NASJELI PA ZAŽALILI

Naplaćuju certifikate tvrdeći da surađuju s Finom, Fina kaže: Oprez, s nama nemaju ugovor

Hvale se da su im klijenti Belupo, Crodux, Gradska ljekarna Zagreb, Gradska plinara Zagreb, Zlatarna Celje i Mlinar...

Objava CompanyWalla na svojoj službenoj Facebook stranici o certifikatu Vrtnog centra Big Win (L); Opis paketa poslan jednoj od tvrtki koje su se žalile na CompanyWall (D)

 -/Wavebreak/Profimedia/

Kad ih je negdje tijekom 2021. godine nazvala djelatnica tvrtke CompanyWall i rekla im da su dobili certifikat jer su "najpoduzetnik" godine i sve plaćaju na vrijeme, vlasnike Vrtnog centra Big Win ova pohvala jako je razveselila.

Objasnila im je još da je riječ o certifikatu bonitetne izvrsnosti i da će s drugom djelatnicom dogovoriti na koju adresu treba poslati paket, pošto se račun koji je u njihovom slučaju iznosio 325,06 eura- šalje mailom.

image

Račun koji je poslan Vrtnom centru Big Win

Čitatelj/

Kako nam govore, u Big Winu su odlučili prihvatiti ponuđeni certifikat jer su im iz CompanyWalla rekli da surađuju s Finom i na njihovoj web stranici su vidjeli popis zadovoljnih korisnika među kojima su bile ugledne velike tvrtke poput Belupa koji je certifikat stavio i na svoju web stranicu.

- Rekli su nam preko telefona da surađuju s Finom, te da su tako i dobili informacije o poslovanju naše tvrtke, ispričali su nam iz Vrtnog Centra.

Ubrzo im je preko GLS-a poslan paket s tiskanim izdanjem certifikata iz Londona, digitalnom verzijom certifikata u PDF-u, jedan USB s financijskim izvješćem i miš uz pripadajuću podlogu.

image

Objava CompanyWalla na svojoj službenoj Facebook stranici o certifikatu Vrtnog centra Big Win

Screenshot/facebook/

A onda su se krenuli detaljnije informirati o certifikatu prije nego što ga plate i zvali određene institucije kako bi potvrdili sve što im je rečeno. Uslijedio je hladan tuš.

- Predstavljaju se kao da surađuju s Finom što nije istina, a onda smo zvali sve žive institucije. Iz Udruge za zaštitu potrošača su nas uputili da se obratimo odvjetniku. Pa smo zvali Finu, a tamo su bili zgroženi, pričaju nam.

U zakonskom roku su odlučili vratiti pošiljku i javili im to preko maila. Kažu da su nakon toga počeli neprestani pozivi i ponovno slanje računa uz dodatnih 25 posto popusta, ako ga ipak odluče platiti.

image

Račun ponovno poslan putem maila Vrtnom centru Big Win nakon što su odbili platiti certifikat

Čitatelj/

- Ne prođe dan da nas ne zovu. Imamo 30 različitih brojeva blokiranih, sve hrvatski brojevi mobitela. Kad ih zovete na njihov službeni broj, nikad se ne jave nego vas zovu povratno, pričaju nam.

Kažu da su kontaktirali odvjetnicu, pa će u slučaju da im račun ovrše kod javnog bilježnika, pisati prigovor i ako je potrebno ići na sud.

- U međuvremenu smo saznali da taj certifikat nije ništa zapravo, nijedna državna institucija ga ne priznaje. Oni su registrirana tvrtka, ali certifikat je izmišljen papir, žale nam se iz Vrtnog centra.

Slijedom ovog slučaja razgovarali smo i s obrtom Dion-Textil, u kojem brinu hoće li na kraju morati platiti račun jer su također paket poslali nazad CompanyWallu. Njima je poslan račun za 270 eura uz dodatan trošak PDV-a.

- Bio sam na službenom putu i mislio da smo dobili certifikat kad mi je supruga rekla da se to zapravo plaća. Poslali su nam paket i nakon što smo malo istraživali po internetu, odlučili smo ga vratiti, pričaju nam.

