ISTJEČE ROK

Naše tvrtke za pet dana gube u Srbiji svu svoju imovinu?

Hrvatskim tvrtkama koje imaju imovinu u Srbiji ostalo je još pet dana za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa
 Glibušić/CROPIX

Hrvatskim tvrtkama koje imaju imovinu u Srbiji ostalo je još pet dana za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s tom državom ili će ostati bez njih.

Naše tvrtke predvođene Inom, Borovom, Krašom... u Srbiji imaju imovinu vrijednu oko 800 milijuna eura i do 30. rujna, prema Uredbi koju je srpska vlada donijela prije tri godine, moraju riješiti imovinsko-pravne odnose sa Srbijom. Onima koji to ne učine srpske vlasti mogu nakon 30. studenoga privatizirati imovinu. Osim ako rok još jednom ne bude produljen, o čemu se navodno razmišlja u srpskom ministarstvu ekonomije.

Oko 150 naših tvrtki ima imovinu na području Srbije koju sada koriste njihove tvrtke, a samo ih je dvadesetak uspjelo vratiti tu imovinu, odnosno riješiti pitanje vlasništva. Stoga se može pretpostaviti da će mnoge hrvatske tvrtke imovinu bez koje ostanu morati utjerivati sudskim putem. Sud je kao način povrata imovine već ranije izabrao Končar, koji je tako uspio vratiti svoju zgradu u Beogradu te više ne potražuje nikakvu drugu imovinu. Sudu se obratila i Ina pa je lani na Privrednom sudu u Beogradu počeo proces u kojem traže povrat 167 benzinskih pumpi i naknadu izgubljene štete u ukupnoj vrijednosti od oko 200 milijuna eura. Prvu tužbu Ina je podnijela i prije nego što je njihovu cjelokupnu infrastrukturu u Srbiji preuzeo Beopetrol, koji je u međuvremenu prodan ruskom Lukoilu.

Boreli i Borovo

Osim Končara do imovine u Srbiji uspio je doći i Varteks, koji je prije tri godine vratio veći dio imovine s područja bivše Jugoslavije.

Sudu se namjerava obratiti i Borovo koje je sa Srbijom bezuspješno pokušavalo postići dogovor o povratu 88 dućana i pogona za proizvodnju obuće u Somboru. Tom imovinom koja se procjenjuje na 30 milijuna eura sada raspolaže srpski Boreli.

- Boreli ne može biti pravni sljednik Borova. U slučaju oduzimanja imovine spremni smo ići i pred međunarodni sud - najavio je u srpskim medijima direktor vukovarskog Borova Mirko Čavar.

Devet poduzeća

Dosad se, inače, srpskome ministarstvu ekonomije obratilo devet hrvatskih kompanija. To su Croatia Records, Luka Rijeka, Inker, Poljoopskrba, Franck, Vatrotehna, Agro Tovarnik, TA Atlas i Merkantile.

Imovina Srbije u Hrvatskoj vrijedi 1,8 milijardi eura

Prema podacima Republičke direkcije za imovinu Srbije, imovina srpskih poduzeća u Hrvatskoj vrijedi 1,8 milijardi eura, a hrvatskih u Srbiji 800 milijuna eura. Srbija, međutim, još uvijek nema točne podatke o tome što njihove tvrtke, općine i građani potražuju u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog fonda za privatizaciju, na popisu je 319 objekata na koje polažu pravo srpske tvrtke. Od toga je njih 158 prodano, a za oko 40 nekretnina vode se sudski sporovi. Sporazumom o sukcesiji iz 2001. propisano je da sva nepokretna imovina pripadne državama nasljednicama te da tvrtke-vlasnici zadržavaju pravo vlasništva prema stanju iz 1990. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 03:49