NAKON ŠEST MJESECI

Naš reporter bio je na Baniji: Na ruševinama se grade nove staje i povećava broj grla stoke

Zahvaljujući donacijama, nakon potresa se obnavljaju gospodarski objekti koji bi mogli potaknuti pozitivne trendove u stočarstvu
Tugomir Majdak i Tomislav Suknaić
 Ranko Suvar/CROPIX

Nakon što se digla kuka i motika jer šest mjeseci poslije razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji obnova presporo napreduje, prošli tjedan otisnuli smo se na Banovinu i provjerili što se to događa na terenu. Ili da budemo precizniji, što se događa s obnovom poljoprivrede koja čini glavnu gospodarsku aktivnost lokalnog stanovništva. Zanemarili smo probleme s uzavrelim kontejnerima i klima-uređajima koji to ne mogu rashladiti sve i da korisnici znaju koliki će im biti računi za tu avanturu.

Iz svakodnevnih priopćenja Stožera, koji vodi ministar Tomo Medved, a za poljoprivredu je zadužen Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, dalo se mjesecima iščitati kako su ubrzo nakon potresa pokrenute akcije za zbrinjavanje stoke iz srušenih štala, osiguravanje veterinarske skrbi i stočne hrane. Ali zahvaljujući donacijama dobrih ljudi i tvrtki iz cijele Hrvatske, nakon šest mjeseci na ruševinama starih staja niču novi gospodarski objekti koji bi mogli potaknuti pozitivne trendove u stočarstvu.

image
Ivo Bradarić i Tugomir Majdak
Ranko Suvar/CROPIX

Uvjerili smo se u to na OPG-u Milanke Bradarić u Novom Selu Glinskom gdje smo zatekli osam radnika petrinjske tvrtke Transena kako "šaluju" drugu deku na svinjogojskom mini reprocentru koji će uskoro ugostiti dvadesetak krmača koje će za 35 članova svinjogojske zadruge osigurati genetski materijal za tov.

Brendiranje

Iskusni svinjogojac Ivo (60), koji se ne libi ni eksperimentalnog uzgoja autohtone banijske šare ili crne slavonske fajferice, u svom suhomesnatom asortimanu već proizvodi sisačku češnjovku i kobasicu s Banovine. Upravo njih, kao finalni proizvod od mesa zadrugara, planiraju zaštititi oznakom EU kvalitete. U tome im pomaže tajnik Majdak koji je koordinirao sve akcije pomoći oko doniranja sredstava za gradnju reprocentra vrijednog oko milijun kuna.

image
Ivo Bradarić
Ranko Suvar/CROPIX

U okolnostima kad se na nacionalnoj razini smanjuje stočni fond i divljaju cijene stočne hrane, on je s ekipom iz Ministarstva, koja radi u Glini u kontejneru na plus 40 (uz klimu), uspio na stradalom području povećati broj grla goveda, svinja, ovaca i koza za čak 4500. Pitamo ga - kako to?

- Još u siječnju sam javno rekao da kao operativac vjerujem u seljaka Banovine, ali i Posavine, Pokuplja i Pounja jer stočari s ovog područja imaju tradiciju bavljenja stočarstvom iz koje proizlazi velika ljubav prema blagu koje uzgajaju i od kojeg žive. U svakodnevnim obilascima i slušajući njihove probleme, pokušavam putem svoje stručne ekipe rješavati opsežnu problematiku korak po korak, sustavno i stručno. Osim stočne hrane koju osiguravamo stočarima kako bi imali sigurnost u proizvodnji, pristigle su i donacije u stočnom fondu. Inicirao sam osnivanje Svinjogojske zadruge Glina koja ima cilj omogućiti brendiranje suhomesnatih proizvoda. Putem raznih donatora, koji su ponudili svoju pomoć, inicirao sam gradnju ovog mini reprocentra u svinjogojstvu, a u koji će se nakon gradnje zadruga smjestiti i uzgajati svinjogojski reprodukcijski materijal iz Vukovarsko-srijemske županije - objašnjava nam Majdak na gradilištu.

Svinjogojac Ivo nada se da će njegov posao nastaviti sin Ivan, ali sad s finalnim proizvodom koji će nositi oznaku njegova zavičaja. Pitamo ga kakav je suživot s potresima.

- Eh, ovdje vam se svaki dan trese. Kad radim, ja više niti ne osjećam ove od dva, tri stupnja, jedino neke jače od tri, a o njima me sin još dodatno informira preko interneta. Kuća se, kako vidite, opasno nagnula i bit će za rušenje, a život u kontejneru na ovim temperaturama i unatoč klima-uređaju nije moguć. Spavamo na otvorenome ili u ljetnoj kuhinji jer sve nas pate veliki računi za struju - nabraja Ivo.

Slične probleme ima i konjogojac Tomislav Suknaić (64) kojemu je u potresu na imanju u Majskim Poljanama srušena štala, a on je postao medijska zvijezda jer je ispod grede uspio spasiti sina Željka, ali i konja Zekana koji sad bezbrižno kaska po njegovu obnovljenom imanju.

Donacija hrane

Nadstrešnicu za konje pomogli su mu obnoviti dobrotvori koji su dolazili danima u pomoć, a u lijepu montažnu klimatiziranu kuću od 80-ak kvadrata uselio se zahvaljujući donaciji obitelji Krolo iz Trilja. Zaljubljenik u konje je mlijekom svojih desetak kobila pomogao djeci kojoj je to mlijeko bilo presudno u liječenju, a sad mu se ono što je darovao vraća.

- Koliko god bio težak ovaj potres i koliko god nam je promijenio život, pokazao nam je da uz dobre ljude imamo perspektivu. Kad mi je najteže, odem među svoje konje i za dva sata napunim baterije - priča nam Tomislav. Tako je to na svakom koraku u okolici Gline. Dobro se dobrim vraća, lakše je kad pod ovim stresom stanovnici imaju nadu da nisu sami u svim ovim nevoljama.

Tako su se i kompanije Fortenova grupe uključile u akciju pomoći potresom stradalom području već u roku nekoliko sati nakon potresa i otad su aktivno uključene u akcije i projekte pomoći Banovini. Belje se kao najveća poljoprivredna kompanija u regiji odlučilo za donaciju hrane lokalnim stanovnicima, i to najviše mlijeka i suhomesnatih proizvoda. Donirano je više od 15 tona stočne hrane, a posebna je podrška dana kooperantima u tovu junadi.

Andrej Dean, izvršni direktor za poljoprivredu u Fortenova grupi i predsjednik Uprave Belja plus, kaže kako "kao najveći hrvatski uzgajivač stoke imamo znanja kojima možemo pomoći u obnovi stočnog fonda jer su se na ovom području tradicionalno uzgajali svinje i goveda i važno ih je zadržati i u budućnosti".

Podršku stočarima s područja Sisačko-moslavačke županije pruža i PIK Vrbovec koji se uključio u otkup stoke.

image
Andrej Dejan, gradonačelnik Gline Ivan Janković, Gordan Hanžek i Tugomir Majdak
Ranko Suvar/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:47