INCIDENTI U BOLNICAMA

Nasilje na poslu doživjelo je čak 95 posto liječnika i medicinskih sestara

Iz sindikata liječnika traže hitno podizanje mjera sigurnosti i strože kontrole ulaska u bolnice

Još se nije zaboravio mučan događaj iz zagrebačke bolnice Jordanovac, kada su članovi obitelji pacijenta koji je preminuo u terminalnoj fazi bolesti porazbijali bolnički inventar i fizički nasrnuli na sestre i doktore. Nasilje je išlo do te mjere da je jedna medicinska sestra morala napraviti magnetsku rezonancu, a svi koji su nazočili događaju primili su stručnu psihološku pomoć.

Šokantni podaci

Već prekjučer se ponovio incident, ovaj put u KB-u Dubrava. Mladić u dobi od 24 godine radio je nered po bolnici, razbijao vatrogasnim aparatom i puštao pjenu po odjelu.

Šokantni podaci koji govore da se 95 posto liječnika i gotovo isti postotak medicinskih sestara susrelo s nasiljem očito govori o tome da se sustav sigurnosti na neki način mora unaprijediti.

Iskustva iz drugih zemalja u Europi govore da nema ograničenja pristupa bolnicama, ali bitno više se poštuju predviđeni termini posjeta.

Osim toga, gotovo sve bolnice u inozemstvu imaju videonadzor i zaštitarske službe. No nulta tolerancija na nasilje i visoke kazne očito imaju utjecaja da je broj ovakvih događaja vani bitno manji.

Iz Hrvatskog liječničkog sindikata ogorčeni su zbog događaja te traže hitne mjere podizanja razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

Kućni red

Stoga traže da se uvede obveza 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, da se uvede nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji (čekaonice, prijamni šalteri). Također, traže provođenje stroge kontrole ulazaka posjeta u zdravstvene ustanove, zatim da se zdravstvene ustanove proglase mjestima nulte tolerancije na nasilje.

Napadače na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima HLS traži da se najstrože kažnjava te da se imena i fotografije napadača redovito dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama. Traže i da se u Zakon o zaštiti prava pacijenata unese odredba o obvezi pridržavanja kućnog reda u zdravstvenim ustanovama, što se odnosi i na pacijente i na njihove pratnje/posjete, kao i da se točno definiraju sankcije u slučaju nepridržavanja kućnog reda.

- Iako su najnovije izmjene Kaznenog zakona donijele određene promjene, liječnici ipak nisu dobili status službene osobe, a napad na zdravstvenog radnika na njegovu radnom mjestu ne tretira se kao napad na službenu osobu - napominju u HLS-u.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također je najoštrije osudio događaje u bolnici.

- Ovakva ponašanja prema ljudima koji brinu o našem zdravlju i životu se ne mogu opravdati. Ovo je zaista za najstrožu osudu. Upravo zbog toga smo i tražili izmjene u zakonu - kaže Kujundžić.

Na pitanje, s obzirom na to da je učestalost napada sve češća, hoće li biti nekih izmjena u organizaciji sigurnosti, ministar kaže da ako se ovo nastavi, zasigurno će se morati staviti nadzorne kamere i pojačati zaštita u smislu vanjskih suradnika.

Javna služba

- Novim Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona propisano je novo kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku, slijedom kojeg se počinitelj tog kaznenog djela koji doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kažnjava zatvorom do tri godine - kažu u Ministarstvu zdravstva i dodaju da ako je u opasnost doveden život liječnika ili medicinske sestre ili mu se nanese ozljeda, kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Kakva su pravila u bolnicama u Europi

Belgija

- U vrijeme posjeta dopušten je neometan ulazak u bolnicu bez legitimiranja. Međutim, kada nije vrijeme posjeta, svakoga tko ulazi u bolnicu se zaustavlja i provjerava kamo i zašto ide. Bolnice imaju zaštitarsku službu i videonadzor, a posebno se pazilo u vrijeme terorističkih napada.

Švedska

- Generalno su bolnice otvorene i nema ograničenja kretanja, osim na odjelima poput psihijatrije, intenzivne i sličnih na kojima to zbog specifičnih okolnosti nije moguće. Isto tako, načelno nema ograničenja ni u posjetima.

Svaka bolnica ima zaštitarsku službu, svoju ili vanjsku, koja brine o nekom općem redu i zaštiti imovine, ali za svako kazneno djelo, recimo napad na osoblje ili drugu vrstu nasilja, obavezno se zove policija. Svi posjetitelji moraju u 20 sati izaći iz bolnice.

Italija

- Nema nikakvih pravila. Ne poštuje se vrijeme ulaska u bolnice. Uglavnom nema nikakvih provjera i vrlo su česte incidentne situacije.

Velika Britanija

- U bolnice se može ući u bilo koje doba dana i nema provjere kamo se ide. Ipak, građani koji ne dolaze na preglede u pravilu ne ulaze u bolnicu izvan vremena posjeta.

Austrija

- Nema legitimiranja na ulazu, ali su vrlo strogi oko poštivanja vremena posjeta jer smatraju da pacijent u bolnici mora odmarati ili raditi pretrage radi kojih je hospitaliziran.

Francuska

- Nadzorne kamere i zaštitari su prisutni, ali nema problema oko ulaska u bolnice. Jedino je u vrijeme terorističkih napada bila stroga kontrola kada su pojedinačno provjeravali svakog tko ulazi u objekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:44