SNJEŽNI KAOS

Napokon deblokirana autocesta, promet na A1 pušten u oba smjera!

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je samo za osobna vozila
 Screenshot HAK

NOVO 21:43 Nakon što je poslijepodne promet autocestom pušten prema jugu, tijekom večeri je na autocesti A1 pušten promet i prema unutrašnjosti.

HAK je večeras u 21:35h javio kako je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena samo za osobna vozila, vozi se jednim prometnim trakom u oba smjera uz ograničenje brzine 40 km/h.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno je prekinuta prometna komunikacija iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obratno.

Iz HAK-a mole vozače da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put bez propisane zimske opreme.

Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega):

DC1 Udbina-Klapavice; Gračac-Knin;

DC27 Gračac-Obrovac;

DC42 u mjestu Poljanak;

DC50 Sveti Rok-Gospić; (zbog vijavice)

DC25 Gospić-Karlobag;

DC218 Bjelopolje-Donji Lapac;

ŽC5217 Dobroselo-Mazin;

ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo);

ŽC5062 Lič-Lukovo;

ŽC5032 Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;

LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko;

Samo za osobna vozila otvorene su:

dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (zbog zimskih uvjeta na DC3 teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke, te na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja i Karlobag-Sveta Marija Magdalena; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; Paški most.


image

Uz redovni vlak, HŽ je tijekom popodneva uveo i izvanrednu liniju iz Zagreba za Split

Ranko Šuvar/Cropix
image

Uz redovni vlak, HŽ je tijekom popodneva uveo i izvanrednu liniju iz Zagreba za Split

Ranko Šuvar/Cropix

21:42 Na relaciji Split-Zagreb u utorak će, osim dva redovita vlaka, voziti i jedan izvanredni vlak s 135 mjesta, priopćili su večeras iz HŽ Putničkog prijevoza.

Dodatni izvanredni vlak, koji ima oko 135 mjesta, polazi iz Splita u 14,09 sati i stiže u Zagreb u 20,57 sati.

Osim njega, u utorak će prometovati i redoviti vlak koji iz Splita kreće ujutro u 8,14 sati, a na zagrebački Glavni kolodvor dolazi u 14,55 sati. Taj će vlak voziti u sastavu 6 vagona s oko 360 mjesta, priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

Dodatni vlakovi između dva najveća hrvatska grada uvedeni su nakon što su obilne količine snijega i jak vjetar zatvorile veliki dio cestovnih pravaca iz Dalmacije prema unutrašnjosti zemlje.

Na voznom redu je i redoviti vlak iz Zagreba prema Splitu, u dvostrukom sastavu s oko 270 mjesta. Iz Zagreba kreće u 15,19 sati te u Split dolazi u 21.40 sati. Vlak koji je u ponedjeljak vozio na spomenutoj relaciji bio je rasprodan, a na zagrebačkom Glavnom kolodvoru došlo je do velikih gužvi.


17:03 Nakon više od 16 sati čekanja na odmorištima diljem autoceste A1, kolona automobila krenula je u ponedjeljak popodne put juga u Tunel sv. Rok, javlja Hina.

Iz Hrvatskog auto-kluba izvijestili su da je autocesta A1 otvorena samo za osobna vozila između čvorova Sveti Rok i Posedarje, u smjeru Dubrovnika, a za sav promet ostaje zatvorena u smjeru Zagreba.

Autocestom A1 u smjeru Splita vozi se krajnje oprezno i uz ograničenje brzine do maksimalnih 40 kilometara na sat.

Iza Tunela sv. Rok još je nekoliko kilometara na tlu bilo snijega, ali ne i na cesti budući da su ralice prethodno očistile kolnik A1.

Brojni su putnici radosno oko 15.30 sati dočekali pokret desetaka automobila, autobusa i kamiona.

Putnici i vozila ostala su zametena u snijegu u nedjelju popodne nakon što je zapuhala jaka bura koja je onemogućavala sigurnu vožnju po autocesti, a snijeg napadao i pola metra.

