ČEKALI 11 GODINA

Napokon pravda za radnike poznate splitske tvrtke: Vlada će im isplatiti više od 8,6 milijuna eura

Bivši radnici Dalmacijavina u četvrtak će napokon dočekati povijesnu odluku koju donosi Vlada

Jedan od prosvjeda radnika Dalmacijavina

 Ante Cizmic/Cropix

Bivši radnici Dalmacijavina, nakon više od 10 godina od stečaja nekadašnjeg splitskog ponosa i čekanja pravde, u četvrtak će napokon dočekati povijesnu odluku koju donosi Vlada na sjednici.

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, svih 552 bivših radnika napokon će dobiti više od 8,6 milijuna eura (više od 65,1 milijun kuna) svojih potraživanja jer će država na sebe preuzeti tu obvezu i isplatiti im novac.

Vlada će donijeti odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnog vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, a istodobno će ona postati vjerovnik prvog višeg isplatnog reda i naplatiti se od sredstava koja se nalaze na zaštićenom računu Trgovačkog suda u Splitu, a koja su dobivena prodajom imovine u stečaju.

Cijeli postupak isplate radnicima trebao bi se odviti kroz mjesec, mjesec i pol, kažu nam u resornom Ministarstvu, jer će se s radnicima potpisivati ugovori o ustupu potraživanja, a oni će morati dostaviti potvrde stečajnog upravitelja o potraživanjima koja imaju.

Rješenjem Trgovačkog suda u Splitu od 10. svibnja 2012., podsjetimo, otvoren je stečajni postupak nad nekadašnjim splitskim gigantom, tvornicom za proizvodnju i promet alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijela je kao vjerovnik država, zastupana po Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, zbog potraživanja po osnovi poreznog, trošarinskog te ostalih javnih davanja.

Nakon otvaranja stečajnog postupka, na prvoj sjednici Odbora vjerovnika, a koja je potvrđena odlukom vjerovnika na ispitnom i izvještajnom ročištu, stečajni upravitelj je bio ovlašten nastaviti s vođenjem poslova dužnika odnosno s proizvodnjom zbog održavanja vrijednosti imovine i očuvanja brandova, lakšeg pronalaska kupca za nekretnine, te zapošljavanja radnika.

Nastavak proizvodnje imao je pozitivne učinke u očuvanju radnih mjesta jer je s 232 radnika zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme s klauzulom dok to budu zahtijevale potrebe posla ili do prodaje imovine stečajnog dužnika, a stečajni dužnik je, također, u svrhu nastavka proizvodnje zapošljavao i sezonske radnike.

Također, zbog te je odluke stečajni dužnik uspio sačuvati brandove i vratiti svoje tržišne pozicije koje su bile izgubljene gašenjem proizvodnje prije stečaja.

image

Jedan od prosvjeda radnika Dalmacijavina. Zagreb, 2012.

Nikola Vilic/Cropix
image

Jedan od prosvjeda radnika Dalmacijavina. Zagreb, 2012.

Nikola Vilic/Cropix
image

Jedan od prosvjeda radnika Dalmacijavina. Zagreb, 2012.

Nikola Vilic/Cropix

Međutim, nastavkom proizvodnje u tijeku stečajnog postupka nastale su nove obveze Dalmacijavina pa su pokrenuti ovršni postupci, što je u konačnici rezultiralo blokadom računa, a sredstva ostvarena prodajom imovine stečajnog dužnika nalaze se na posebnom depozitnom računu.

Obzirom da namirenje obveza nastalih radi nastavka proizvodnje tijekom stečajnog postupka utvrđenih pravomoćnim i ovršnim rješenjima ima prednost pred namirenjem tražbina radnika kao vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, preostali iznos utvrđenih nepodmirenih tražbina radnika nije bilo moguće namiriti iz unovčene imovine stečajnog dužnika niti 11 godina nakon otvaranja stečajnog postupka.

"Uzimajući u obzir protek vremena od otvaranja stečajnog postupka i nemogućnost namirenja tražbina radnika iz unovčene imovine stečajnog dužnika, Republika Hrvatska, zastupana po Centru za restrukturiranje i prodaju, sklopit će ugovor o ustupu tražbina kojim Republika Hrvatska preuzima utvrđene nepodmirene tražbine radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda društva Dalmacijavino d.d.u stečaju, osim tražbina članova uprave navedenog društva, u iznosu do najviše 8.650.000 eura/ 65.173.425 kuna, piše u sutrašnjoj odluci Vlade.

Radnici su u stečajnom postupku potraživali 75 milijuna kuna, a Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja je uplatila 11 milijuna kuna, a ostatak nikada dosad nije bio isplaćen zbog čega su radnici na čelu s Danicom Stipović iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina godinama prosvjedovali i pisali premijerima i ministrima.

Više od desetljeća problem se nije rješavao, a neki od radnika su u međuvremenu i preminuli ne dočekavši pravdu.

Dalmacijavino je podnijelo i tužbu protiv države zbog zgrade u Trajektnoj luci, koju je država 2010. izuzela iz temeljnog kapitala i dala na upravljanje Lučkoj upravi.

Sada je napokon ministar Branko Bačić našao rješenje koje je slično kao i ono za radnice Orljave.

image

Branko Bačić

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:23