RODITELJI ZGROŽENI

Narkomani zaposjeli dječji park u Zagrebu; Djevojka snimljena kako se drogira usred dana, policija: Da, našli smo šprice

Zgroženi roditelji kažu kako se po mraku u parku ništa ne vidi, a danju se narkomani skrivaju u obližnjem grmlju

Ilustrativna fotografija

 Ashley Cooper/Alamy/Profimedia

Dječji park na zagrebačkom Jarunu zaposjeli su narkomani, a roditelji koji ondje dolaze sa svojom djecom na igranje redovito pronalaze krvave igle i drugi narkomanski pribor, piše Dnevnik.hr.

Stvari su otišle tako daleko da se čak pojavila i snimka djevojke koja usred bijela dana u dječjem parku konzumira drogu.

U blizini parka su i dva dječja vrtića. Kažu da su svjesni problema i traže pomoć od Grada.

"Zaključavanje igrališta, rasvjeta i kamere doprinijeli bi sigurnosti i zaštiti zdravlja djece kod igre te općenito sigurnosti svih ostalih korisnika parka", poručuju iz vrtića.

O svemu je obaviještena i policija koja je zaprimila ukupno sedam prijava.

"Doista smo pronašli šprice i policijski službenici zbrinuli su ih u posebne spremnike za taj otpad", kazala je glasnogovornica PU zagrebačke Marija Goatti. Ne žele otkrivati više detalja, ali kaže da policija patrolira oko dječjeg parka: "Bitno je građanima prenijeti da smo pozorni i budni i da vodimo brigu o sigurnosti i mladih i djece."

Zbog sigurnosti Grad će postaviti kamere i javnu rasvjetu. "Park je zaista bio napušten i onečišćen, i Zrinjevac i Čistoća odradili su svoj dio posla. Raskrčili su stvari, odnijeli su sav otpad, čak i onaj opasni", kazao je Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Zgroženi roditelji kažu kako se po mraku u parku ništa ne vidi, a danju se narkomani skrivaju u obližnjem grmlju. Nadaju se rješenju prije nego što se dogodi neka tragedija.

Željko Petković, pomoćnikom ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga, rekao je da kod bilo kojeg pronalaska narkomanskih igli treba obavijestiti udruge koje prikupljaju infektivni otpad, a popis tih udruga dostupan je na stranici HZJZ-a.

"Ili kontaktirajte nas kako bi se te igle i šprice maknule s nekog područja, naročito onog na kojem se igraju djeca. Bilo je nekad slučajeva da se netko i nabode, najčešće se radilo o policijskim službenicima. Bitno je u slučaju pronalaska takvih igala reagirati i maknuti ih s ulice."

Na pitanje čime se mogu zaraziti ako se nabodu na tu iglu, kaže: "Svako intravenozno uzimanje droga je problematično i uz njega su povezane određene zarazne bolesti. Najčešće se radi o nekim oblicima hepatitisa. U Hrvatskoj postoji sustav zamjene igala i većina ovisnika koji su intravenozni konzumenti uzimaju sterilne igle i šprice. Na taj je način stopa zaraze hepatitisom vrlo niska."

Dodao je da je prema posljednjim podacima iz Europskog izvješća o drogama primjetan zabrinjavajući porast konzumacije droga, naročito stimulansa poput kokaina, amfetamina, esctasyja i kanabisa, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 22:15