OPREZA NIKAD DOSTA

NAŠ CIJENJENI DOKTOR OSTAO U ŠOKU KAD SU MU PACIJENTI OTKRILI DA JE ŽRTVA PREVARE 'Potpuno se ograđujem od toga, ja ne stojim iza toga...'

Dario Rahelić
 Davor Pongracic / CROPIX

Lažno oglašavanje na internetu sve je veći problem. Otkako je široko dostupan, sve je više onih koji lažu, manipuliraju i nude kojekakve proizvode, uz to navode lažne ankete, a ne libe se ni ukrasti identitet.

Naš poznati dijabetolog Dario Rahelić ostao je zatečen kad je u oglasu za čudotvorni lijek ugledao i navodnu "svoju" preporuku, piše HRT.

- Ja se potpuno ograđujem, zato pozivam ne samo osobe sa šećernom bolešću koje su moji pacijenti, nego i sve ostale u RH da budu jako oprezni - kaže doc. dr. sc. Rahelić, inače zaposlenik Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac".

Oglas je pisan čudnim hrvatskim jezikom i prepun je pogrešaka. Dio teksta čak je na rumunjskom - a nakon intervjua pojavljuje se narudžbenica.

- Neki moji pacijenti došli su na kontrolu i rekli: 'Znate, probao sam taj čudotvorni pripravak koji vi reklamirate', ali ja iza toga ne stojim i potpuno se ograđujem - kaže.

Pitanje je kako lažnim oglasima stati na kraj. Marketinški stručnjak Kamilo Antolović sugerira prijavu udruženju agencija, njihovom Sudu časti, koje će mišljenje potom uputiti nadležnom tijelu ili državnom inspektoratu.

Iz Državnog inspektorata kažu kako oglašavanje i prodaju lijekova na daljinu nadzire farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravstva.

- Mnogi takvi proizvodi nisu registrirani kao lijek i redovito ih oglašavaju nepoznati oglašivači te se u tom slučaju traži postupanje MUP-a - kažu pak iz Ministarstva zdravstva, piše HRT.

Martina Mudražija iz Agencije za zaštitu osobnih podataka kaže da je, kad su u pitanju pojedinci koji kradu identitet na internetu, tu riječ o rukopisu kaznenog djela te da su u tom slučaju nadležna druga tijela, sudstvo, policija.

- U počinjenju ovakvih kaznenih djela često se koriste internetske domene i serveri koji su smješteni izvan Hrvatske te se u takvim slučajevima kriminalističko istraživanje provodi u međunarodnoj policijskoj suradnji - kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:09