Noćili su uglavnom u svojim vozilima, kao i u prihvatnim centrima u Lici. Drugi su se pak snašli na odmorištima duž A1.


16:44 Autocesta A1 otvorena je samo za osobna vozila između čvorova Sveti Rok i Posedarje u smjeru Dubrovnika. Za sav promet ostaje zatvorena u smjeru Zagreba, izvijestio je HAK u 16.29h.

Nakon otvaranja Jadranske magistrale osobna vozila mogu prometovati iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti Jadranskom magistralom (DC8) do Senja, zatim državnom cestom Senj-Žuta Lokva (DC23) i na čvoru Žuta Lokva uključiti se na autocestu A1 u smjeru Zagreba.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno je prekinuta prometna komunikacija iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obratno.

Iz HAK-a mole vozače da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put bez propisane zimske opreme.

Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega):

autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Posedarje i Sveti Rok (u smjeru Zagreba);

DC1 Udbina-Klapavice; Gračac-Knin;

DC27 Gračac-Obrovac;

DC42 u mjestu Poljanak;

DC50 Sveti Rok-Gospić; (zbog vijavice)

DC25 Gospić-Karlobag;

DC218 Bjelopolje-Donji Lapac;

ŽC5217 Dobroselo-Mazin;

ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo);

ŽC5062 Lič-Lukovo;

ŽC5032 Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;

LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko;

Samo za osobna vozila otvorene su:

dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (zbog zimskih uvjeta na DC3 teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke, te na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba);

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene;

DC50 Sveti Rok-Gračac;

DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;

Paški most.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, autocesti A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom (I. skupinu vozila).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema.


16.22 Najveća visina snijega palog proteklog vikenda na području Gorskog kotara izmjerena je u Begovorm Razdolju, 75 centimetara, no prometnice prema naselju su očišćene i promet se normalno odvija.

U ovom najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj, na oko 1080 metara nadmorske visine, u ponedjeljak ujutro izmjereno je 75 centimetara snijega, od čega je 36 centimetara palo tijekom nedjelje, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

Prema riječima Bojana Franciškovića iz Obiteljskog gospodarstva Francišković u Begovom Razdolju, unatoč visokom snijegu, cesta prema Mrkoplju je očišćena i njome se normalno prometuje. Nema ni zapuha snijega, a vjetar je znatno oslabio, rekao je.

S obzirom na nadmorsku visinu, stanovnici Begovog Razdolja navikli su na visoki snijeg pa im ne predstavlja prepreku u uobičajenim aktivnostima.

Druge meteorološke postaje u Gorskom kotaru izmjerile su nešto manje količine novog snijega, i to 19 u Crnom Lugu, 13 u Pargu i 12 u Delnicama

U ostalim dijelovima Gorskog kotara oborine su bile ipak slabije pa je tako Crni Lug zabilježio 19 cm novog snijega, Parg 13 cm te Delnice 12 cm. Tako je u ponedjeljak ujutro visina snijega u Delnicama bila 40, u Crnom Lugu 41, a u Pargu pokraj Čabra 46 centimetara.

Temperatura u Begovom Razdolju u ponedjeljak popodne spustila se do sedam stupnjeva ispod nule.


16.10 Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 27. i 28. veljače 2023. crveno i narančasto upozorenje na vjetar, stoji u najnovijem upozorenju koje je objavio i Stožer civilne zaštite.

Za ponedjeljak, 27. veljače izdano je crveno upozorenje za Velebitski kanal na jaku i vrlo jaku, mjestimice olujnu buru te narančasto upozorenje za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić.

Za utorak, 28. veljače i dalje je na snazi crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto upozorenje za zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

image

Upozorenja DHMZ-a za utorak, 28.2.2023.

Screenshot DHMZ

15:00 Ralice su se uspjele probiti kroz tunel Sveti Rok u smjeru juga, te sada kreću formirani konvoji: oni koji su boravili na odmorištu Zir, a njima će se pridružiti i oni koji su zapeli u koloni na državnoj cesti Gospić-Gračac. Oni će se na čvoru Sv. Rok uključiti na autocestu i nastaviti pod policijkom pratnjom dalje prema jugu.

