NAJTEŽA SEZONA

Rade Šerbedžija: Ulysses ide dalje, unatoč mizernim dotacijama

BRIJUNI - Iako je ova, 11. sezona koja je pred nama najteža dosad, mi smo potpuno opušteni. Ništa nas ne može uništiti, pa niti nedostatak novaca, jer stojimo iza svog projekta i nastavljamo viziju mog prijatelja, nažalost pokojnog, Borislava Vujčića koji je zajedno sa mnom pokreno ovo kazalište - rekao je danas na Brijunima Rade Šerbedžija, osnivač i umjetnički ravnatelj Kazališta Ulysses.

Govoreći o financijama, istaknuo je kako kazalištu zbog mizernih 72.000 kuna Ministarstva kulture i još mizernijih 70.000 kuna Istarske županije predstoji golo preživljavanje.

- To je dovoljno za dva dana boravka ekipe na Brijunima. Sezona nas košta 3,5 milijuna kuna i uglavnom je financiraju naši sponzori i publika, koja je naš najveći sponzor. Stoga smo sretni što smo unatoč svim poteškoćama napravili teatar koji je publika prepoznala. Upravo je publika koja dolazi iz svih zemalja regije izgradila ovaj teatar - ustvrdio je Šerbedžija.

Dodao je kako država Ulysses nije poduprla, a ostale ljetne festivale diljem Hrvatske financirala je u odnosu prema tom teatru s, kako je rekao, velikim nesrazmjerom.

Izrazio je i nezadovoljstvo zbog toga što bivši ministar kulture nijednom nije posjetio taj teatar, ali i nadu da će novi ministar to učiniti.

- Ostajemo siromašni, ali lijepi i ustrajni u ostvarivanju ovog našeg projekta - zaključio je Šerbedžija.

Vojska ove sezone naplaćuje i čekanje

Komentirajući podatak da im je MORH, čijim se brodovima ekipa kazališta, ali i publika prilikom dolaska na predstave služi, povisio cijenu za korištenje brodova, Šerbedžija je kazao kako su oni i dosad usluge MORH-u plaćali prema njihovu cjeniku.

- I sada je tako, no razlika je u tome da sada plaćamo i čekanje. Naime, nas se na Malom Brijunu, gdje se održavaju probe i predstave mora čekati, kako bi se glumce i publiku vratilo na Veliki Brijun i u Fažanu. Dosad se to čekanje nije naplaćivalo i zbog toga su naše obveze prema vojsci ove godine četiri do pet puta veće. No, bez broda Hrvatske vojske 500 posjetitelja se na Mali Brijun ne bi moglo prevesti - rekao je Šerbedžija dodavši kako za ovaj teatar ipak nema neprevladivinih prepreka.

- Siguran da ćemo teatar i dalje raditi‚ rekao je. (TEKST: S. Fable)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:54