BITKA PROTIV PARTIJANERA

NAŠE POZNATO TURISTIČKO SREDIŠTE PRVO U RH KRENULO U RAT S NEŽELJENIM GOSTIMA NOVIM ORUŽJEM 'Nismo ni sami bili sigurni hoće li nam proći ova ideja'

U Starom Gradu već rade dva hostela s oko 200 ležajeva i prema procjeni lokalnih vlasti, to je sasvim dovoljno pa su zabranili nove
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Što se dosad otvorilo, otvorilo se, ali odsad nadalje u Starom Gradu na otoku Hvaru više neće biti moguće graditi niti uređivati postojeće nekretnine za potrebe hostela.

Tako je, naime, nedavno ta jedinica lokalne samouprave odlučila trećim izmjenama i dopunama prostornog plana grada Starog Grada, čiji su se rukovodioci među prvima u Hrvatskoj odlučili ozbiljnije posvetiti upravljanju turizmom i razvoju smještajnih kapaciteta.

Novi hosteli u Starom Gradu, dakle, zabranjeni su, a tom tipu gostiju koji na destinacijama uglavnom borave nešto kraće i troše znatno manje novca, na raspolaganju će ostati postojeća dva hostela, kapaciteta 200-tinjak ležajeva koji bi, računa gradonačelnik Antonio Škarpa, trebali biti više nego dovoljni za prihvat hostelskih gostiju.

Neobična formulacija

- Nismo ni sami bili sigurni hoće li nam proći ova ideja, ali shvatili smo kako ne želimo da nam se dogode “problemi” kakve, primjerice, imaju naši kolege u Hvaru ili pak u Novalji, u kojima se razvio masovni party turizam, kakav bismo željeli izbjeći. Stari Grad je mjesto sa 2400 godina starom poviješću i kulturom, uži centar je pod UNESCO-ovom zaštitom i mi smo na vrijeme odlučili intervenirati kako bismo turizam usmjeravali prema kulturnom turizmu i turizmu visoke kvalitete - rekao je za Jutarnji list gradonačelnik Antonio Škarpa.

Odluku o zabrani gradnje ili uređenja postojećih nekretnina za potrebe hostela gradski su oci unijeli u članke 89. i 90. Izmjena i dopuna Prostornoga plana Starog Grada u kojima stoji da se “unutar naselja mogu graditi hoteli, pansioni i druge ugostiteljsko-turističke građevine osim hostela”, a “unutar zona ugostiteljsko-turističke namjene mogu se pak graditi ili uređivati isključivo hoteli, turistička naselja, kampovi te turistički privezi, kao što su pontoni, gatovi, molovi i privezi”.

Odluku je na prijedlog gradskoga Urbanističkog odbora jednoglasno donijelo gradsko vijeće, a gradonačelnik Škarpa, koji je rukovođenje mjesta kao nezavisni kandidat preuzeo u lipnju prošle godine, najavio je da će se posljednja odluka nadovezati na neke već najavljene investicije u gradu.

- Među ostalim, u Starom Gradu za dvije godine otvorit će se dva hotela s pet zvjezdica francuskog investitora, čiji su pripremni radovi već počeli, a uskoro se planira i dovršetak preuzimanja hotela Helios Faros tvrtke Valamar i fonda PBZ Croatia osiguranje. Posljednje investicije ići će, dakle, u smjeru nešto luksuznijeg turizma pa smo odlučili aktivnije sudjelovati u promišljanju tipa gostiju koje želimo.

Postojećih 200 ležajeva u hostelskom tipu smještaja, zaključili smo, sasvim je dovoljno za našu destinaciju - napomenuo je Škarpa, dodavši da Stari Grad dosad nije pucao pod pritiskom hostelskog tipa gostiju, ali žele djelovati preventivno jer bi potencijalnu štetu za destinaciju naknadno bilo vrlo teško regulirati.

Dizanje kvalitete

Pokušaj gradskih vlasti da utječu na razvoj smještajnih kapaciteta destinacije zasad je vidljiv samo na slučaju hostela, a gradska će uprava, najavljuje Škarpa, u skorijoj budućnosti početi s mjerama podizanja kvalitete privatnog smještaja za koji namjeravaju već ove zime krenuti s potrebnim edukacijama kako bi podigli kvalitetu smještaja, ponude i infrastrukture.

- Naravno, računamo i na mjere koje je za rekategorizaciju privatnog smještaja u dogovoru s HBOR-om osigurala i država, a mi smo kao lokalna zajednica spremni subvencionirati uređenje pročelja objekata i slično. Plan je također biti ljudima na raspolaganju radi pripreme dokumentacije za prijavu na projekt rekategorizacije - kaže Škarpa, dodavši da se mnogo toga očekuje i od novog direktora, odnosno direktorice Turističke zajednice, za čiji će izbor natječaj biti raspisan 12. studenoga.

KAPACITETI ZA TURISTE U STAROM GRADU:

6235 kreveta od čega:

856 u hotelima, odnosno 13,7 posto

2781 u odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor, odnosno 44,6 posto

30 u kampovima, odnosno 0,48 posto

2568 u ostalom tipu smještaja, odnosno 41 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:42