AKTIVIRALO SE VIJEĆE

Napravljen prvi korak prema smjeni Sutlića i Ravnateljstva HRT-a

 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Vijeće HRT-a pokrenulo je predpostupak vezan za razrješenje cijelog Ravnateljstva HRT-a na čelu s glavnim ravnateljom Vanjom Sutlićem.

Naime, radna skupina u sastavu Siniša Grgić, Marina Škrabalo i Zvonko Milas dobili su u zadatak da dva dana uoči nastavka sjednice, 30. studenog pripremi nacrt detaljnog obrazloženja za eventualno pokretanje postupka razrješenja te ga dostavi svim članovima. Vijeće se na ovo odlučilo jer smatra da je HRT-u nanesena šteta u poslovnom i programskom smislu.

- Nastala situacija na HRT-u potpuno je nazadovoljavajuća. Utvrđeni su značajni problemi u poslovnom i financijskom planiranju, nezadovoljavajući poslovni rezultati u 2008. i 2009., izostanak timskog rada, kršenje etičkog kodeksa, te nedostatna primjena javnog natječaja u nabavi vanjskih produkcija, zaključili su vijećnici.

- Ne sporim bit zaključka, ali osporavam mjerodavnost Vijeća da donosi zaključke koji nisu temeljeni ni na jednom argumentu. Vi utvrđujete nešto što nije nigdje utvrđeno, usprotivio se Sutlić vijećnicima koji su ovu odluku donijeli jednoglasno.

Sutlić je, inače, na samom početku sjednice zatražio i ostavku ravnatelja HTV-a Blage Markote optuživši ga da je on kriv za loš program, pad gledanosti i manjak prihoda. No, vijećnici se s tim nisu složili jer nije obrazložio razloge za smjenu.

- Markoti sam dopustio previše toga, kazao je Sutlić i dodao da je njegovu ostavku zatražio još prije 15 dana. - Prihvatio je, i onda napravio manevar, kazao je Sutlić.

-Ostavku od mene Sutlić je zatražio u birtiji, rekao je Markota i vrlo smireno odgovorio na napade šefa:

- Bio sam lojalan suradnik Vanji Sutliću, a problemi su počeli kad me je počeo optuživati da radim protiv njega. Svoju ostavku podnijet ću Vijeću, kazao je Markota.

- Nemoralno je okriviti jednog čovjeka za sve što se događa na HRT-u, kazao je Sutliću direktor programa HTV-a Domagoj Burić. Zahtjev za Markotinom ostavkom je zahtjev da se okrivi netko drugi. Nije Markota problem jer je javnost kao problem percipirala novinare s flasterima preko usta, kazao je Burić. Otkad radim ovdje nije bilo takvog protesta novinara. Osim toga, što je s nekim emisijama poput "Latinice", zašto je nema u programu? Sve ovo mi se čini kao kažnjavanje neposlušnih. Gospodine Sutlić, ovo je drugi ravnatelj kojeg želite smijeniti. To pokazuje da s vama nešto nije u redu, zaključio je Burić.

Vijeće je utvrdilo i kako je odluka Hloverke Novak Srzić da smijeni urednice emisije Dossier.hr nedorečena i brzopleta, te da Hloverka nije u dovoljnoj mjeri koristila interne akte poput Etičkog kodeksa, što je naštetilo ugledu HRT-a.

- Od ravnatelja HTV-a Markote tražimo da ispita razloge eskalirajućeg nezadovoljstva dijela novinara u Informativnom programu. Smatram da Hloverka nema kredibilitet, niti povjerenje svojih suradnika da bi dalje vodila Informativni program, ustvrdila je članica Vijeća Marina Škrabalo.

- Reagirala sam po zakonu, jer u emisiji nije bilo čovjeka iz ove zemlje koji nije bio prozvan. Izložena sam reketu portala, ali neću odstupiti ni milimetra, pa čak i do svoje smjene, kazala je Hloverka i dodala da je riječ o klevetničkoj, a ne odgovornoj raspravi.

-Nisam nikoga zabranila, ni cenzurirala, samo sam tražila odgovornost urednice oko svega, rekla je Hloverka.

-Mislim da je cijela stvar oko Ane Jelinić isprovocirana kako bi se skrenulo s rasprave o pravim problemima, kazao je predsjedavajući Vijeća, Siniša Grgić.

Vijeće se nije složilo s izvješćem o poslovanju HRT-a za 2008. i 2009. pa će u Sabor uputiti i svoj sažetak s rasprave. Također nisu prihvatili ni izvještaj programskog usmjerenja HTV-a, dok je izvješće HR-a prihvaćeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:39