Kažu kako im je također tijekom prvog razgovora iz CompanyWalla rečeno da su povezani s Finom, a zatim kasnije još jednom. Nakon par dana, opet su im poslali račun za koji su ponovili da ga neće platiti, pa su im nudili dodatne pogodnosti.

- Mi smo si s tim ugrozili ugled firme, jer smo to stavili na našu stranicu, a imamo i klijente iz inozemstva. Ljudi su me zvali da na to ne nasjedam jer će mi se svi smijati, požalili su nam se.

image

Opis paketa poslan Vrtnom centru Big Win

Čitatelj/

Iz treće tvrtke s kojom smo razgovarali rekli su nam da su im 2020. godine iz CompanyWalla rekli da će im poslati samo ponudu, a zatim je stigla pošiljka s certifikatom i račun od 206,15 eura na mail. Pošiljku su vratili s napomenom da je primitak odbijen.

Nakon iskustava poslodavaca s kojima smo razgovarali, odlučili smo detaljnije istražiti ovu temu i sami nazvali CompanyWall kako bi nam rekli više o certifikatu.

Zvali smo ih dva puta unutar perioda od par dana, od kojih se nijednom nisu javili, već povratno nazvali nakon par minuta. Kad smo pitali koja je cijena certifikata i gdje je točno priznat, djelatnica nam je rekla kako nam ne može reći te informacije bez da joj damo podatke tvrtke u čije ime zovemo.

Tijekom drugog razgovora pitali smo koji su opći benefiti certifikata i postoji li neko tijelo koje ih provjerava ili nadzire. Djelatnica nam je odgovorila da su oni kao tvrtka ovlašteni za izdavanje certifikata i imaju potpisan ugovor s Finom, dok benefite nismo uspjeli saznati.

Nakon što se tijekom našeg istraživanja stalno spominjala Fina, poslali smo im upit kako bi saznali na koji način su povezani s navedenom tvrtkom.

Odgovorili su nam da su kao i niz drugih poslovnih subjekata i građana, kontaktirali s njima isključivo radi narudžbe i preuzimanja javnih podataka koji se prikupljaju i evidentiraju u Registru godišnjih financijskih izvještaja.

- Društvo CompanyWall d.o.o. ne surađuje s Finom u izdavanju certifikata izvrsnosti niti je ovlašteno za korištenje imena Fine, u svrhu prodaje vlastitih komercijalnih proizvoda i/ili usluga, odgovorili su.

Napominju da su im se poduzetnici već javljali oko certifikata bonitetne izvrsnosti, a u tom slučaju su im odgovorili isto što i nama, a sukladno njihovim upitima pružili sve relevantne podatke i informacije – najčešće vezano za službene registre, Finine ovlasti, obveze poduzetnika i sl.

image

Iako su iz jedne od kompanija zatražili samo ponudu iz CompanyWalla su odmah dobili račun

Čitatelj/

- Poduzetnici često kontaktiraju Finu s konkretno ovim i sličnim problemima, gdje im razna trgovačka društva, najčešće telefonskim putem, nude različite certifikate, dostavljaju uplatnice za objavu podataka u različitim servisima koje nazivaju službenim registrima i slično, a svemu se pokušava dati na važnosti koristeći se imenom Fine i spominjanjem kazni te prekršaja, što nije dopušteno, objasnili su.

Pošto su nekim tvrtkama zbog iste situacije spominjali da će zbog neplaćanja računa certifikata biti prijavljeni Fini, i to smo ih pitali, ali u Fini tvrde da to nije moguće, jer nisu nadzorno tijelo.

- Napominjemo i da je izjava o prijavljivanju poduzetnika Fini besmislena, s obzirom na to da Fina nije nadzorno tijelo, naročito u ovom kontekstu koji je naveden i radi se o dezinformaciji, zaključili su.

Također, kontaktirali smo i stručnjake za računovodstvo i reviziju (podaci poznati redakciji), koji su nam rekli da prema njihovom saznanju ne postoji nadzorno tijelo zaduženo za slične certifikate, kako bi se odredila njegova međunarodna težina, metodologija ili propisi prema kojem se izdaju. Prema njihovom mišljenju i iskustvu, certifikati ne donose neku vrijednost poslodavcima koji ga kupe.

