NA DRUGOM MJESTU

Naš najpoznatiji dizajner nije prošao na natječaju za kovanicu eura, ANKETA Koji dizajn vam je najbolji?

Ljubičić je na ponovljenom natječaju za idejno rješenje izgleda hrvatske eurokovanice od jednog eura sa motivom kune osvojio drugo mjesto
 Damir Krajac/Cropix

Boris Ljubičić nije uspio ni iz drugog pokušaja. Naš najpoznatiji grafički dizajner, na ponovljenom natječaju za idejno rješenje izgleda hrvatske eurokovanice od jednog eura sa motivom kune osvojio je drugo mjesto. Iako se ne možemo oteti dojmu kako je Ljubičić razočaran ovim drugim mjestom i nakon proglašenja pobjednika to nam je i rekao, zamolio nas je da zbog korektnosti prema sudionicima natječaja objavimo njegov odgovor u autoriziranoj izjavi i pojašnjenju okolnosti natječaja.

image

Izabrano idejno i izvedbeno rješenje drugorangiranoga najuspješnijeg likovnog rješenja
naličja optjecajnoga kovanog novca od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini

HNB

Njegovu reakciju objavljujemo u cijelosti.

"Napokon smo dobili rezultat ponovljenog natječaja za eurokovanicu od 1 € na čijoj će pozadini biti životinjica kuna. Dakle, ispravili smo sramotu sa plagijatom i Vlada Hrvatske može krenuti u postupak izrade svih kovanica Eura kojim ćemo zamijeniti metalne novčiće sa životinjskim i biljnim temama kao: zemljovid Hrvatske, životinjica Kuna, znanstvenik Nikola Tesla i dva slova Glagoljice.

Prvonagrađeni rad mladih autora ide u realizaciju, dok drugi i treći od pet izdvojenih mogu u muzej. Mladi autori su nepoznati u profesionalnom krugu i ovo im je početna afirmacija, te im treba čestitati na tom uspjehu. Pred profesionalno stručnom komisijom, što u prvom natječaju nije bio slučaj, je bilo više od 100 pristiglih radova od kojih je izdvojeno pet najboljih po njihovoj stručnoj procjeni. Potom je bankovna komisija napravila svoj izbor od 3 rada po njima najbolja, kao prvu, drugu i treću nagradu i autore koje po propozicijama nagrađuje.

Moj drugi rad je drugi, za sreću ili nesreću ima dvije kune koje izlaze iz kvadratnih polja u suprotnom smjeru i čine simetriju i ravnotežu u kružnoj kovanici. S obzirom na zadanost kvadrata, koji su osnovica hrvatskog vizualnog identiteta, može se reći da je to vizualni dijalog kvadrata i kruga.

Iz istog razloga obvezni tekst Hrvatska 2023 nije pisan polukružno već sasvim ravno ukomponiran u kvadratna polja, koja su ustvari osnova za prepoznavanja Hrvatske, jer životinja kuna i nije hrvatska zoološka posebnost, što je donekle i pogodovalo plagijatu po fotografiji stranog autora. Kuna kao staro platežno sredstvo nije bila sama životinjica već njeno izuzetno cijenjeno krzno, što je u ovom dizajn rješenju posebno pokazano.

Kvadrati su izvedeni od dijagonalnih linija, tako da se pod određenim kutom svijetle i postaju glavni motiv dizajna, dok kune izlaze iz kvadrata u međusobnoj igri i daju dinamiku malom novčiću. Zašto dvije kune: s jednom kunom odnosno njenim krznom ne možete izraditi odjevni predmet.

Nakon svega mogu kao profesionalac sa međunarodnim nagradama i iskustvom reći da se ovo moje rješenje ne uklapa u liniju usvojenih (Hrvatska, Tesla, Glagoljica sa pridodanim kvadratima) jer se svojim potpunim dizajnom svih zadanih elemenata, kvadrati, izgled kune, tipografija, kao i cijeli postav i kompozicija unutar kruga bilo izdvojivo u ukupnom pregledu svih kovanica Eurozone kao dizajn koji odskače od drugih.

Što je u tome loše ili dobro prosudite sami. U izradi 3D modela moj mladi suradnik Sven Ljubičić (prvostupnik Studija strojarstva) je 3D oblikovanjem i printom izuzetno kreativno i profesionalno grafički dizajn preveo u treću dimenziju.

Usputna ocjena rješenja koje ide u realizaciju, koje nema dizajnersku disciplinu i cjelovitost i pomalo izgleda socrealistički će biti hrvatski doprinos dizajnu Euro kovanica, jer ni motiv kune, kvadrati i tipografija nisu potpuni dizajn...'', zaključuje u izjavi Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:09