POVIJESNA MISIJA

NAŠLI TRAGOVE ŽIVOTA NA KOMETU, ZNANSTVENICI: 'To je potvrda da je život stigao iz svemira'

Otkriće podupire teoriju da su život na Zemlju presadili asteroidi i kometi na kojima su bili primitivni oblici života
TOPSHOTSA handout released by the ESA/ATG medialab on November 12, 2014 shows an artists impression of the European probe Philae separating from its mother ship Rosetta and descending to the surface of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. The European probe Philae on November 12 was on course to make the first-ever landing on a comet after separating from its mother ship Rosetta, mission control said. AFP PHOTO / ESA/ATG MEDIALAB -- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / ESA/ATG MEDIALAB " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS --
 AFP PHOTO / ESA/ATG MEDIALAB / AFP PHOTO / ESA/ATG MEDIALAB

Lander Philae otkrio je na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko vodu i organske molekule koje su ključne za život, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA). Do uzbudljivog je otkrića Philae, koji je u međuvremenu “usnuo” jer su se njegove baterije istrošile, došao uz pomoć uređeja COSAC, jednog od 20 landerovih sofisticiranih instrumenata.

Pitanje nastanka

- COSAC je bio u stanju ‘omirisati’ atmosferu i detektirati prve organske molekule nakon slijetanja na komet. Analiza spektra i idenitifikacija molekula se nastavlja - priopćeno je iz Njemačkog svemirskog centra (DLR) koji je napravio uređaj COSAC. Iako znanstvenici tek trebaju razaznati o kakvim se zapravo molekulama radi, otkriće organskih tvari na kometu moglo bi dovesti i do novih spoznaja o početku života na Zemlji. Pitanje nastanka života na Zemlji danas se smatra jednom od najvećih znanstvenih zagonetki.

‘Primordijalna juha’

U glasovitom eksperimentu iz 1953. američki je znanstvenik Stanley Miller pokazao da su osnovni kemijski blokovi života, poput aminokiselina, mogli nastati u uvjetima koji su vladali na Zemlji prije oko 3,8 milijardi godina. Tada je rođena teorija da su oceani bili “primordijalna juha” u kojoj je rođen život. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pak, znanstvenici Fred Hoyle i Chandra Wickramasinghe lansirali su teoriju panspermija. Prema toj teoriji, život su na Zemlju iz svemira presadili asteroidi i kometi na kojima su se nalazili primitivni oblici života. Hoyle je jednom duhovito ustvrdio da je vjerojatnost da je život sam od sebe “niknuo” na Zemlji vjerojatna kao i to da se iz materijala bačenih na smetište uz pomoć snažnog tornada sastavi Boeing 747.

Otkriće landera Philae komentirali su i hrvatski znanstvenici.

- Samo otkriće kompleksnih molekula nije iznenađenje jer smo i ranije znali za njihovo postojanje na kometima. No, detalji te kemije vjerojatno će biti zanimljivi. Ono što je iznenađenje jest sama površina kometa koja izgleda čvrsta kao led, a ne nešto krhko - kaže dr. Dejan Vinković, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu i ravnatelj Instituta sinergije znanosti i društva iz Čakovca.

I dr. Dario Hrupec, fizičar Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, smatra da vijest o otkriću organskih molekula na kometu nije posve neočekivana.

Kemijska evolucija

- Zahvaljujući spektroskopiji, već dulje znamo da u svemiru ima organskih molekula. No, analiza podataka prikupljenih sondom Philae mogla bi potvrditi hipotezu da kemijska evolucija na Zemlji nije počela od nule nego da su složene organske molekule stigle iz svemira, konkretno da su donesene nekim kometom koji je nekad davno bio pao na Zemlju - istaknuo je Hrupec.

Podsjetimo, lander Philae sastavni je dio 1,3 mlrd. eura vrijedne europske misije Rosetta koja je lansirana 2004. kako bi se istražilo jesu li kometi mogli donijeti spojeve važne za život na Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:26