'PSIHOLOGIJA IDENTITETA'

NAPRASNO OTKAZANA TRIBINA O SPOLU I RODU NA FFZG-u Među govornicima trebala biti i transrodna osoba, organizatorima se prijetilo izazivanjem nereda?

 Boris Kovacev / CROPIX

Tribina aktualne teme „Psihologija identiteta: pitanja roda i spola“ trebala se održati sutra u popodnevnim satima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no obrazloženje pod kojim je nenadano otkazana iznenadilo je zainteresirane.

- Uz isprike i žaljenje, obavještavamo vas da otkazujemo tribinu 'Aporije psihe: Psihologija identiteta; pitanja roda i spola', koja se trebala održati u srijedu, 18. travnja 2018., od 18 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tema tribine bila je predviđena cjelogodišnjim programom Aporija psihe, no zbog trenutnih širih društvenih zbivanja od same njene najave intenzivno su joj pripisivane političke konotacije koje smo upravo po namjeri tribine htjeli izbjeći i anulirati. Odlučili smo da efekte pogrešno shvaćenih namjera ne želimo potencirati te da racionalni dijalog želimo očuvati na način na koji smo to do sada radili, stoji u obrazloženju s potpisom poštovanja Organizacijskog tima.

Organizatori tribine su zagrebačka podružnica Hrvatskog bioetičkog društva i Suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, a kao govornike organizatori su najavili Natašu Jokić Begić (Filozofski fakultet, Odsjek za psihologiju, Zagreb), Željku Kamenov (Filozofski fakultet, Odsjek za psihologiju. Zagreb) i Anu Maskalan (Institut za društvena istraživanja, Zagreb). Tribina je javno najavljena s par rečenica koje glase:

„Domaći medijski i javni prostor posljednjih je mjeseci zatrovan debatama o "čuvenoj" Istanbulskoj konvenciji i pitanjima roda i spola koja iz nje navodno izviru. Fenomeni identiteta, roda i spola bivaju zakriveni osobnim ideološkim izborima koji udaljavaju od znanstvene spoznaje njihove prirode i otvaraju potenciju semantičkog vrludanja, poklanjajući prostor neargumentiranoj raspravi. Zapodjenutu temu usmjerit ćemo prema psihologijskom i filozofijskom rezoniranju, a tribinu obogatiti sudjelovanjem transrodne osobe u govorničkoj postavi“.

- Otkazivanje tribine apsolutno nije u redu, tim više što se nas govornike nije kontaktiralo, samo su nam javili da je tribina otkazana - kaže Nataša Jokić Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta. Potvrđuje da je na tribini trebala biti i transrodna osoba.

- Željeli smo raspravu oko teme spola i roda, koja ima izrazitog smisla, prikazati kroz znanstveni i iskustveni pristup - objašnjava.

Jokić Begić smatra da nije trebalo doći do otkazivanja tribine, zbog, kako je navedeno, pripisivanja političke konotacije samom događanju.

- Neodržavanje ove tribine je znak popuštanja divljim tendencijama. Nikoga nismo željeli prozivati, već s psihološkog i znanstvenog gledišta govoriti o pojmovima roda i spola. Nema u tomu nikakvih političkih konotacija, mi smo znanstvenici, ne političari - kaže Nataša J. Begić.

Na obavijest o otkazivanju tribine reagiralo je s negodovanjem nekoliko profesora Filozofskog fakulteta.

- Dakle, na FFZG se ne može održati znanstvena tribina zbog 'pripisanih političkih konotacija'? Pročitao sam obavijest nekoliko puta i dalje ne razumijem. Nisam više siguran je li FF mjesto gdje se mladi ljudi obrazuju u duhu znanosti i argumentiranog pristupa ili pak mjesto gdje ih učimo kako se izmicati 'intenzivnim' pritiscima - napisao je u zajedničkoj grupi profesora i studenata FF-a, Aleksandar Štulhofer, profesor s Odsjeka za sociologiju.

Štulhoferovu čuđenju pridružio se Neven Budak, profesor s Odsjeka za povijest, dodajući kako bi volio čuti detaljnije obrazloženje, a na isto je apelirao i profesor Nenad Ivić.

- Organizatori tribine nisu kontaktirali Upravu Filozofskog fakulteta kako o održavanju tribine, tako niti o njezinom otkazivanju. Mi, dakle, s ovim otkazivanjem nemamo veze - rekla nam je dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić, smatrajući kako otkazivanje tribine nije u redu.

- Mislim da to nije dobro rješenje. Ova tribina trebala je proširiti obzore i biti argumentirani prilog ne bi li se čuli i razmotrili različiti pogledi. To bi doprinijelo razlici mišljenja, a prvenstveno, čuo bi se glas znanstvenog stajališta - kaže dekanica.

Unatoč nizu pokušaja, nismo uspjeli dobiti dodatno objašnjenje organizatora. Niti jedan od trojice angažiranih do zaključenja teksta nije odgovarao na pozive. Neslužbeno doznajemo da su organizatori nakon najave tribine i objave njezina programa na društvenim mrežama dobivali prijetnje, a koje uključuju i elemente izazivanja nereda u slučaju održavanja tribine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:48