LEBDEĆE ČESTICE

NAPOKON UTJEŠNE VIJESTI Tijekom dana očekuje se zrak dobre kvalitete, no zbog epidemiološke situacije i dalje se savjetuje: Ostanite doma

 Dragan Matic / CROPIX

Na temelju posljednjeg indeksa kvalitete zraka za lebdeće čestice PM10 i PM 2,5, koji se određuje na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" ističu kako tijekom ponedjeljka možemo očekivati zrak dobre kvalitete.

Na području grada Zagreba zrak je umjerene (mjerna postaja Zagreb-3) i prihvatljive kvalitete (mjerne postaje Zagreb-1 i Zagreb-2).

Indeks kvalitete zraka za PM10 i PM 2,5 određen je na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, a rezultat je pokazao da su satne koncentracije od nedjelje navečer niske. Sukladno tome, tijekom dana očekuje se da će zrak biti dobre kvalitete.

Nadalje, mjerenja kvalitete zraka provedena u istočnom dijelu Hrvatske, Istri i Dalmaciji ukazuju na činjenicu da je zrak i dalje loše kvalitete. Međutim, satne koncentracije su od jutra niske pa se i za to područje očekuje umjerena, prihvatljiva i konačno dobra kvaliteta zraka.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama - djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta da još malo pričekaju s fizičkim aktivnostima na otvorenome.

Podsjetimo, povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:48