SANADEROVA PUNICA USKOK-U

'Naš zet Ivo Sanader nas je prevario. Nismo imali pojma što sve potpisujemo'

Iskaz Sanaderove punice otkriva nove detalje skrivanja nezakonito stečene imovine bivšeg premijera. Mi nismo imali novca za kupnju, sve je to financirao Sanader. Dali smo mu osobnu iskaznicu jer smo mu vjerovali, izjavila je Karmela Šarić

SPLIT - Iskaz Sanaderove punice Karmele Šarić, koju su istražitelji kao svjedokinju ispitali 10. siječnja 2011., dao je USKOK-u nove vrijedne dokaze protiv Ive Sanadera i prikazao bivšeg premijera kao čovjeka koji je beskrupulozno iskorištavao roditelje svoje supruge Mirjane da bi sakrio nezakonito stečenu imovinu. Novo rješenje zagrebačkog Županijskog suda, do kojeg je jučer došao Jutarnji list, točno citira iskaz Karmele Šarić.

Kod javnog bilježnika

Iz zapisnika o ispitivanju broj K-US-353/10, koji je USKOK dao na uvid sudu, proizlazi da je Karmela Šarić “bila prisutna kad je u nekoliko navrata osumnjičeni Ivo Sanader pozivao njenog supruga Ivu Šarića u stan u Zagrebu, u Kozarčevoj 21, da dođe nešto potpisati”. I dalje citiramo rješenje Županijskog suda:

“Ivo Šarić potpisivao je dokumente ne znajući što potpisuje , a davao je i osobnu iskaznicu zetu Ivi Sanaderu, bez postavljanja pitanja u koju svrhu, jer je imao povjerenja u njega. Također joj je poznato da je Ivo Sanader njenog supruga vodio kod javnog bilježnika, te da ona i suprug nisu imali novčanih sredstava za kupnju nekretnina, već da je kupnju financirao XVI-osumnjičeni Ivo Sanader, a da su oni samo na njegov zahtjev ili zahtjev Mirjane Sanader potpisivali ugovore i dokumentaciju.”

Karmela Šarić istražiteljima je još priznala da do izbijanja ove afere ni ona, a ni njezin suprug nisu ni znali za dio nekretnina koje se navode kao vlasništvo Ive Šarića.

USKOK koristi njezin iskaz kao dokaz da je Sanader, knjižeći imovinu na roditelje svoje supruge, zapravo prikrivao nezakonito podrijetlo svoje imovine.

Austrijski račun

Takav iskaz Sanaderove punice bio je dovoljan da USKOK uvjeri Županijski sud u postojanje sumnje da je sva imovina obitelji Sanader, a ne samo ona koja je kupljena nakon 2004., kad je Sanader postao premijer, potencijalno stečena nezakonito. Tek nakon tog iskaza USKOK je zatražio, a sud odobrio, i blokadu 2/3 vile Sanaderovih u Kozarčevoj 21 (one dvije trećine koje glase na Ivu Šarića; ostatak glasi na Mirjanu Sanader), kao i stana u Karamanovoj ulici u Splitu koji glasi na Karmelu Šarić, a u kojem živi majka Ive Sanadera.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:19