No, to ne znači da se otvara prometna komunikacija sjever-jug, već su cesta i tunel otvoreni samo za ovu prigodu da se propuste konvoji, nakon čega će promet opet biti obustavljen, potvrdila je Maja Brozičević iz PU ličko-senjske


14:00 Kolona automobila koja je pod pratnjom krenula prema Gračacu ponovo je zapela na putu. Reporteri Jutarnjeg lista snimili su kaos na cesti, a niže možete pogledati video:

image

Kolona automobila pod policijskom pratnjom koja je krenula od Gospića prema Gračacu je zapela prije Gračaca

Robert Fajt/Cropix

13:05 Glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske Maja Brozičević, potvrdila je da je u tijeku "izvlačenje" putnika iz Gospića prema Dalmaciji u dva konvoja koje prati policija.

Jedan konvoj ide po državnoj cesti prema Gračacu, a u njemu su osobe koje su prenoćile u prihvatilištu u sportskoj dvorani u Gospiću. U drugom konvoju su putnici koji su noćili na odmorištu Zir na autocesti Zagreb-Split.


12:51 Hrvatske željeznice (HŽ) izvijestile su da popodne iz Zagreba prema Splitu u 15.19 sati kreće redovni vlak u dvostrukom sastavu, oko 270 mjesta, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na cestama u 17.15 krenut će i dodatni izvanredni vlak sa 180 mjesta.

Vlak će se zaustavljati u kolodvorima Karlovac, Oštarije, Plaški, Vrhovine, Ličko Lešće, Gospić, Lovinac, Gračac, Knin, Drniš, Unešić, Perković, Primorski Dolac, Kaštel Stari, Kaštel Sućurac i Split Predgrađe.

Karte se kupuju na blagajnama i u vlaku, dodaje se na kraju obavijesti HŽ-a.

Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, od nedjelje u 14,30 sati nema slobodnog cestovnog pravca ni za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.


11:45 - Iz Hrvatskog autokluba (HAK) javljaju da je prometnica Gračac - Zaton Obrovački, jedini nakratko aktivni cestovni spoj Dalmacije s ostatkom Hrvatske ponovno zatvoren.

- Nakon propuštenog određenog broja osobnih vozila s autoceste A1 iz smjera Like prema Dalmaciji preko Gračaca i Zatona Obrovačkog, a uslijed pogoršanja vremenskih uvjeta koji znatno utječu na sigurnost cestovnog prometa, privremeno se obustavlja formiranje konvoja. Čim se vremenski uvjeti smire i stvore se uvjeti, ponovno će se propuštati osobna vozila prema Dalmaciji - naglašavaju iz HAK-a.


11:30 - Zbog snijega i jake bure od jučer je u prekidu promet između Dalmacije i unutrašnjosti. Na fotografijama se vidi blokirana državna cesta D54 nprema Gračacu u Zatonu Obrovačkom.

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/

10:55 - Nakon gotovo 24-satnog zastoja i prometnog odsjecanja Dalmacije od ostatka zemlje, oko 10.15 sati pokrenuo se promet državnom cestom od Gračaca prema Obrovcu.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:44 - Šef HAC-A u Delnicama Valentin Crljenko u razgovoru za N1 rekao je kako je autocesta A6 otvorena za osobna vozila od 3:30 te da su ralice non-stop na cestama.

"Od 3:30 otvorena je autocesta A6 za osobna vozila. Trenutno nemamo snijega na kolniku. Zimski su uvjeti na državnoj cesti D3."


10:35 - Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut za N1 televiziju rekao je da je oko 500 ljudi trenutno zbrinuto u prihvatilištima jer se zbog obilnog snijega i orkanske bure nisu mogli probiti prema ili iz Dalmacije.

