ČEKALI JE GODINAMA

Napokon zakoračili u 21. stoljeće: Četiri obitelji u pakračkom selu konačno dobile struju

Od Fonda su dobili solarne panele snage 5kW sa svim pripadajućim instalacijama, ali i pomoćni agregat
 FZOEU.HR

Zahvaljujući ugrađenim solarnim panelima, četiri obiteljske kuće u Bjelajcima, najudaljenijem pakračkom selu, napokon su zakoračile u 21. stoljeće dobivši desetljećima iščekivanu električnu energiju.

Tim povodom Bjelajce su obišli potpredsjednik Vlade Boris Milošević i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, koji su panele pustili u rad.

image
FZOEU.HR

- Baš kako je Nikola Tesla jednim potezom na prekidaču noć pretvorio u dan, tako je danas zasvijetlila rasvjeta u domaćinstvima koja dosad nisu imala električnu energiju - rekao je Kukić. Objasnio je da su Bjelajci jedno od najudaljenijih pakračkih sela te bi zbog pravno-imovinskih odnosa postupak uvođenja struje bio dugotrajan i skup. Stoga je Fond na inicijativu Vlade pokrenuo pilot-projekt ruralne elektrifikacije.

- Smatram itekako važnim da se svakom kućanstvu koje u današnje vrijeme nema električnu energiju ona omogući. Puno su nam pomogli i kolege iz HEP ODS-a. Upoznati sa stanjem na terenu, predložili su prioritetne objekte - rekao je Kukić.

image
FZOEU.HR

Svako od kućanstava uključeno u projekt, od Fonda je dobilo solarne panele snage 5kW s pripadajućim instalacijama, pomoćni agregat, ali i kućne instalacije, deset LED žarulja te hladnjak najvišeg energetskog razreda.

Osim donacije opreme vrijedne oko 400.000 kuna, Fond je osigurao sredstva za održavanje postavljenih sustava, a program sa Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije planira proširiti i na ostala kućanstva koja dosad nisu imala električnu energiju.

image
FZOEU.HR

Potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević istaknuo je da je osnova elektrifikacije obnova niskonaponske mreže, što je već započeto.

- Nadam se da ćemo do kraja godine osigurati struju za oko 200 domaćinstava u Hrvatskoj koja su je nekoć imala, a da ćemo projekt obnove dovršiti 2022. godine - rekao je.

image
FZOEU.HR
image
Fzoeu.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:29