NA UDARU RECESIJE

Naredba ministra obrane: Ulysses za brodove mora platiti duplo više nego lani

Sat korištenja barkase Krasnica košta 900 kuna, a vojnog glisera između 200 i 500, konačni obračun ide na kraju sezone

FAŽANA - Brijunsko otočje, nacionalni park koji je u drugoj polovici 20. stoljeća zaposjeo Tito gdje se družio okrunjenim glavama i ljepoticama poput Gine Lollobrigide i Sophije Loren, već jedanaestu godinu zaredom ljubi umjetnost.

Povratak u ponoć

Toliko, naime, tamo egzistira kazalište Ulysses, koje ima neslužbeni status najveće glumačke kolonije u nas. Ponajbolji dramski festival na Mediteranu, kako mu tepaju, zapravo se odvija na Malom Brijunu, izoliranom, nenaseljenom otoku, dok su glumci, redatelji, lektori, scenografi i ostatak tima smješteni u bivšim vojnim objektima na Velikom Brijunu.

To znači da članovi teatra svaki dan, radi proba, a poslije i radi predstava, putuju s Velog na Mali Brijun. Prevozi ih brod Krasnica Hrvatske ratne mornarice, motorna barkasa koja u 17 sati pokupi kazališnu trupu i vraća je oko ponoći.

Kazalište koristi i brzi gumeni čamac HV-a. Dosadašnju je idilu, međutim, narušio novi cjenik Ministarstva obrane. Za razliku od prošle godine kada je Kazalište za najam plovila platilo 76.000 kuna, ovogodišnja procjena troškova iznosi dvostruko više, oko 150.000 kuna. Riječ je o procijenjenim troškovima, konačni obračun napravit će se nakon završetka projekta.

Tako su ugovor o najmu Krasnice i gumenjaka potkraj plipnja potpisali predstavnici MORH-a i Kazališta. U MORH-u tvrde da nema problema oko cijene i da su se predstavnici Kazališta složili s ponuđenim troškovnikom.

Realna procjena

Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić kaže da je na snazi regularni cjenik najma vojne opreme, donesen ove godine, te da će se konačni trošak znati kada, potkraj ljeta, završi rad Kazališta.

Prema troškovniku, sat korištenja Krasnice košta 900 kuna, a čamca između 200 i 500 kuna. Neslužbeno, ovogodišnja je procjena realna, dok su se prošlih godina naplaćivali paušalno. Načelnik Glavnog stožera već je izdao zapovijed o iznajmljivanju brodova. (...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:23