SMRTNOST U TRUDNOĆI

Naše trudnice manje umiru od Amerikanki, Britanki i Nijemica

Svjetska stopa smrtnosti u 30 godina pala je sa 500 tisuća na 343 tisuće godišnje
 Joško Ponoš/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska može biti zadovoljna zdravstvenom skrbi za trudnice i rodilje jer se na svjetskoj ljestvici smrtnosti žena tijekom trudnoće i poroda nalazi na visokom 11. mjestu. Za razliku od, primjerice, SAD-a, čije su trudnice i rodilje na 39. mjestu, ili Velike Britanije, čije su žene iz te skupine na 23. mjestu. Globalno, smrtnost u trudnoći i na porodu pada. Godine 1980. stopa smrtnosti bila je oko 500.000, a 2008. je iznosila 343.000, što znači da je posljednjih 20 godina padala za 1,4 posto godišnje, objavio je britanski znanstveni časopis Lancet.

Sve starije i deblje

Znanstvenici su pokušali dokučiti zašto neke razvijene zemlje relativno nisko kotiraju na ljestvici smrtnosti žena tijekom trudnoće i poroda, kao i zašto je kod nekih došlo do zastoja u smanjenju smrtnosti koja, među ostalim, pokazuje razinu zdravstvene zaštite pojedine zemlje. Britanci su posebno ljuti jer su po tom zdravstvenom pokazatelju iza Albanije. Među razlozima stagnacije smrtnosti trudnica i rodilja navodi se njihova sve starija dob, ali i prekomjerna težina. Komplikacije u trudnoći i pri porodu poput dijabetesa češće su kod debljih žena.

Problemi se povećavaju i s višom dobi trudnice.

U Hrvatskoj se posljednjih 20-ak godina broj trudnica starijih od 35 godina povećao.

No, istodobno je pao broj žena koje rađaju prije 20., što je dobro jer se tamo gdje je udio mladih djevojaka među trudnicama velik povećava i smrtnost. Ipak, stručnjaci tvrde da je dostupnost zdravstvene zaštite te educiranost trudnica da trebaju redovito obavljati preglede tijekom trudnoće među presudnim faktorima smanjenja smrtnosti žena u trudnoći i za vrijeme poroda.

2008. umrle tri trudnice

U Hrvatskoj su 2008. tijekom trudnoće i poroda umrle tri žene. Jedna je dobila plućnu emboliju nakon poroda, druga je umrla zbog kardiomiopatije, a treća od srčanog udara. Liječnici nisu zadovoljni ni činjenicom da raste broj poroda carskim rezom, jer to nosi dodatan rizik. U SAD-u liječnici pristaju raditi carski rez svakoj ženi koja to zatraži u strahu od moguće tužbe ako odbiju, a porod se zakomplicira. Zbog toga svaki svaki drugi porod u SAD-u završi carskim rezom.

Stručnjaci smatraju da je optimalna dob za rađanje između 23 i 30 godina (godina više ili manje). U Hrvatskoj 34 posto žena rađa između 25. i 29. godine, a 27,7 posto od 30. do 34. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:21