je stigla policija. Oni su, na kraju, pokupili igračke i svijeće. Nakon ovog događaja, svi zaposleni u Zavodu, osjećaju nesigurnost.

"Pa vjerujte mi, nije ugodno, nije ugodno doć. Mislim, posao se radit mora. Nije ugodno ni hodat po gradu, ni dolazit na posao, ni odlazit sa posla", rekao je Vedran Trupac, v.d. ravnatelja ZJZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Osobito napadnutoj liječnici. "Potresena je s time i jednostavno ne može vjerovati nakon skoro dvije godine opsežnog posla odnosno cijepljenja, testiranja, kontaktiranja oboljelih da se nešto tako može dogoditi", kazao je v.d. ravnatelj.

To što se dogodilo, policija je okarakterizirala kao prekršaj. Jedan zbog neprijavljenog prosvjeda, zbog čega 43-godišnja organizatorica može platiti kaznu u visini od 5 do 20.000 kuna. Utvrdili su i da je ona, kao i još jedna prosvjednica, narušavala javni red i mir na naročito grub način. No, ova prepiska protivnika cijepljenja u jednoj Facebook grupi je kazneno djelo.

"Ova što je šutala igračkice, a to su simboli naše djece. Ona bi za našu djecu bila izvršitelj, ali mi ćemo joj dati mogućnost na drvetu, kad se bude njihala.

I klatila onim nožicama", pisalo je u Facebook objavi.

"Policijski službenici su utvrdili da se dogodilo jedno kazneno djelo prijetnje na štetu jedne liječnice. Provedeno je kriminalističko istraživanje i ta liječnica je upoznata o načinu pokretanja kaznenog progona za kazneno djelo prijetnje što je ona trenutačno izjavila da ne želi podnositi prijedlog", objašnjavaju Saša Đorđević, glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske.

Napad na liječnike prvo je osudila Hrvatska liječnička komora koja traži od policije i DORH-a zaštitu liječnika. Upozorili su i na plakate u kojima ih se naziva izdajnicima, a na mnogim se grafitima i poziva na njihovo smaknuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:46