RADOVI JOŠ TRAJU

Naselje sa 80 stambenih kontejnera u Petrinji dobiva uskoro svoje prve stanare

Neki su se i susreli s prvim problemima. Naime, prilaz ulazima u kontejner nije prilagođen za teže invalide, ponajprije one u kolicima
Petrinja
 Goran Mehkek/Cropix

Načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved u subotu je simbolično predao kontejnersko naselje na korištenje petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću, a 80 stambenih kontejnera uskoro će dobiti svoje prve stanare.
Neki od njih već su prošetali prostorom Sajmišta došavši u kratku izvidnicu. Neki su odabrali svoje novo mjesto pod suncem uzevši broj kontejnera, a neki su se i susreli s prvim problemima. Prilaz ulazima u kontejner nije prilagođen za teže invalide, ponajprije one u invalidskim kolicima, a u nekim kontejnerima slabije pokretljivima će biti nemoguće otići na toalet iako je on tu.

Naime, na visini od 30-ak centimetara odmah s ulaza u hodnik nalazi se kupaonica, a u njoj i WC čučavac. Stoga će, kažu nam upućeni u problematiku, navedene kontejnere u tom dijelu morati prilagoditi i ugraditi WC školjke. Trenutno su u naselju postavljena 23 kontejnera Crosca koji su sve do ove zime bili u dalekoj Ukrajini, odakle su konvojima, kopnenim putem, stizali u Hrvatsku. Tamo su u njima stanovali Croscovi radnici tijekom radova, a osim Croscovih, građani Petrinje bit će smješteni i u 56 kontejnera iz turske donacije. Najveći dio radova je, kažu nam na gradilištu, napravljen. Infrastruktura je u funkciju stavljena, voda je nekoliko puta od spajanja na vodovod prekontrolirana i utvrđeno je da je za piće i za ljudsku upotrebu. Novi stanari imat će i besplatan internet i TV signal, a u posebnim kontejnerima u naselju bit će postavljene kuhinja te praonica rublja u kojima će raditi zaposlenici.

I dok se Croscovi kontejneri temeljito već čiste, popravljaju se rolete i namješteni su te jedino još nedostaje posteljina, u turskim je mnogo preinaka koje se moraju napraviti, a nedostaje i kompletno pokućstvo.

- Obišli smo prostor, vidimo da se radnici maksimalno trude završiti što prije, ali ih hladnoća i ciča zima usporavaju, pa ne mogu betonirati rasvjetna tijela, kao ni toga drugoga. Vidjeli smo da su dvije vrste kontejnera. Ima onih za veće obitelji, četveročlane, i manjih za dvije osobe. Kakav god da nam daju, bit ćemo sretni. Inače smo iz centra Petrinje i trenutno spavamo kod prijateljice, pa nas je u njezinu domu od 60 četvornih metara ukupno 11, a nas je troje - kaže za Jutarnji obitelj Mikulić. Druga osoba, koja je željela ostati anonimna, ukazuje na problem ulaska u toalet. Uselit će se u turski kontejner za dvije osobe sa susjedom iz zgrade.

- Nas smo dvije stare. Svaka ima više od 60 godina. Meni koljeno šteka, pa mi je svaka stepenica zahtjevna, ali ovaj ulazak u toalet je u rangu dvije stepenice. Obećali su ugraditi školjke umjesto čučavaca jer za nas dvije u poodmakloj dobi to nije rješenje, niti se imamo za što držati. Ostalo će biti u redu, zadovoljna sam kako je toplo u kontejneru, a strahovali smo da će biti hladno. Mislim da ćemo ovdje jako dugo ostati jer ne vjerujem u brzu izgradnju naše zgrade - govori nam vremešna Petrinjka.

Lista prioriteta za useljenje je puna. Ako temperature popuste, radnici se nadaju da bi se do kraja idućeg tjedna prvi stanari doista mogli useliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:50