MINISTARSTVO POSLALO INSPEKCIJU

NAPASNOM ORTOPEDU IZ KB DUBRAVA PRIJETI TRAJNI GUBITAK LICENCE Nekulturan je bio od samog ulaska u ordinaciju, medicinska sestra je samo gledala u pod

 Provjereno Nova TV

- KB Dubrava zaprimila je u siječnju 2018. godine pritužbu pacijentice, a vezano uz navodno neprimjereno ponašanje jednog od liječnika zaposlenog u našoj ustanovi - potvrdili su iz KB-a Dubrava navode Lane Žugec, koja je toj ustanovi prijavila ortopeda. Naime, kako je izjavila za medije, navedeni liječnik ju je na vrlo neprofesionalan, vulgaran i neprimjeren pristup liječnika prema pacijentu omalovažavao i na zlostavljao.

Unatoč činjenici da Žugec nije jedina pacijentica koja je prijavila ortopeda, iz bolnice nam nisu odgovorili o kojem broju pisanih pritužbi je riječ.

Pet pritužbi

S obzirom da je postupak u tijeku, nisu htjeli komentirati i iznositi detalje.

Ipak da je prijava bilo, potvrdio nam je Ivica Milanja iz Zadra, koji je i sam prošao torturu kod liječnika.

- Moj susret s liječnikom dogodio se 2013. godine, a u vrijeme kada sam ga prijavio, ravnatelj je bio dr. Dragan Korolija Marinić. Napismeno imam kako je tada bilo pet pisanih pritužbi - kaže Milanja.

- Od samog ulaska u ordinaciju bilo je jasno kako je doktor iznimno nekulturan, a na kraju se ispostavilo i neprofesionalan. Sa mnom je bila supruga tako da nitko ne može reći da sam nešto preuveličao, dapače, supruga me kasnije pitala kako sam to uopće trpio, takvu razinu komunikacije - kaže Milanja i dodaje da je u ordinaciji cijelo vrijeme bila i medicinska sestra koja je samo gledala u pod.

Moguće mjere

Iz KB-a Dubrava o “navodno” neprimjerenom ponašanju liječnika rekli su da ako se utvrdi da su navodi iz pritužbe istiniti, protiv prijavljenog liječnika bit će izrečene odgovarajuće mjere, sukladno Pravilniku o radu KB-a Dubrava i Zakona o radu, te da će o svemu biti po potrebi obaviještena i Hrvatska liječnička komora.

Prema tom pravilniku, ovisno o nalazu inspekcije, liječnik može biti kažnjen novčano, izgubiti licencu privremeno ili trajno ostati bez nje.

- U povodu podnesene prijave, odmah sam telefonski kontaktirao pacijenticu kojoj sam se ispričao, te sam osnovao i Povjerenstvo - navodi ravnatelj bolnice Srećko Marušić.

Reakcija

Ipak iz odgovora bolnice ostaje nejasno zašto od 2013. godine kada je Milanja podnio pisanu pritužbu, s činjenicom da nije bio prvi, niti jedan od četiri ravnatelja koja su se u međuvremenu promijenila nitko nije detaljno riješio slučaj drskog liječnika.

Na cijeli slučaj reagiralo je i Ministarstvo zdravstva. Naime, resorni ministar Milan Kujundžić u bolnicu je poslao zdravstvenu inspekciju te zatražio očitovanje Uprave o cijelom slučaju.

Iz Hrvatske liječničke komore napomenuli su kako su o događaju saznali iz medija te da do ovog trenutka nisu zaprimili zahtjev za pokretanjem stručnog nadzora ili disciplinskog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:35