“Dio ljudi će se danas vratiti prema lokacija s kojih su krenuli ili će pričekati dok se ne otvore pravci prema kojima su bili usmjereni. Dobili su skrb, topli čaj, sprema se i ručak. Civilna zaštita se trudi da se svima pruži ono osnovno da prežive te trenutke”, rekao je Trut.

“Ove pravce prema Dalmaciji koji su trenutno neprohodni niti ne pokušavati, a pogotovo ne tražiti neke alternative. To je u ovom trenutku vrlo riskantno. Pravac prema Primorsko-goranskoj županiji je za osobna vozila prohodan, ali treba biti vrlo pažljiv jer snijeg i dalje pada. Očekuju se i udari bure do 160 km/h”, upozorava ravnatelj civilne zaštite.


09:20 - Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) cijeli dan i noć pokušavali su doći do svih putnika koji su zameteni u snijegu i u tome su uspjeli, a pročelnik HGSS-a Josip Brozičević jutros je za HRT rekao da je noć protekla relativno mirno.

Noć je protekla relativno mirno jer je u večernjim satima dobar dio toga riješen i te kolone koje su bile stvorene i automobili u snijegu na cesti Gračac-Obrovac i Gračac-Knin su pročišćene i otišli su dalje, rekao je za Studio 4 telefonom iz Gospića Brozičević.

Tijekom noći su riješena i zaostala vozila ispred tunela sv. Rok s obje strane, oko 5 sati ujutro i to je pročišćeno, istaknuo je .

Jutros smo imali jednu intervenciju, pacijenta iz Karlobaga smo prevezli u Opću bolnicu Gospić kako bi obavio dijalizu. To je bilo vrlo hitno, otkrio je Brozičević.

HGSS je angažirao stanice Zadar, Šibenik, Split i Gospić.


9:03 - U dječjem vrtiću u Obrovcu je organiziran prihvatni centar za ljude koji su zapeli u kolonama na prometnicama. Trenutno ih ovdje boravi oko 50.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image

Prihvatni centar u Obrovcu

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

8:51 - HGSS stanica Gospić na Facebooku javljaju kako su jutros iz Karlobaga dovezli pacijenta na dijalizu u Gospić.

Zahvaljujemo se Hrvatskim cestama, Lika cestama i Hrvatskim šumama na pomoći, napisali su.


8:43 - DHMZ javlja da je u Gospiću palo 47 centimetara novog snijega pa ga ukupno ima čak 70 centimetara. Slična situacija je i u Begovom Razdolju gdje je palo novih 36 cm snijega pa ga ima ukupno 75cm, a više od pola metra snijega ima i u Gračacu. Na Zavižanu je pak palo više od 20 cm novog snijega, te ga sada ima ukupno 91 cm.


5:45 - Snijeg je jučer napravio potpuni kolaps na autocestama, a situacija jutros tek je nešto bolja. Zimske službe su na terenu, no put prema Dalmaciji još uvijek nije prohodan.

HAK javlja kako zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno nema slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

Također, prometna policija povremeno isključuje vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

Najgora situacija je pred tunelom Sv. Rok gdje je sinoć u velikim nanosima snijega zapela nekolicina automobila koje su potom izvlačile ekipe HAC-a i HGSS-a. Spašavanje je očito bilo uspješno s obzirom na to da jutros na kamerama HAK-a više nema zaglavljenih automobila.

Za sve putnike koji su jučer zapeli u kolonama na prometnicama organiziran je privremeni prihvat i smještaj u Gračacu, Obrovcu, Gospiću i Kninu.


Ovo je trenutna situacija na cestama:

Samo za osobna vozila otvorene su:

dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;

Krčki most;

dionica riječke obilaznice (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica (obilazak je kroz grad Rijeku);

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.

državna cesta DC50 Gračac-Sveti Rok otvorena ja samo za osobna vozila u cilju izvlačenja vozila iz Gračaca, i dalje uključenje na autocestu A1 u smjeru Zagreba.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, dionici autoceste A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće, lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno NEMA slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje!

