NA APARATIMA

Naš Guinnessov rekorder otkriva: ‘Uložio sam sve što sam imao, a onda se dogodilo nešto nevjerojatno‘

Priča koje su četiri stvari koje moraju biti u ruksaku svakog putnika, kako preživjeti -30 stupnjeva Celzijevih u šatoru i iznenadne norveške snježne mećave

Novinar Filip Pavić i putopisac Hrvoje Jurić

Hrvoje Jurić, putopisac i avanturist, vlasnik Guinnessova rekorda u obilasku svijeta električnim biciklom, kaže da su neka njegova putovanja na njemu ostavila vidljive i nevidljive ožiljke.

Najgore mu je bilo, veli, putovanje oko svijeta biciklom od 133 dana, 6 sati i deset minuta tamo 2019. godine. Koštalo ga je ukupno 600.000 kuna, pripreme su trajale tri godine, bile su naporne psihički i fizički, a šest mjeseci je samo istraživao najbolju rutu oko globusa.

"Sve što sam ikad imao sam uložio u to putovanje oko svijeta. Od financija do poznanstva i emocija. Nabio sam 97 kilograma mišića, nakon 133 dana vožnje biciklom, pao sam na 80 kilograma, iako sam jeo za tri osobe dnevno. To me putovanje totalno potrošilo", govori. Trebalo je to biti putovanje koje će ga brendirati i donijeti mu nove angažmane, ali onda se dogodila pandemija.

"Korona, nisam mogao vjerovati, tko je to mogao očekivati", priča sada.

Novinar Filip Pavić i Hrvoje Jurić u najnovijoj epizodi podcasta Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ razgovaraju o putu oko svijeta, najgorim situacijama na putovanjima i kako izgleda život čovjeka koji gura svoje fizičke i psihičke granice, bez kuće i stana, s kombijem i dva psa, koji živi na putovanjima od proljeća do jeseni.

"Nikada nisam bio tip koji bi mogao raditi u uredu. Nismo svi za sve. Ja se osjećam dobro nakon što, recimo, fotoaparatom ulovim neuhvatljivog jelena u Baranji. To mi je bio jedan od najsretnijih trenutaka, neusporedivo s bilo čim", priča.

image

Hrvoje Jurić na Nordkappu

Jurić, 37-godišnjak, putuje od 2011. godine, biciklom je prošao Europu i svijet, autor je četiri putopisne knjige i vlasnik Guinnessova rekorda. Lani je odradio putovanje od Osla, glavnog grada Norveške, do Nordkappa, najsjevernije točke Europe koja se nalazi na 307 metara visokoj litici. Vozio je tada više od 2000 kilometara, na električnom biciklu, s prtljagom od stotinu kilometara i dva psa Maxom i Enom. Najnoviji projekt, priča, bit će istraživanje dijelova Hrvatske o kojima nitko ne priča.

Sad, kako točno izgleda organizacija velikog putovanja, kako se traže sponzori, koje su četiri stvari koje moraju biti u ruksaku svakog putnika, kako preživjeti -30 stupnjeva Celzijevih u šatoru i kako je on preživio norveške mećave, ozebline i tvrde siceve bicikla - pogledajte u novoj epizodi podcasta ‘Na aparatima‘.

image

Hrvoje Jurić na Nordkappu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:57