PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Naručili smo još cjepiva od Pfizera. Ne postoji dokaz zbog kojeg treba obustaviti AstraZenecu‘

Plenković je najavio pokretanje korektivnog mehanizma kako bi se situacija s cijepljenjem u Hrvatskoj poboljšala
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković danas je u posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a u 13 sati u Daruvaru je dao izjavu novinarima.

Plenković je rekao kako je s još pet europskih premijera razgovarao o uspostavljanju korektivnog mehanizma zbog kašnjenja isporuke cjepiva, kako bi se situacija poboljšala.

"Hrvatska je naručila dodatna cjepiva od Pfizera, a imat ćemo s Komisijom i dodatne razgovore kako bi jednim korektivnim mehanizmom popravili situaciju", rekao je.

Na pitanje zašto danas nije bio u Beču na sastanku, Plenković je rekao da je danas u Daruvaru te da je taj sastanak trajao samo pola sata pa nije postojao nikakav problem da na njemu sudjeluje videovezom.

Novinari su ga pitali i zašto Hrvatska još nije obustavila cijepljenje AstraZenecom, što je dosad učinio velik broj europskih zemalja.

"Imali smo sastanke s predstavnicima HALMED-a i ostalim stručnjacima i nitko od tih ljudi nema dokaz zbog kojeg bi trebalo obustaviti cijepljenje AstraZenecom. Stav struke je da je korist od cijepljenja veća", rekao je Plenković.

"To su njihove odluke, oni imaju drugi broj slučajeva. Kod nas nije tako, jutros sam dobio uvid u naše brojke. To je jako malen broj slučajeva..."

Na komentar kako je Koprivničko-križevačka županija obustavila cijepljenje, Plenković je rekao da to nije istina.

"Koprivničko-križevačka županija sad je demantirala i javila da neće obustaviti cijepljenje", rekao je premijer.

Objasnio je i kako bi trebao funkcionirati dogovoreni korektivni mehanizam. “Poanta je da one zemlje koje su trebale dobiti više doza AstraZenece dobiju više doza drugog cjepiva koje su naručili i na taj način kompenziraju taj zaostatak”, rekao je Plenković.

Plenković je ranije videovezom sudjelovao na sastanku koji je u 12:30 održan u Beču, a na kojem su bili premijeri Sebastian Kurz, Janez Janša, Bojko Borissov i Andrej Babiš. Uz Plenkovića, videovezom se na sastanak uključio i latvijski premijer Arturs Krišjanis Karinš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:55