- To je izmišljotina, jer nije moguće da su svi na prvom mjestu u branši, gradu ili državi, ukratko su nam odgovorili.

Iz Hrvatske obrtničke komore vezano za certifikate rekli su da podsjećaju obrtnike da budu oprezni pri sklapanju ugovora na daljinu, kao i u postupanju s ponudama za objavu njihovih podataka u različitim adresarima poslovnih subjekata.

- Naši članovi više puta su nas obavijestili da zaprimaju ponude za certifikate bonitetne izvrsnosti putem elektroničke pošte i telefona. U takvom slučaju pozivamo obrtnike da pažljivo razmotre svaku ponudu te da ne prihvaćaju ponudu ako nisu sigurni što se nudi, u kojim rokovima i po kojoj cijeni. Prihvatom ponude sklapa se ugovor kojeg je kasnije teško poništiti, naglasili su.

CompanyWall na dnu stranice navodi i imena uglednih tvrtki koje su njihovi zadovoljni korisnici kao što su Belupo, Crodux, Gradska ljekarna Zagreb, Gradska plinara Zagreb, Zlatarna Celje i Mlinar.

Od 13 tvrtki kojima smo poslali upit o cijeni po kojoj su kupili certifikate i benefite koje su njima ostvarili, odgovorile su nam četiri. Iz Belupa su nam rekli kako će odgovoriti do zadanog roka, a kasnije kada smo ih zvali pošto je prošao rok, rekli su da trenutno imaju sastanke i ne stignu odgovoriti.

Iz Čazmatransa su nam primjerice odgovorili da su certifikat dobili u prvoj polovici 2017. godine za povezano društvo Čazmatrans Promet d.o.o. koji su tada platili 897,50 kuna s PDV-om.

- Nakon toga nismo više surađivali s tom tvrtkom. Od certifikata nemamo nikakve benefite, napisali su.

Mesna industrija Braća Pivac i PPK karlovačka mesna industrija, čiji se logotipi nalaze na stranici CompanyWalla, rekli su nam da su suradnju s njima realizirali 2016. i 2017. godine, ali pošto suradnja nije nastavljena, još od 2018. godine nisu korisnici ovog certifikata.

Iz Trogir Holdinga odgovorili su nam da je prethodna Uprava društva naručila 2018. godine certifikat, a zatim je u periodu od kolovoza iste godine do siječnja 2022. godine ukupno plaćeno – 19.361 kuna.

- Nije nam poznato zašto se prethodna Uprava društva odlučila za nabavu ovog certifikata, a prema dostupnim podacima dobili su se podaci o poslovnim partnerima i slično, nadodali su.

Zadnji odgovor koji smo zaprimili stigao je iz Hrvatskih šuma, gdje su nam javili da su 2017. godine dvije njihove podružnice naručile certifikat po cijeni manjoj od 2000 kuna, a smatrali su da će im to dati dodatne informacije o klijentima i dugovanjima.

Tvrtki CompanyWall poslali smo detaljan upit s konkretnih 14 pitanja o spomenutom certifikatu i svim specifikacijama – njegovoj cijeni, benefitima, međunarodnom značaju, kao i žalbama korisnika, broju poslodavaca koje su kontaktirali prošle godine i sl.

Oni su nam odgovorili s općenitim odgovorom u kojem opisuju svoje poslovanje, te su od nas zatražili autorizaciju koju smo im sukladno novinarskoj praksi i odobrili. Autorizacija odgovora znači da subjekt smije ispraviti nejasnoće i pogreške u svojoj izjavi koju je dala za medije. Međutim, kako nas je odvjetnica tvrtke zatražila cijeli tekst na uvid, a ne samo njihove odgovore ponovili smo kako im na autorizaciju sukladno praksi možemo ponuditi samo njihove odgovore i izjave.

Odvjetnica tvrtke je nakon toga javila kako s obzirom na to da ne mogu dobiti cijeli tekst na uvid, CompanyWall ne može prihvatiti autorizaciju odgovora. Stoga ih nismo u mogućnosti objaviti u ovom tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:12