PUNJENJE PRORAČUNA

Naš tehnološki div najspremniji je za prodaju, evo koliko bi novca Vlada mogla zaraditi

Zagreb, 040216. Banski dvori, Markov trg.Na sjednici Vlade Republike Hrvatske danas se, medju ostalim, raspravlja o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Zakona o strateskim investicijskim projektima RH, S Nacrtom konacnog prijedloga zakona.Na fotografiji: Dario Nakic, Zdravko Maric i Tihomir Oreskovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Nakon najave predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića kako treba aktivirati državnu imovinu, izgledno je kako će se pripremiti privatizacija manjinskih državnih udjela u tvrtkama koje se ne smatraju strateškim. Prema tvrdnjama pojedinih izvora iz vladajuće koalicije, radi se o državnim udjelima u Končaru, Podravci i Hrvatskom telekomu, koji bi zajedno mogli vrijediti oko milijardu kuna.

Država trenutno posjeduje 25,07 posto dionica Končar - Elektroindustrije, ukupno 644.908 dionica. U proteklih šest mjeseci dionicom se trgovalo po prosječnoj cijeni od oko 650 kuna, što bi značilo da dionice u državnom vlasništvu vrijede oko 419,19 milijuna kuna. Stručnjaci, pak, ističu kako se radi o dionicama koje bi lako našle kupca. S obzirom da se radi o kontrolnom udjelu iznad 25% vlasništva nad tvrtkom, izgledno je da bi dionice u paketu postigle i znatno bolju cijenu.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji ‘Proračun zaokreta’ koju su ovaj utorak organizirali EPH i Hrvatska gospodarska komora, predsjednik Uprave Končara Darinko Bago nije reagirao na najave o mogućoj prodaji, već je istaknuo kako je najvažnije pitanje rasta hrvatskog izvoza.

- Premijer je dao jedan opći okvir i još nije dao detalje. Ja kao predsjednik Hrvatskih izvoznika, ali i kao predsjednik Končara, očekujem vidjeti kako će biti riješen problem hrvatskog izvoza, jer mi kao izvoznici vjerujemo da je jedino rješenje izlaska Hrvatske iz krize zapravo snažni rast izvoza, rekao je Bago, i dodao kako treba rezati sve što je neracionalno, no da ‘niti jedno rezanje nije donijelo istinski rast’.

Država u Podravci drži 19,69 posto svih dionica, ukupno 1.402.411 dionica. Cijena Podravkinih dionica znatno je varirala u proteklih šest mjeseci, od 310 pa do gotovo 360 kuna, a zadnje transakcije provedene su po cijeni od 317 kuna. Kada bi Vlada uspjela postići tu cijenu za svoje dionice, u državni proračun bi donijele oko 444,56 milijuna kuna. Iako se radi o relativno većem udjelu, upitno je bi li država mogla naplatiti i premiju na cijeli paket ili bi ga bila prisiljena prodati uz popust.

Iako je Hrvatski telekom u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma, država još uvijek u svojem vlasništvu drži 958,096 dionica HT-a, oko 1,17 posto ukupnog vlasništva. Po zadnjoj cijeni dionice od 142 kune, državni udio vrijedio bi oko 136,05 milijuna kuna. Premijer Orešković izjavio kako se nada da će iskoristiti državnu imovinu u vrijednosti od 500 milijuna eura. Vlasnički udjeli u navedene tri tvrtke dosežu vrijednost od oko milijardu kuna - oko 131 milijun eura.

Vrijednost državnih udjela spremnih za privatizaciju

Končar (25,07%) - 419,19 milijuna kuna

Podravka (19,69%) - 444,56 milijuna kuna

Hrvatski telekom (1,17%) - 136,05 milijuna kuna

------------------------------------------------------------

Ukupno: 999,8 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:19