NOVOSTI IZ KBC-a

NAPOKON BOLJE VIJESTI IZ KBC-a SPLIT Djecu koja su se otrovala plinom na brodu počeli buditi iz inducirane kome

 
KBC Split, dr. Branka Polić i dr. Dragan Ledina
 Nikola Vilic, Tom Dubravec / CROPIX

Tragedija koja se dogodila na brodu u hvarskoj luci zavila je u crno obitelj sicilijanskog menadžera Eugenija Vincija (57) koji je, kako je istraga pokazala, preminuo zbog udisanja ugljikova monoksida, koji oštećuje prvenstveno mozak, a potom i druge vitalne organe.

Njegov sin od pet godina i kći od 14 nalaze se i dalje na liječenju u Jedinici intenzivnog liječenja djece (JILD) Klinike za dječje bolesti KBC-a Split i danas su liječnici prvi puta izrazili nešto optimističnije prognoze.

Nakon jutarnje vizite liječnici u splitskoj bolnici rekli su jutros za Jutarnji da su optimističniji u odnosu na ranije stanje djece.

Tijekom poslijepodneva smo doznali da su ih počeli buditi iz inducirane kome.

Za sada još nije poznato koliko će trajati taj postupak.

Neizvjestan oporavak

Podsjetimo, djeca su u srijedu odvedena na kontrolni MR mozga da bi se utvrdilo je li udisanje ugljičnog monoksida kod njih izazvalo oštećenje mozga. Neslužbeno smo doznali da je nalaz MR-a mozga oboje djece pokazao određene promjene na mozgu, no u ovom se trenutku ne može znati o kakvim se oštećenjima radi i koliko će one utjecati na oporavak.

Preostale tri osobe, koje se nalaze na liječenju u KBC-u Split, a koje su također boravile na brodu Atlantia bolje su i nisu životno ugrožene.

- Majka dvoje djece, 46-godišnja talijanska državljanka, zadržana je na Infektologiji i njezino je zdravstveno stanje u srijedu bilo bolje nego prilikom primanja u bolnicu. Ostalo dvoje talijanskih državljana, muškarac (64) i žena (56), medicinski su obrađeni u dnevnoj bolnici i pušteni, ali će u četvrtak ponovno doći k nama na Infektologiju da bismo im napravili nove laboratorijske pretrage - rekao je u srijedu mr. sc. dr. Ante Srzić, specijalist infektolog s Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Kaznene prijave

Splitska policija u srijedu je uhitila dvije osobe zbog trovanja talijanskih turista na brodu Atlantia u blizini otoka Hvara. Kako se kasnije doznalo, radilo se o vlasniku broda Atlantia Zoranu B. (24) i kapetanu broda Jerku M. (27), koji su nakon ispitivanja u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva u Splitu pušteni su na slobodu uz kaznene prijave za dovođenje u opasnost.

Pušteni su da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode jer tužiteljstvo, s obzirom na to da su dosad imali čistu kaznenu evidenciju, nije imalo osnove za njihov pritvor. Oni su odbacili krivnju zbog smrti jedne i trovanja pet osoba, ali im prijeti do osam godina zatvora.

Sudeći prema policijskoj prijavi, izvor smrti krije se u benzinskom generator-agregatu marke Ford, model FG-9250e, koji nije namijenjen brodskoj upotrebi, nego upotrebi na otvorenom prostoru. Osumnjičeni je dvojac navedeni agregat sa zračnim hlađenjem, koji je kupio za 5000 kuna u Fordovoj poslovnici, kobnog 8. kolovoza i dogovorno ugradio u prostor brodske strojarnice, prekršivši čl.148. stavak 4. i čl. 385. st.1 Pomorskog zakonika.

Nepromišljen 'uradi sam' potez

Očito nepromišljen 'uradi sam' potez uslijedilo je zato što su vlasnik i kapetan broda bili u vremenskoj stisci - naime, pokvareni agregat trebalo je hitno zamijeniti jer su dva dana kasnije trebali pokupiti Talijane u splitskoj luci. Misleći da su prema pravilima ugradili agregat koji je namijenjen isključivo upotrebi na otvorenim površinama, vlasnik broda i njegov kapetan krenuli su s posadom i talijanskim gostima na osmodnevno putovanje.

Plin se, treći dan krstarenja, poput tihog ubojice, kad su Talijani krenuli na spavanje, već širio kroz pukotine zidova i ventilacijskim cijevima klima-uređaja, odakle je preplavio hodnik i putničke kabine s osam putnika, a najviše su nastradali oni koji su bili smješteni na desnoj strani broda. Za policiju i Državno odvjetništvo dvojac je generator ugradio lakomisleno smatrajući da time neće dovesti u opasnost život i zdravlje putnika te članova posade.

Vlasnik i kapetan broda se, međutim, ne smatraju krivima te ističu da su upravo oni pružali prvu pomoć unesrećenima tijekom uplovljavanja u hvarsku luku te da su iznimno potreseni cijelom situacijom.

- Molim Boga da s djecom koja su u bolnici bude sve u redu. Još sam jako potresen jer sam pružao pomoć unesrećenima uz upute Hitne pomoći putem mobitela kada smo najkraćim putem plovili prema hvarskoj luci. Ne osjećam se krivim za ovo što mi se stavlja na teret, ali zaista ne mogu sada ulaziti u sve detalje i odgovarati na pitanja jer sam pod dojmom svega - izjavio je, između ostalog, dežurnom tužitelju vlasnik broda, izrazivši pritom sućut obitelji stradaloga.

I dok se trenutno organizira transport tijela preminulog Vincija prema Siciliji, u splitskoj bolnici nastavlja se borba liječnika za život dvoje talijanske djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:01