ZATVOREN ‘SPLIT‘

Našeg ugostitelja u Njemačkoj napali jer je ugostio članove kontroverzne stranke, on pobjegao u Hrvatsku!

U otvorenom pismu savez ljevice ga je optužio za ‘lažnu neutralnost‘

Prosvjedi protiv desnice u Hamburgu

 Morris Mac Matzen/Afp

Njemački mediji raspisali su se o hrvatskom ugostitelju iz Reutlingena Dejanu Toliću koji se našao pod ogromnim pritiskom jer je ugostio članove AfD te se odlučio privremeno skloniti u Hrvatsku, prenosi Fenix magazin.

Portal mladih Apollo News prenosi da je Tolić u svom restoranu Split dva puta ugostio stalne goste iz desne populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), nakon čega su ga prozvali iz SPD-a, Zelenih i drugih lijevih stranaka, okupljenih u savezu koji uključuje i Antifu.

‘Pokaži stav‘, pozivao je Dejana Tolića savez “Zajedno i solidarno protiv desnice”. Na svojoj stranici navode kako im se ugostitelj nije javljao na telefon niti preko emaila, a željeli su ga ‘uvjeriti‘ da ubuduće članovima AfD-a ne da na raspolaganje svoj restoran. Ne samo da su ga pritisnuli osobno, nego su javno ocrnili njega i klub SG Reutlingen, pišu mediji.

U otvorenom pismu, kojeg su prenijeli tamošnji mediji, savez je optužio Tolića za “lažnu neutralnost”.

- Podržao bi “desničarske lovce na štakore koji šire desničarsku agitaciju i rasizam pseudosocijalnom retorikom”. Ako Tolić tvrdi da je njihov restoran otvoren za sve koji se pridržavaju kućnog reda, onda je "dio problema”, smatraju u savezu Antifa.

Prema priopćenju saveza, pismo su podržali Zelena mladež i Jusos (mladi Socijalisti) Reutlingen, kao i razni gradski, okružni i lokalni vijećnici iz stranaka Die Linke, SPD i Zeleni.

Pritisak je očito upalio: kako je gradski vijećnik AfD-a Hansjörg Schrade nedavno poručio za SWR, hrvatski ugostitelj ubuduće više neće primati članove AfD-a u svom restoranu.

I dok savez i Antifa smatraju to svojim uspjehom, Dejana Tolića cijeli slučaj je jako pogodio. Rekao je za SWR da je bio toliko potresen da je napustio Njemačku na nekoliko tjedana i pobjegao u Hrvatsku.

Cijela kampanja protiv njega “naštetila je njegovu restoranu”. Izbacivanje AfD-a iz njegovog restorana ne želi niti može komentirati. Kako navodi javni RTV-servis SWR, bio je previše izbezumljen na telefonu.

U međuvremenu, gradski vijećnik AfD-a Hansjörg Schrade javno se branio od poziva na bojkot i rekao da se i demokratski izabranoj stranci mora dati prostor. Obratio se gradonačelniku Reutlingena Thomasu Kecku (SPD) i pozvao ga da intervenira i zauzme se za slobodu izražavanja.

Međutim, gradonačelnik Keck je odbio takav zahtjev.

Podsjetimo, zadnjih nekoliko vikenda u gradovima diljem Njemačke organizirani prosvjedi protiv jačanja desnice u Njemačkoj. Tako se 21. siječnja u Berlinu okupilo preko 100.000 prosvjednika, a sličan odazv očekuje se i za tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:00