SVJETSKI DAN ROMA

'NAPUSTILI SMO JOSIPOVIĆEV PRIJEM JER NAM DIKTATOR KAJTAZI NIJE DAO GOVORITI' Bijesni predstavnici Roma

Ibrahim Gušani je predsjednik Nacionalne koordinacije županijskih vijeća romske nacionalne manjine RH
 Orlić/CROPIX

Gospodine Gušani, čestitam vam Dan Roma. Kako ćete ga proslaviti?

Bit će veselja, pjesme i plesa, ali osim jela i pića nama je najvažnije da mnogim Romima koji to ne znaju objasnimo što se slavi kao Dan Roma. Da je to naš dan državnosti koji se obilježava u čast Prvog svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. travnja 1971. u Londonu. Tada su predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta donijeli odluke o romskom jeziku, zastavi i službenoj himni, staroj romskoj pjesmi ‘Đelem, đelem’. A zastava je zeleno-plava, s crvenim kotačem u sredini.

Sliku tog kotača htjeli ste pokloniti predsjedniku Josipoviću na prijemu nedjelju, ali niste uspjeli. Što se dogodilo?

Dogodila se katastrofa po diktaturi gospodina saborskog zastupnika Kajtazija koji nije dao da predstavnici drugih zajednica održe govor na prijemu. Kad smo vidjeli da nećemo dobiti riječ i da neki predstavnici Roma nisu ni mogli ući na prijem iako su bili na popisu, mi smo se iz protesta pokupili i otišli.

Što će sada biti s tom slikom?

Ništa, dat ćemo je gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari, a za predsjednika ćemo nabaviti novu kad nas primi na posebni prijem na kojem ćemo mu objasniti što i kako radi naš saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji nas je nazvao nesposobnima i nepismenima.

A vi ste napisali tri knjige. Što ste htjeli reći predsjedniku u govoru?

Htjeli smo mu reći da imamo pripremljen elaborat za legalizaciju 3540 romskih objekata u cijeloj Hrvatskoj. To je naš projekt, a Kajtazi ga je spomenuo jer bi za njega trebalo izdvojiti 15 milijuna kuna za koje je on živo zainteresiran jer ima čak tri romske udruge registrirane na svojoj adresi. Zato nas i naziva nepismenima, ne odgovara mu da sudjelujemo u projektu jer onda on ne bi mogao raditi kako je radio do sada.

Prema iskustvima vaše Nacionalne koordinacije, gdje je najteže Romima, a gdje se problemi rješavaju?

U županijama u Slavoniji imaju najmanje razumijevanja, a najbolja je situacija u Zagrebu, gdje Bandić ima sluha za probleme. Za provedbu našeg Akcijskog plana za Rome do 2020. najvažnija je ta legalizacija objekata kako nijedna obitelj ne bi ostala nezbrinuta. Tek onda možemo rješavati probleme obrazovanja, zapošljavanja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:41