POSTIGNUT KONSENZUS

Napokon dogovorena reforma poljoprivredne politike EU: Hrvatskoj pet milijardi eura

Zajednička poljoprivredna politika EU ima najveći pojedinačni iznos iz višegodišnjeg proračuna Europske unije, 387 milijardi eura
Ilustracija
 Vlado Kos/Cropix

Nakon gotovo dvije godine rasprava i prepucavanja ministri poljoprivrede država članica EU su u kasnim noćnim satima uspjeli postići sporazum o novoj, zajedničkoj poljoprivrednoj politici kojom će se uz nastavak ove politike, za koju ide gotovo najveći dio zajedničkog proračuna, osigurati da bude usklađena s ciljevima zaštite okoliša i ekološki prihvatljivom proizvodnjom.

- Današnji sporazum je prekretnica za europsku poljoprivrednu politiku. Države članice pokazale su svoju ambiciju za višim ekološkim standardima u poljoprivredi i u isto vrijeme podržale potrebnu fleksibilnost u osiguranju konkurentnosti poljoprivrednika. Ovaj sporazum je u skladu s ciljevima o zelenijoj, pravednijoj i jednostavnijoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici - rekla je Julia Klöckner, njemačka ministrica poljoprivrede, koja je i predsjedala ministarskim sastankom EU. Nazvala je ovaj dogovor jednim od najvažnijih sastanaka u ovom desetljeću za europsku poljoprivredu i ribarstvo.

Ovlasti državama članicama

Pomoć poljoprivrednicima će prema ovom dogovoru biti uvjetovan proizvodnjom na za okoliš povoljan način. Nastavit će se s izravnim plaćanjima za poljoprivrednike, ali 20 posto tih sredstava dodijelit će se onima koji idu čak i dalje od minimalnih zahtjeva za okoliš, u okviru eko-sheme.

Sporazum ministara je bitan jer sadašnji režim istječe krajem ove godine, a nakon toga bi na snagu stupilo prijelazno razdoblje koje je dogovoreno tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom, što će omogućiti nastavak plaćanja za projekte ruralnog razvoja i poljoprivrede.

Ovlasti da odluče koju će vrstu ekološke proizvodnje promovirati imat će države članice. Zajednička poljoprivredna politika EU ima najveći pojedinačni iznos iz višegodišnjeg proračuna Europske unije. On će u sljedećih sedam godina iznositi čak 387 milijardi eura.

Hrvatsku je na ovom ministarskom sastanku EU predstavljao državni tajnik Tugomir Majdak. On je rekao da su za Hrvatsku najbitniji zaštita malih poljoprivrednika i dostatnost proizvodnje hrane. Naglasio je da će iz buduće omotnice za poljoprivredu Hrvatska dobiti ukupno oko pet milijardi eura, od kojih 2,5 milijardi u obliku izravnih plaćanja.

Ovaj dogovor ministara daje mandat Vijeću za trijalog s Europskim parlamentom i Europskom komisijom kako bi nova reforma mogla biti okončana i formalno stupiti na snagu.

Ministarstvo: 360 milijuna kuna za izvanredne potpore poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je u javnu raspravu uputilo dva nacrta natječaja za izvanrednu privremenu potporu poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima (MPS) pogođenima pandemijom, kroz koji im se nudi ukupni iznos potpore u visini od 360 milijuna kuna.

Radi ublažavanja posljedica pandemije Covid-19 i rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede poslalo je u javnu raspravu dva nacrta natječaja za provedbu mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju. Javna rasprava traje do 25. listopada.

U prvom slučaju riječ je o natječaju za poljoprivrednike gdje su prihvatljivi korisnici fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili Evidenciju pčelara i pčelinjaka zaključno s 1. siječnja 2019. godine.

Korisnici moraju biti upisani i u Registar poreznih obveznika zaključno s 1. siječnja2019. godine te moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15 posto, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 52.076,50 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva, navodi se u priopćenju.

Drugi je natječaj za MSP-ove, a prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća registrirana za djelatnost prerade, stavljanje na tržište i razvoj poljoprivrednih proizvoda kao što su masline, grožđe, mlijeko, meso, voće, povrće, ljekovito bilje te pakiranje jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda.

Korisnici moraju biti registrirani u odgovarajućim upisnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva zaključno s 1. siječnja 2019., napominje se u priopćenju. I ovdje je uvjet da poduzeća moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15 posto, odnosno od najmanje 37.197,50 kuna u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 371.975,00 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva, navodi se u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:15