PROŠIRENJE EU

Nasljednik Ollija Rehna ne prihvaća 2010. kao rok za Hrvatsku

 Elvir Tabaković/CROPIX

BRUXELLES - Češki diplomat Stefan Fülle, predložen za budućeg povjerenika za proširenje i politiku prema susjedima, uspješno se u utorak nosio s pitanjima zastupnika Europskog parlamenta. Iako je često zvučao suhoparno, zastupnici, koji ga moraju i potvrditi, zadovoljni su njegovim nastupom.

Ipak, mnogi su mu zamjerili što nije jasno podržao cilj zaključenja pristupnih pregovora Hrvatske i EU tijekom ove godine, iako je to cilj Europske Komisije. "Ja sam protiv toga da EU postavlja rokove. Nema prečice prema članstvu u EU i bit ćemo strogi u primjenama kriterija prema svim kandidatima. Naučili smo i lekcije iz prošlosti. Svaku ćemo državu ocjenjivati na osnovu individualnih zasluga", rečenice su koje je u trosatnoj raspravi ponavljao Stefan Fülle.

Čak i na izravna pitanja podržava li cilj dovršetka pregovora s Hrvatskom tijekom ove godine, kao što je i napisano u dokumentima EU, Fulle je odbio dati potvrdan odgovor kazavši da oko Hrvatske "nikakva odluka nije donesena, iako se radi iskreno i u dobroj volji da se pregovori dovrše što prije".

Budući povjerenik EU za proširenje rekao je da je na državama kandidatima da uspješnim reformama ubrzaju proces njihove integracije u EU.

Što se Hrvatske tiče Fülleu je postavljeno i pitanje što će učiniti da uvjeri Hrvatsku da "maloj Crnoj gori" kao pomoć ustupi prevedene dokumente. Na to je on odgovorio kako je Hrvatska već sada pokazala volju da pomogne svojim susjedima na putu prema EU. Na pitanje slovenskog zastupnika Lojze Peterlea "koliko će službenih jezika biti u EU kada uđu sve države bivše Jugoslavije i Albanija", rekao je kako će ih "biti onoliko koliko se dogovorimo".

Raspravu je u odboru za vanjsku politiku Europskog Parlamenta pratio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica koji, na poziv Europskih Socijalista, boravi u radnom posjetu Europskom Parlamentu što je i jedna vrsta pripreme za članstvo Hrvatske u EU. Mimica je, komentirajući nastup Füllea, rekao da je on "relativizirao čak i same odluke Europske Komisije i Parlamenta koji su kao cilj okončanja pregovora postavili 2010. godinu".

Ipak Mimica nije zabrinut i kaže da za Hrvatsku to više nije problem ako uspije dovršiti proces restrukturiranja brodogradnje i nesuglasice sa Haaškim sudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:43