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama:

trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto;

trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Prometna policija povremeno isključuje vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

Molimo vozače da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

Detaljan popis cesta na kojima su zimski uvjeti nalazi se na interaktivnoj karti HAK-a.

Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega):

dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje;

državna cesta DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin;

dionica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene (zbog vjetra);

državna cesta DC25 Korenica-Lički Osik;

državna cesta DC27 Gračac-Obrovac;

državna cesta DC42 u mjestu Poljanak;

državna cesta DC50 Gračac-Gospić; (zbog snježne vijavice)

državna cesta DC52 Špilnik-Korenica;

državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;

državna cesta DC25 Gospić-Karlobag;

državna cesta DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;

državna cesta DC218 Bjelopolje-Donji Lapac;

državna cesta DC 429 Selište Drežničko-Prijeboj;

državna cesta DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča;

županijska cesta ŽC5217 Dobroselo-Mazin;

županijska cesta ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo);

ŽC5062 Lič-Lukovo;

ŽC5032 Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;

LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko;

Paški most.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na cestama:

GORSKI KOTAR (detaljan popis cesta na kojima su zimski uvjeti nalazi se na interaktivnoj karti HAK-a):

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica;

DC3 Karlovac-Vrbovsko-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica

DC32 Prezid-Delnice

DC42 Vrbovsko-Josipdol-Stubica-Ogulinski Hreljin

DC203 Brod na Kupi-Delnice

DC305 Parg-Čabar

DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja

DC549 Vrata-Fužine

ŽC5094 Ledenice-Stalak;

na svim lokalnim i županijskim cestama na području Vrbovskog, Delnica, Čabra i Gornjeg Jelenja.

LIKA (detaljan popis cesta na kojima su zimski uvjeti nalazi se na interaktivnoj karti HAK-a):

autocesta A1 između čvorova Bosiljevo i Maslenica (Rovanjska);

DC1 Čeglje-Karlovac-Zagorje-Grabovac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin

DC23 Duga Resa-Josipdol-Kapela-Žuta Lokva-Senj

DC25 Korenica-Lički Osik-Gospić

DC27 Gračac-Zaton Obrovački

DC33 Strmica-Knin

DC42 Munjava-Grabovac

DC50 Žuta Lokva-Gospić

DC52 Špilnik-Korenica

DC59 Bribirske Mostine-Knin

DC218 Donji Lapac-Užljebić

DC429 Selište Drežničko-Prijeboj

ŽC5217 Bruvno-Mazin;

na svim lokalnim i županijskim cestama na području Ličko-senjske županije.

Sljemenska cesta: zatvorena je sa zagrebačke strane od Blizneca prema vrhu.

I dalje na snazi crveno upozorenje

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za ponedjeljak, 27. veljače, crveno upozorenje za Kvarner i područje Velebitskog kanala.

Područje Kvarnera zahvatit će jaka i vrlo jaka, u prvom dijelu dana mjestimice olujna bura, s najjačim udarima vjetra do 130 kilometara na sat.

Vrlo jaka, mjestimice olujna, u noći i orkanska bura zahvatit će i područje Velebitskog kanala, gdje se očekuju udari vjetra do 150 kilometara na sat, izvijestili su.

Iz DHMZ-a su također naglasili da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, kažu, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

"Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", istaknuli su iz DHMZ-a.

Narančasto upozorenje je za ponedjeljak izdano za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju, zbog jake, mjestimice vrlo jake bure s udarima vjetra do 100 kilometara na sat.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova", stoji u priopćenju.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručili su.

U unutrašnjosti će danas biti oblačno, povremeno uz slab snijeg, češći u gorju. Na Jadranu promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove, uglavnom u Dalmaciji, a na sjevernom dijelu, većinom podno Velebita, može biti snijega nošenog jakim vjetrom. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita u prvom dijelu dana na udare i orkanska, a na krajnjem jugu umjereno do jako jugo.

Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu od 6 na sjeveru do 13 °C na jugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:56